Now Reading
De ce avem vise

De ce avem vise

Te-ai intrebat vreodata ce scop au visele? De fapt, de ce avem vise si cum se formeaza ele?

 

Visele sunt secvente de imagini, idei, emotii, si senzatii pe care le experimentam pe parcursul somnului, in special in faza de somn REM. Rapid eye movement (REM) este o descoperire a oamenilor de stiinta de la Universitatea Chicago din anul 1952.

Acestia au studiat cateva persoane in timp ce dormeau, si au ajuns la concluzia ca in ultima faza a somnului globii oculari au tendinta de a se misca foarte mult, si toti cei treziti in acest interval au raspuns ca visau!

 

Stadiile somnului

Primul stadiu al somnului este cel de somn usor care dureaza intre cinci si zece minute, si este si etapa in care activitatea musculara incetineste, aparand ocazional spasmul muscular.

Urmeaza a doua parte a somnului, practic tot un somn usor, dar in aceste momente respiratia si ritmul cardiac sunt cele care descresc, pregatindu-ne pentru un somn relaxat.

Stadiul somnului profund, care acopera cea mai mare parte din timpul acordat noptii, aproximativ intre trei ore jumatate si patru ore pe noapte, este si etapa in care undele creierului se stabilizeaza, acesta emitand asa zisele unde de frecventa joasa delta.

Totodata, daca suntem treziti in acest moment suntem foarte confuzi, si complet imuabili pe toata durata zilei, avand un randament scazut.

Somnul cel mai profund dureza aproximativ o ora, fiind foarte greu sa fii trezit – stadiul in care avem cosmaruri, si copiii au enureza.

Al cincilea stadiu si ultimul al somnului este REM-ul, stadiu in care unele substante chimice sunt blocate. De exemplu, corpul nu mai secreta noradrenalina, serotonina si histamina, lipsa carora conduce la un singur rezultat: nu ne mai miscam.

Exista astfel posibilitatea sa fii treaz si sa nu te poti misca, tocmai din cauza faptului ca aceste substante lipsesc, sau sa stii ca dormi si ca esti complet nemiscat, fenomen care se numeste vis lucid, ce iti ofera posibilitatea sa iti controlezi visele!

 

Ce stim despre somn si vise

O echipa de cercetatori a efectuat un studiu asupra somnului folosind soareci. I-a pus pe acestia deasupra unui ghiveci mic, cat sa ii sustina, introdus la randul sau intr-o galeata cu apa, apa care se ridica pana la nivelul ghiveciului. Apoi au asteptat sa adoarma soriceii si sa le studieze comportamentul.

Exact inainte sa intre in stadiul REM corpul lor intra in colaps, din cauza lipsei celor trei chimicale, si pentru ca muschii nu le mai functionau, cadeau, trezindu-se de fiecare data exact la inceputul ultimului stadiu de vis.

Dupa fiecare etapa de somn intrerupta, i-au pus pe soricei sa execute sarcini invatate cu o zi inainte si au observant ca erau confuzi, si tot ce au invatat nu au mai pus in practica!

Concluzia este ca daca dorim sa asimilam ceea ce am invatat in ziua precedenta, este util sa avem un somn cat mai linistit, si sa trecem prin toate stadiile sale, intrucat abia in ultimul stadiu, care se poate repeta pana la 5 ori pe noapte, abia atunci ne facem amintiri.

 

Care este scopul viselor?

In momentul in care dormim, inconstientul nostru se ocupa sa organizeze evenimentele din ziua precedenta sub forma amintirilor.

Acest proces face ca prin interiorul creierului sa circule impulsuri electrice, pe care partea care se ocupa cu constientul le receptioneaza, impulsuri pe care nu stie cum sa le catalogheze, intrucat suntem adormiti, si cum nu are un canal exact de procesare, face ce poate.

Adica incearca pe cat posibil sa structureze informatiile cu care este bombardata creand minunatele vise! Acesta este, de fapt, procesul de fabricare a viselor.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top