Now Reading
Cum te ajută inteligența emoțională să ai un salariu mai mare

Cum te ajută inteligența emoțională să ai un salariu mai mare

Știai că inteligența emoțională te ajută să te afirmi și să avansezi profesional? Dacă vrei un salariu mai mare, investește în ea. Iată rolul acesteia și beneficiile aduse.

Citește și:

Ce înseamnă să fii un bun coleg

Atitudinea corectă la job când te simți nedreptățită

Un studiu publicat în 2017 în care au fost testați studenți pentru inteligența emoțională pe parcursul carierei universitare și apoi pe o perioadă de 10 ani în cea profesională, demonstrează că cei cu EQ (inteligență emoțională) mare au salarii mai mari, indiferent de profesia aleasă.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că cei cu EQ mare se integrează mult mai bine și mai ușor în colectivități.

Acest tip de inteligență te ajută să înțelegi mai bine emoțiile celorlalți, iar în consecință poți motiva sau influența comportamentul altora.

Studiul arată cât de bine s-au integrat cei cu EQ mare în rețeaua relațională a unei companii și ușurința cu care și-au făcut prieteni. Acest lucru le-a oferit acces mai mare la informație și experiența de muncă a colegilor, din care au avut de învățat și care le-a propulsat cariera.

Inteligența emoțională este o calitate atrăgătoare și pentru mentori. Cine nu ar vrea să ajute o persoană care este echilibrată emoțional și empatică la nevoile și emoțiile celorlalți?

Astfel de persoane atrag în jurul lor inclusiv pe cei care le servesc drept mentori și care îi vor ajuta în formarea profesională, cu impact asupra succesului în carieră.

În egală măsură un EQ mare te ajută să știi să primești un feedback și să înveți din greșelile tale. La polul opus, cei cu EQ mic nu suportă critica și își pun astfel piedici în calea dezvoltării personale sau profesionale – iar acest lucru are un impact negativ asupra carierei.

Tot inteligența emoțională te ajută să îți înțelegi și gestionezi mai bine propriile emoții, iar acest lucru este benefic în complexitatea relațiilor interpresonale din cadrul unei companii.

Să nu uităm că între calitățile unui lider sunt urmărite și abilitatea lui de a se face ascultat, de a-i motiva pe alții și de a construi relații cu cei din jur. Prin urmare, EQ este extrem de important pentru avansarea în carieră și se asociază întotdeauna cu un salariu crescut.

Este important de știut că atunci când activezi într-un domeniu, nu doar cunoștințele tale sunt importante… sau intelectul de care dai dovadă ci și abilitățile de a te raporta la ceilalți, de a lucra în echipe.

Jobul implică și relații sociale, iar pentru a atinge succesul, avem nevoie să investim și în aceste abilități ale noastre.

Asta înseamnă să depunem mai mult efort pentru a ne conștientiza propriile gânduri sau reacții emoționale în diverse situații. Imaginează-ți mereu cum te percep cei din jur, analizează felul în care interacționezi cu ceilalți și ce poți îmbunătăți.

Cu ajutorul acestui feedback îți poți spori empatia. Totodată, nu sta deoparte de interacțiunile sociale. Intră în echipe, lucrează cu grupuri, oferă ajutor. Astfel, îți vei îmbunătăți inclusiv abilitățile de socializare.

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top