Now Reading
De ce avem nevoie de cochetarie

De ce avem nevoie de cochetarie

Revista Psychologies

Intre atitudinile tipic feminine se numara si cochetaria. Care este doza potrivita si care sunt motivele sanatoase pentru a o manifesta, vedem in cele ce urmeaza.

 

Motive de cochetarie

Cochetaria este acel comportament astfel modelat incat sa atraga din partea celorlalti aprecieri si aprobari, este o solicitare de atentie si o modalitate de cucerire.

Sunt doua aspecte ce pot fi luate in considerare atunci cand ne referim la cochetarie: aspectul fizic si comportamentul.

Putem fi cochete atat prin infatisarea noastra, dar si prin atitudinea manifestata, mai ales fata de persoanele de sex opus.

Este important este sa ne adresam cateva intrebari pentru a intelege si de ce suntem atrase de cochetarie: pentru noi, emotia din noi sau pentru ceilalti, reactiile lor?

Este nevoia noastra de frumos in viata noastra, sau este nevoia de a fi acceptate si admirate? Starea de bine ne-o alimentam singure sau o conditionam de raspunsul celorlati legat de noi?

 

Nevoia de a fi pe plac

Cand avem o dispozitie usor trista, depresiva, daca am avut o zi incarcata, sau o perioada cu emotii negative, atentia acordata propriei persoane prin mici rasfaturi ne poate relaxa si aduce o stare interioara de bine.

Asadar, deseori, nevoia de la baza unei atitudini cochete este de a-ti face, in primul rand, tie pe plac.

Totodata, cochetaria joaca un rol important si in mentinerea interesului partenerului, in special cand vorbim despre o relatie de lunga durata in care, in timp, se pot instala monotonia si obisnuinta.

Practic aceasta, ne ajuta sa ne comportam si afisam exact cum faceam la inceputul relatiei. Deseori pierdem din vedere acest aspect si, daca pe timpul zilei dam mai multa atentie infatisarii noastre, acasa optam pentru comoditate si… totala lipsa de sex-appeal.

Si totusi, acasa este persoana care ne intereseaza cel mai mult. Din acest motiv, poate si acolo ar trebui sa fim mai atente la felul in care aratam, cum ne ingrijim, cum ne comportam si manifestam in prezenta persoanei iubite. In felul acesta, vom mentine cu mai mult succes interesul partenerului nostru.

In plus, cand ceea ce vedem in oglinda ne face si noua insene placere, acest lucru contribuie la construirea unei imagini de sine pozitive, la o stima de sine ridicata si la o stare emotionala echilibrata.

 

Rolul de compensare

Cu ajutorul cochetariei se pot masca unele defecte, se pot compensa astfel incat persoana in cauza sa nu fie afectata de ele, sa nu aiba complexe de inferioritate.

Deseori, o femeie cu aspect fizic ingrijit si o tinuta studiata, poate fi mai atragatoare si interesanta decat o alta inzestrata cu frumusete si… neglijenta.

Cochetaria ne ajuta la o relationare mai facila, o initiere de relatie mai buna. De obicei, primul contact este cel fizic, infatisarea. Prima bariera este aspectul exterior si abia apoi comportamentul.

Nu avem cum sa-l cunoastem pe cel din fata noastra, ceea ce este el in esenta lui de la o prima intalnire. Dar, daca la o prima vedere am considerat ca persoana ce abia am cunoscut-o este atragatoare si placuta in infatisare si atitudine, ii putem acorda si o a doua sansa in care sa o cunoastem mai bine.

 

Momente prielnice pentru cochetarie

Daca ne simtim bine fiind cochete, daca nu este o corvoada sa fim preocupate de imaginea noastra, putem fi oricand si oriunde.

Cand ceea ce vedem in oglinda ne face noua insene placerere in primul rand, foarte probabil vom manifesta si o atitudine mai pozitiva, cu mai multa buna dispozitie. Ori dincolo de orice pregatiri, un zambet sincer poate fi cel mai bun atu pe care il ai.

In nevoia de a fi cochete trebuie sa ne regasim, pur si simplu, fara sa depindem de aceasta stare pentru a fi fericite. Cochetaria trebuie sa fie un rezultat al constructiei noastre interioare si nu o conditie a fericirii noastre.

O preocupare in exces in acest sens ne poate indeparta de alte valori cu mult mai importante. Pe de alta parte, si refuzul acestei atitudini poate porni din alte probleme cu noi insene, pe care nu ni le recunoastem.

Doza potrivita este aceea care ne face placere, ne da un plus de siguranta de sine si ne ajuta sa fim mai increzatoare in fortele proprii. Este un avantaj al feminitatii, iar cenzura nu ne este benefica, asa cum nici excesele nu sunt.

 

Norme, conduite si libertate

Societatea si cultura poporului din care facem parte impun anumite norme in ceea ce priveste conduita, aparitia in public, etc. astfel ca in fiecare tara, cochetaria poate avea o alta definitie.

Incadrarea in aceste norme ne ajuta la o integrare buna in societate, la o viata sociala mai buna. Fiecare este libera sa-si construiasca propriul concept de a fi cocheta si sa-l aplice in acord cu ceea ce simte si gandeste.

Sa ai o stare de bine, un zambet din suflet pe fata, o disponibilitate pentru tine dar si pentru ceilelati poate fi tot o cochetarie.

Exteriorul ingrijit reflecta interiorul, iar acestea ar trebui sa reprezinte un tot unitar, astfel incat atunci cand ceilalti vor cunoaste in profunzime persoana din fata lor, sa descopere un suflet frumos in armonie cu o persoana cocheta.

 

De Valentina Bajan, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, Galati

Tel.: 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top