Now Reading
Cum se transmite genetic inteligența

Cum se transmite genetic inteligența

Avatar photo

Vrei copii mai deștepți? Ocupă-te de educația lor, dar mai ales ai grijă cu cine îi faci! Uite cum se transmite genetic inteligența.

Dacă nu vă mai aduceţi aminte de la biologie, oamenii au 23 de cromozomi. 22 sunt la fel, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Perechea a 23-a e mai specială. Ei sunt aşa-numiţii cromozomi sexuali.

Bărbaţii au o combinaţie de cromozomi XY, iar femeile au combinaţia XX. Inteligenţa umană este, în cea mai mare parte, transmisă de la o generaţie la alta prin cromozomul X.

Pe acesta se pare că sunt aproximativ 150 de gene legate de inteligenţa generală şi, în mod clar, este răspunzător de inteligenţa verbală.

Acum să vedem cum se transmit mai departe cromozomii sexuali. Dacă copilul este băiat, el are, obligatoriu, cromozomul Y de la tată, iar cel X, de la mamă.

Citește și:

Cu ce ne ajută inteligența emoțională

IQ. De ce oamenii inteligenți nu sunt neapărat raționali

Dacă este fată, ea va moşteni un X de la mamă şi un altul de la tată. Deci băieţii moştenesc inteligenţa pe linia mamei, în timp ce fetele au şanse egale să o ia de la mamă sau de la tată.

Ce e mai interesant (şi cu aplicaţii practice, aş zice eu) e că, atunci când un băiat moşteneşte inteligenţa, e posibil ca el să aibă inteligenţa bunicii şi nu a mamei. De ce?

Pentru că mama s-ar putea să nu aibă funcţională gena de pe cromozomul X moştenit de la mama ei. Cum se întâmplă asta?

Ea moşteneşte şi un cromozom X de la tatăl ei (aşa cum am arătat mai sus), iar acesta poate afecta cromozomul X moştenit de la mama, inhibându-l şi manifestându-se el în locul lui.

De unde inhibiţia asta? Genele concurează între ele pentru a deţine controlul asupra comportamentului, fiecare într-o manieră proprie. Ele există în perechi: una de la tată şi una de la mamă.

De cele mai multe ori, cele două variante sunt la fel de active. Totuşi, este diferit pentru genele care suferă procesul de imprinting. Unele gene de acest fel sunt active doar dacă provin de la mamă.

Altele, dacă provin de la tată. Când femeia face un copil, ea poate să îi dea mai departe un X rău de la maică-sa sau un X bun de la taică-său.

Dacă acest copil se naşte fată, ea mai are o şansă (poate lua un X bun de la tată chiar dacă a avut ghinionul să îl ia pe cel rău de la mamă); în schimb, dacă este băiat, şansele sunt mai mici, pentru că se bazează doar pe X-ul matern.

Datorită acestui gambling genetic, bărbaţii – statistic vorbind – tind să posede niveluri de inteligenţă extreme (adică foarte ridicate sau foarte scăzute), în timp ce femeile se încadrează mai la mijlocul curbei lui Gauss.

Deci, dacă un bărbat îşi doreşte să facă un băiat (aşa cum vrea majoritatea), să aibă grijă ca viitoarea soţie şi, mai ales, mama soţiei să fie deştepte.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top