De ce este bine sa ne ascultam intuitia
Intuitia este ca un GPS intern, iar cu tine comunica prin senzatii corporale si emotii. Este vocea soptita care stie intotdeauna ce este bine pentru tine. Iata de ce este bine sa o asculti.
Ce este intuitia?
Fata de intuitie, gandurile sunt abia la urmatorul nivel, cand partea ta rationala incearca sa gaseasca explicatii si motive pro sau contra a ceea ce intuitia ta iti spune sa faci.
Din punct de vedere al experientei de viata, exista si o intuitie asa numita a “expertului”. Dupa zeci de ani de practica intr-un anumit domeniu orice persoana dezvolta o cunoastere intuitiva specifica acelui domeniu.
Vorbim acum despre intuitia pe care o are orice persoana si care are legatura cu modul in care este alcatuit corpul omenesc.
Cercetarile din ultimii ani au aratat ca, pe langa creier, avem o sumedenie de neuroni si in alte doua centre de comanda din corp: inima si intestinele.
Creierul din abdomen
In situatii de pericol corpul reactioneaza inainte ca partea constienta a creierului sa apuce sa isi dea seama de ceea ce se intampla.
Acest lucru e posibil pentru ca intra in functiune creierul reptilian responsabil de supravietuire. Acesta comanda “lupta sau fugi” si este in legatura directa cu intestinele, inima, plamanii, glandele suprarenale.
Aceasta parte este mult mai rapida decat cea rationala, tocmai pentru ca in astfel de situatii viata ta poate depinde de o fractiune de secunda.
Dar corpul tau te avertizeaza nu doar atunci cand esti in pericol de moarte. Semnalele din zona plexului solar si a abdomenului iti “spun” si daca ceva nu este ok pentru tine in relatie cu o persoana, o situatie, un loc, etc. Pentru ca aceasta parte nu dispune de acces la cuvinte, comunica cu tine prin senzatii.
Cum te avertizeaza intuitia
Pentru cei mai multi oameni, atunci cand intuitia ii avertizeaza ca ceva nu le este benefic, aceasta se intampla printr-o senzatie de “nod in stomac”, de “strangere” sau de “gheara” la nivelul plexului solar, greutate in picioare si in intreg corpul, lipsa de energie, apatie, oboseala inexplicabila.
Fiecare individ este unic si are propriile indicii, de aceea e important sa le identifici pe ale tale.
Atunci cand iei decizii, ia in considerare si ceea ce iti spune “creierul din stomac”, nu doar mintea. De cele mai multe ori, senzatia din stomac are dreptate.
Creierul din inima
In situatii de siguranta, cand nu esti in pericol si esti orientat pe dezvoltare si crestere, intra in actiune intuitia asociata creierului din inima.
“Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste” spunea filosoful Blaise Pascal, iar cercetarile actuale confirma ca inima este mult mai complexa decat se stia.
O alta personalitate marcanta, de data aceasta a secolului 21, Steve Jobs, spunea in 2005, in fata proaspetilor absolventi de la Standford: “Timpul tau este limitat, asa ca nu il irosi traind viata unei alte persoane. […]
Si, cel mai important, invata sa ai curajul sa iti asculti inima si sa iti urmezi intuitia. Intr-un fel ele deja stiu ceea ce vrei cu adevarat sa devii. Orice altceva este secundar.”
In cazul lui Steve Jobs, meditatia asupra mortii iminente l-a facut sa isi dea seama de lucrurile cu adevarat importante in viata. Sa iti asculti intuitia, sa iti urmezi inima este unul dintre ele.
Intuitia iti spune cand ceva este benefic pentru tine
Atunci cand esti conectat cu intuitia din inima si o urmezi, simti ca ai energie. Plexul solar este relaxat, poti avea o senzatie de caldura si corp usor.
Alte semne pot fi furnicaturi in brate si pe sira spinarii, senzatia ca valuri de energie iti strabat tot corpul sau ca trupul tau este ca un nor.
Fiecare persoana este unica si are propriile semnale. Este important sa inveti sa le recunosti pe ale tale si sa le urmezi.
Cum deosebesti intuitia de alte ganduri
Daca te intrebi cum sa deosebesti vocea intuitiei de un simplu gand, ca de exemplu de o anticipare sau o teama, foloseste-te intodeauna de corpul tau si de semnalele pe care ti le da.
O simpla teama fabricata de mintea rationala nu are nicio senzatie corporala asociata.
Ne poate intuitia induce in eroare?
E posibil ca uneori, din cauza unei traume suferite in trecut, intuitia asociata zonei abdomenului sa te avertizeze despre un pericol care nu exista in realitate.
De exemplu, daca ai fost muscata de un caine cand erai copil, poti ramane cu o teama foarte puternica fata de orice caine care iti iese in cale, chiar si 30 de ani mai tarziu.
In acest caz, sistemul tau de aparare reactioneaza exagerat si e bine sa-l temperezi cu ajutorul partii rationale.
Exercitiu de reconectare cu intuitia
In general cand esti cuprinsa de ganduri de teama sau anxietate inseamna ca iti vorbesc creierul din stomac si/sau cel rational.
Ca sa opresti aceasta cursa a gandurilor si sa iti dai seama daca pericolul este real sau nu poti sa faci urmatorul exercitiu:
Respira de cateva ori adanc si apoi da curs cu voce tare acestor temeri timp de unul sau doua minute. Rosteste: “Mintea mea spune ….” si completeaza cu tot ce vrea sa spuna mintea ta.
Respira din nou de cateva ori profund si, cu o mana pe piept, intreaba-ti inima ce parere are despre aceasta situatie. Rosteste cu voce tare: “Inima mea spune…” si completeaza cu ceea ce iti vine sa spui.
Vei sti astfel exact care este vocea din inima si care este cea din minte si vei putea sa iei o decizie in cunostinta de cauza.
De Raluca Popescu, psiholog, specialist in comunicare, trainer
www.intuitia.co
www.intuitionways.com
www.beingraluca.com
Tel.: 0722.738.061
Foto: 123rf.com