Now Reading
De ce asteptarea educa rabdarea

De ce asteptarea educa rabdarea

Revista Psychologies

Un nou studiu sugereaza ca persoanele care intalnesc adesea situatii in care sunt silite sa astepte devin mult mai rabdatoare.

 

Acest lucru nu se datoreaza obisnuintei, ci faptul ca, in plan mental, valoarea recompensei asteptate creste, iar o recompensa considerata mai mare detensioneaza starea expectativa a persoanei – spun cercetatorii de la Universitatea din Chicago.

Atitudinea temperata a persoanei rabdatoare poate fi exploatata, pusa in slujba unor decizii perfectibile, intrucat timpul destinat gandirii si actiunii creste. Astfel, din punctul de vedere al potentialelor alegeri, deprinderea de a astepta este benefica, sugereaza Dr. Ayelet Fishbach.

Experimentul clasic din istoria psihologiei a constat in propunerea unei alegeri – intre o recompensa mai mica, oferite pe loc, ori a uneia mai consistente, dar pentru care subiectul trebuia sa astepte. Evaluatorii remarca faptul ca, intre o suma de 10 dolari, incasate pe loc, si una de 15, oferite mai tarziu, cei mai multi participanti la studii aleg prima optiune, preferand siguranta momentului prezent, chiar daca ea inseamna o recompensa redusa.

„Oamenii apreciaza mult mai mult lucrurile de care beneficiaza in prezent si nu iau in calcul valoarea in care ar putea sa o transforme viitorul”, noteaza Fishbach. „Dar studiul de fata arata ca amanarea unei actiuni poate educa rabdarea, intrucat recompensa pe care o genereaza actiunea respectiva ajunge, in timp, sa fieconsiderata mult mai valoroasa.”

Subiectii studiati au fost divizati in 3 grupuri, fiecaruia dintre acestea atribuindu-se un set de sarcini si cate un interval de timp care trebuia sa treaca inainte de cumulul rasplatei. Membrii primului grup au avut de ales intre a castiga 50 de dolari in trei zile, sau 55, daca asteptau 23 de zile.

Subiectii grupului 2 au avut de optat intre 50 de dolari in 30 de zile si 55 de dolari in 50 de zile. Persoanele incluse in grupul 3 au avut aceeasi alegere, dar au fost instiintate ca trebuiau sa astepte inainte de a hotari. Acestia din urma au fost contactati, ulterior, pentru a-si comunica alegerile.

In cadrul primului esantion, doar o treime au ales rabdarea si recompensa mai consistenta. In cel de-al doilea grup, procentajul lor a trecut de 50. Dar in cadrul esantionului 3, alcatuit din persoane care au fost supuse celui mai dificil test al rabdarii, procentul celor care au asteptat ridicarea platii mai ridicate s-a ridicat la 86.

Chiar daca le-au fost comunicate aceleasi optiuni, subiectii care au avut de asteptat au luat o decizie mai rodnica, intrucat rabdarea lor a dispus de timpul necesar pentru a se pronunta.

„Vedem un castig mai insemnat in actele pentru care trebuie sa asteptam, iar aceasta din pricina procesului numit perceptie de sine; conteaza cel mai mult clipa efectiva, ce deriva din momentul actual, acestea influentand si fiind influentate de maniera in care ne percepem, hic et nunc”.

 

Autor: Tudor Logofatu

Sursa: psychcentral.com apud chicagobooth.edu

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top