Now Reading
Cum te afecteaza izolarea sociala

Cum te afecteaza izolarea sociala

Intre job si responsabilitatile casnice, deseori nu mai ai energie si pentru prieteni sau iesiri in oras. Insa izolarea sociala ne afecteaza atat psihic, cat si fizic. Stiai ca oamenii care au prieteni traiesc mai mult? Iata cateva motive pentru a avea relatii apropiate cu cei din jur.

 

 

Un schimb de energie

Nu de putine ori s-a demonstrat in studii psihologice cat de importanta este calitatea relatiilor noastre.

Oamenii preiau cu usurinta energia emotionala a celor din jur si sunt influentati de natura relatiilor cu ceilalti.

Cu siguranta ai observat ce energizata sau relaxata te simti dupa o intalnire cu o prietena sau o iesire in oras. Efectele socializarii nu sunt doar temporare, ele au un impact semnificativ asupra sanatatii mintale si fizice.

 

Impactul relatiilor cu ceilalti

Recuperarea bolnavilor in spital este mai rapida daca alaturi de pacient se afla partenerul care il tine de mana sau il imbratiseaza. Copiii se dezvolta mai armonios si mai echilibrat cand au parte de afectiune din partea familie.

Cuplurile au o intimitate mai crescuta daca impartasesc gesturi de afectiune regulat. Toate acestea sunt realitati si concluzii ale specialistilor despre cum ne putem creste calitatea vietii.

Stiind care sunt beneficiile unor relatii armonioase, nu te costa nimic sa incepi sa le construiesti.

 

O sanatate crescuta

In cazul in care ai o problema de sanatate, chiar daca este minora, suportul social si beneficiile emotionale pe care ti le pot aduce cei apropiati nu pot fi inlocuite usor.

Confortul psihic pe care il ai si siguranta ca orice s-ar intampla exista cineva alaturi de tine ajutandu-te, declanseaza o stare mentala mai buna.

Acest lucru duce chiar si la cresterea imunitatii! Cum se explica acest lucru? Cortizolul, hormonul stresului, va scadea si va induce o intarire a sistemului imunitar, care altfel, netinut sub control te va face mai pasibil la infectii sau diferite alte afectiuni.

 

Efectele pe plan profesional

Ai putea crede ca succesul profesional este influentat si de reteaua ta sociala, de persoanele cu care te inconjori?

De numarul si tipul persoanelor cu care interactionezi? Conform afirmatiei “business is networking” (succesul in afaceri – si in general –  depinde de abilitatile sociale) cu cat esti mai sociabil, cunosti lume noua, cu atat iti cresc vizibilitatea si sansele sa ajungi unde iti doresti.

In Statele Unite s-a realizat un studiu care a demonstrat ca formarea educationala nu este suficienta daca nu ai si inteligenta sociala.

Ba mai mult, intr-un mediu de lucru este preferat cineva de competenta medie, dar care este agreabil ca personalitate si mod de a relationa in colectiv, decat cineva super competent, dar ostil, ranchiunos si inconfortabil ca prezenta pentru ceilalti.

 

Un nivel crescut de fericire

Un numar de studii sociologice concluzioneaza ca relatiile bune cu ceilalti sunt factorii determinanti pentru o viata lunga si satisfacatoare.

La sfarsitul vietii, cand stii ca nu mai ai foarte mult timp, conteaza foarte putin banii, cariera sau prestigiul, in comparatie cu cei pe care i-ai avut alaturi si care te-au sprijinit.

Acesta este principalul sfat dat de participantii in varsta la studiile mai sus mentionate. Poate parea surprinzator, fiindca majoritatea alearga dupa bani si prestigiu, insa fericirea pe care o obtii dupa ce ai ce iti doresti este doar temporara.

Echilibrul tau emotional depinde si de tipul relatiilor semnificative!

 

Cum sa obtinem relatii bune

In primul rand, trebuie sa iesim din zona de confort si sa renuntam la rutina. Spune “da” oportunitatilor, invitatiilor, situatiilor noi care se ivesc.

Fii un bun ascultator atunci cand esti cu cineva fata in fata, fii atent, pune intrebari si sustine dialogul, totodata dezvaluindu-te si tu.

Fa complimente sincere, transmite admiratia ta celor pe care ii apreciezi, multumeste, fii recunoscator pentru ceea ce ai, lucru care te va face mai pozitiv si deschis fata de ceilalti.

Aminteste-ti ca oamenii vor in jurul lor o persoana optimista, plina de energie pozitiva, care sa ii contamineze si pe ei cu astfel de stari placute.

Cu totii evitam persoanele negativiste, care se plang mereu, care nu au un cuvant bun de zis despre nimeni… practic un munte de energie negativa. Transformarea ta pozitiva nu va fi benefica doar pentru tine, ci si pentru cei din jur, care iti vor cauta compania din ce in ce mai des.

 

De Bebi Delia, psiholog clinician si psihoterapeut, specializat in terapie individuala, de cuplu si in terapia copilului.

www.psiholog-clinica.ro

[email protected]

Tel.: 0729.743.734


Citeste si:

5 piedici care iti saboteaza fericirea

Metode sa gestionezi o prietenie toxica

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top