Cum știi dacă ai sau nu inteligență emoțională
Tot auzim despre inteligența emoțională și cât de importantă este ea. Ai avut vreodată de a face cu un superprofesionist, dar care nu știa să se poarte cu colegii? Cineva foarte deștept, dar pe care toți îl evită? Iată o situație în care inteligența emoțională e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Cine este inteligent emoțional și cine nu e?
Calități ale celor cu inteligență emoțională ridicată, după spusele lui Daniel Goleman
- Abilitatea de a identifica emoțiile proprii, precum și pe cele ale altora.
- Abilitatea de a folosi emoțiile proprii și pe altora pentru rezolvarea de probleme.
- Abilitatea de a controla emoțiile, pe ale tale și pe alte altora, precum și abilitatea de a înveseli sau de a calma pe cineva.
Conceptul de inteligență emoțională plutește prin aer încă din anii ’90, când psihologii americani John Meyer și Peter Salovey l-au impus în discuția de zi cu zi.
Citește și:
Cu ce ne ajută inteligența emoțională
Ce rol joacă inteligența emoțională în cuplu
Există o corelație clară între intelingența emoțională și succesul profesional și personal. Oamenii care au un EQ ridicat, se înțeleg mai bine cu colegii și duc proiectele la capăt în timpul alocat, nu se agită prea tare din cauza agresivității venite din partea clienților, rămân concentrați pe rezultate și nu se ofensează ușor.
Dacă doi candidați la un post au un IQ asemănător, cel care are totuși inteligența emoțională mai ridicată, va fi un câștig pentru companie. Acești oameni sunt agenți ai schimbării, pentru că nu se tem de ea.
Ei înțeleg că schimbarea face parte din viață și se adaptează. Sunt conștienți de ei înșiși. Știu la ce sunt buni și unde mai e loc de învățare. Nu se tem de greutăți, ei știu că sunt parte integrantă a procesului.
Oamenii cu un EQ ridicat sunt empatici, pot înțelege corect și complet ce li se comunică, se pot pune în papucii altuia. Pot trece prin situații stresante fără să dramatizeze.
Oamenii cu EQ ridicat sunt cei care știu că a face ceva e mai bine decât a face ceva perfect. Sunt în stare să învețe din greșeli și nu sunt debusolați de critici. Ei știu să le asculte fără să le ia în nume personal și să învețe ceva din ele.
Oamenii cu un EQ ridicat știu în mod natural care e importanța igienei de viață. Așadar, ei au vieți sociale active, prieteni și interese în afara muncii. În plus, dorm cât trebuie și mănâncă sănătos.
Oamenii cu EQ ridicat sunt curioși și exploratori. Ei sunt cei care au mai multe întrebări decât răspunsuri. De asemenea, sunt cei care știu să mulțumească vieții pentru ceea ce au primit.
Manipularea nu e inteligență emoțională
Inteligența emoțională nu înseamnă manipulare. Chiar dacă cineva știe să recunoască emoțiile celuilalt și să le folosească, dacă o face într-un sens negativ, atunci avem de-a face cu un manipulator sau un narcisist.
Iată, mai jos, cum ar fi situațiile acestea. Dacă cineva se folosește de frica ta pentru a obține ceva, te manipulează. Dacă îți spune că nu ai curaj, că ești fricos, că dacă vrei să demonstrezi că ești bărbat, trebuie să faci o anume acțiune, aia nu e inteligență emoțională e abuz.
Și dacă recunoști că îți este frică, ce? Ce e așa de rău în a-ți fi frică? Dacă cineva ascunde niște informații pentru a manevra percepția unui grup despre tine, se cheamă că folosește inteligența emoțională pentru avantaje strategice.
Ce poți face? Fii transparent, comunică deschis, fii deschis la întrebări. Dacă cineva se folosește de starea ta de bine fiind conștient că optimismul și starea de bine ne fac mai deschiși la a fi de acord cu ceva, atunci persoana respectivă se face vinovată de manipulare.
Ce să faci? Să fii atent, să cântărești în mod egal argumentele și când ești într-o stare bună, și când nu ești. Cei care știu să manipuleze, te vor invita la discuții în spații unde nu te simți confortabil.
Cel mai bine este ca să te aperi de aceste capcane, să propui tu un loc neutru. Oamenii care manipulează pun multe întrebări. Asta nu înseamnă că toată lumea care întreabă are intenții rele, dar, de obicei, cine pune întrebări și folosește informațiile în avantajul său, are profil de manipulator.
Folosesc șantajul emoțional: „Nu-i așa că dacă ții la mine faci asta și asta?“ sau „faptul că tu faci asta și asta, pe mine mă face să mă simt groaznic, mă bagi în spital“.
Dacă cineva urlă la tine pentru a-ți induce frica și a obține ceva de la tine, te manipulează. Ce poți face? Să rămâi calm și să nu reacționezi. Dacă e nevoie, respiră adânc de câteva ori, mergi și te plimbă, amână răspunsul.
La întoarcere, dacă asta e ceea ce crezi, refuză cu calm solicitarea. Calm, calm, calm. Nu uita: cine e calm, domină. Cine manipulează, o face adesea devenind pasiv-agresiv.
Tăcerea îmbufnată, bârfa, răspunsurile sarcastice, toate acestea sunt strategii de manipulare, un război de guerilă emoțional.
Intuiția și emoțiile de adâncime
Un om inteligent emoțional știe să își asculte emoțiile de adâncime. Cel mai adesea, le denumim „intuiție“ pe aceste emoții care ne spun că ceva nu e în regulă. Așadar, intuiția este un instrument al celui inteligent emoțional.
Iată ce spune ea atunci când evaluează o situație:
„nu pare să fie ce trebuie“;
„nu mă simt în regulă cu asta“;
„nu asta voiam“;
„acest lucru contrazice un principiu al meu fundamental“;
„voi regreta mai târziu“.
Întrebări pentru autoevaluarea inteligenței emoționale
Dacă vrem să ne autoevaluăm coeficientul EQ, să ne adresăm aceste întrebări. Ele au fost formulate chiar de Daniel Goleman, părintele conceptului de inteligență emoțională, EQ: Poți identifica ce te irită?
- Ești conștient în fiecare moment de emoțiile tale și de unde vin acestea?
- Ești conștient de punctele tari pe care le ai, dar și de cele slabe?
- Îți poți controla agresivitatea? Îți revii repede când ești supărat sau stresat?
- Te adaptezi cu ușurință realității în schimbare?
- Poți să te concentrezi pe scopuri? Știi care sunt pașii care te duc la scop?
- Poți simți cu ușurință ce gândesc și ce simt cei din jur? Te poți pune în locul altcuiva?
- Ești persuasiv? Îți poți folosi influența?
- Poți conduce o negociere către un final fericit? Poți stinge conflictele între oameni?
- Ai spirit de echipă sau lucrezi solitar?