De ce este important să ne găsim un hobby sau o preocupare

Nu avem timp pentru noi sau nu ne facem? Stresul, oboseala, sentimentul de epuizare ne țin departe de nevoile noastre și de resursele pentru a ne simți mai bine și mai relaxați. Iată de ce e important să avem un hobby.

Citește și:

Resemnarea: o piedică sau o necesitate?

De ce nu este un moft să petrecem timp de calitate cu noi însene

Hobby-ul reprezintă activitatea preferată a unei persoane, o modalitate plăcută de a petrece timpul liber. Un hobby poate fi descoperit la orice vârstă și dezvoltat treptat, cu scopul de a obține relaxare și echilibru.

Pe de altă parte, nu puțini sunt cei care, pornind de la o pasiune, au dezvoltat o afacere prosperă, îmbinând utilul cu plăcutul.

Beneficiile unui hobby

Practicarea unui hobby ar aduce cu el multiple beneficii în viața ta, iar câteva dintre acestea ar fi: creșterea calității timpului liber, reducerea stresului, deconectarea de la rutina zilnică, creșterea puterii de concentrare și a creativității, creșterea stimei de sine și a motivației sau obținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală.

Prin urmare, foarte multe beneficii care înclină balanța înspre găsirea acelei activități care ne deconectează și, de ce nu, reconectează la noi înșine.

 

Timp pentru mine

Am auzit de multe ori expresia „am nevoie de puțin timp pentru mine'. Ce înseamnă acest lucru? Dorința de a dedica mai mult timp propriei persoane. Și nu mă refer aici la statul în fața televizorului, cu un bol mare de popcorn, deși pentru mulți este deja un obicei.

Timpul este prețios, astfel că trebuie valorificat la maxim. Este important să găsești acele activități care îți fac plăcere, te relaxează și te pregătesc pentru o nouă zi, la un job solicitant sau înconjurată de probleme cotidiene.

Activitățile recreative sunt un remediu ideal împotriva stresului, ajutându-te întotdeauna să găsești un echilibru interior.

Dacă vei petrece timpul liber cu gândul tot la probleme, la job sau pur și simplu nu vei face nimic, vei acumula mai multă anxietate, iar productivitatea ta va fi scăzută, indiferent ce vei face.

Fie că vorbim despre sport, muzică, pictură, sculptură, gătit, grădinărit sau fotografie, orice preocupare, este menită să îți aducă relaxare, atât fizică, cât și psihică.

Nu uita că un psihic bun este esențial pentru sănătate, astfel că este important să te ocupi de tine, să cauți o modalitate de a scăpa de energia negativă acumulată peste zi, să practici constant activități care să-ți ofere bucurie și optimism.

 

Descoperă ce îți place

Multe persoane, își aleg diverse preocupări, fără să se gândească prea mult la plăcerile lor; pur și simplu, fac alegeri în funcție de domeniile de interes ale prietenilor sau ale membrilor familiei.

Un hobby este ceva care îți face plăcere, care îți aduce mulțumire sufletească, astfel că trebuie ales în funcție de personalitatea ta, de înclinațiile tale și nu în funcție de ceea ce fac alții.

Este adevărat că poți încerca mai multe activități până să ajungi la cea potrivită, dar nu alege să faci un lucru, doar pentru că și altcineva apropiat ție îl face.

Un prim pas în căutarea unui hobby, ar fi să îți faci o listă cu tot ceea ce îți place, te interesează, te motivează, te mulțumește și te relaxează, iar apoi să te gândești la activități apropiate de interesele tale.

Dacă găsești mai multe ocupații și niciuna dintre ele nu îți oferă ceea ce cauți, nu te descuraja.

Cu siguranță există ceva potrivit și pentru tine, ceva care să te scoată din rutină și care să îți dea energie, curaj, optimism, motivație și entuziasm. Important este să nu renunți, să încerci cât mai multe lucruri noi și astfel să îți dai ocazia să te cunoști mai bine.

 

De Georgiana Filip, psiholog clinician

psiholog.georgianafilip@gmail.com

Facebook: psihologgeorgianafilip

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
De ce este important să ne găsim un hobby sau o preocupare
De ce este important să ne găsim un hobby sau o preocupare

Nu avem timp pentru noi sau nu ne facem? Stresul, oboseala, sentimentul de epuizare ne țin departe de nevoile noastre și de resursele pentru a ne simți mai bine și mai relaxați. Iată de ce e important să avem un hobby.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste