De ce este important să ne setăm obiective
Chiar dacă știm ce ne dorim și ce ne-ar plăcea, uneori nu reușim să ne organizăm prea bine. Iată de ce e important să ne setăm obiective și care este rolul lor, chiar și atunci când… nu le atingem.
Citește și:
Cum sa ne stabilim mai eficient obiectivele
Cum sa rezolvi eficient orice problema cu care te confrunti
Obiective mari, greu de atins
Fiecare dintre noi avem un set de obiective mari, care presupun răbdare, muncă, perseverență și o strategie bine pusă la punct. Aici am putea include scopurile și așteptările de la propria carieră sau de la dezvoltarea personală.
Dar chiar și în astfel de cazuri, pe parcurs există și obiective mai mici. Cele care țin de formare, de educație, de formare continuă.
Fiecare pas este important și fiecare obiectiv atins ne aduce mai aproape de obiectivul major.
Dar tot demersul necesită timp și presupune o evoluție continuă, iar parametri după care definim acest obiectiv major se schimbă în funcție de etapa atinsă.
Voiai să ai o carieră? O ai, dar vrei să te și remarci între egalii tăi. Iar după aceea să fii inovator. Apoi să fii recunoscut și considerat o autoritate în domeniu.
Iar mai târziu, poate, chiar să îi formezi pe alții. Și astfel, obiectivul tău ajunge să fie o privire de ansamblu peste toți pașii și obiectivele intermediare.
Dar tot între obiectivele mari, altele au o finalitate clară și uneori greu de atins. Dacă îți dorești casa ta, lucrurile nu stau prea simplu, mai ales când nu ai mijloacele financiare necesare.
În acest sens ai nevoie de un plan, iar derularea se întinde pe o perioadă mai mare sau mai mică de timp.
Și poți dispera, te poți deprima, te poți compara cu alții din jur ajungând să te simți ca și cum e ceva în neregulă cu tine. Probabil aceleași sentimente le ai și dacă ai între obiective o relație de cuplu care tot nu se materializează…
Totul ține de răbdare și perseverență. Te ajută să setezi un termen anumitor obiective, dar și să rămâi flexibil în privința lui. Poate nu reușești în trei ani sau în cinci, dar vei reuși în zece. Va fi tot munca ta și tot realizarea ta.
Și totuși, în acest răstimp, nu uita de tine, de obiectivele mai mici și la fel de importante, de lucrurile care îți pot produce bucurie.
Obiectivele devin frustrante atunci când le privim cu încrâncenare. Când le investim cu fericirea proprie, satisfacția și bucuria în viață. Este o vorbă care spune să nu îți pui toate ouăle în același coș…
De ce să ne setăm obiective
Ai un job stresant? Ai o familie care are nevoie de tine, de atenția, grija, timpul și eforturile tale? Ai copii? Atunci, foarte probabil, ai farfuria plină, cum se spune.
Iar toate laolaltă îți imprimă un ritm și un program bazate în mare parte pe ceea ce psihologii ne învață să evităm: pe „trebuie”.
Și totuși, trebuie făcute, pentru că altfel, există consecințe pe care nu le dorim. Iar în vârtejul acesta, uităm de obiectivele noastre, considerăm că dusul copiilor la școală la timp este un obiectiv atins (și nu greșim deloc), dar pierdem din vedere un lucru important: ce ne dorim?
Setarea obiectivelor ne ajută, în primul rând să revenim către noi înșine și nevoile noastre. În al doilea rând, ne determină să stabilim o ordine a lucrurilor, un program, să ne organizăm mai bine și să lucrăm strategic.
Indiferent câte solicitări externe primim, fie că vin din partea familiei sau a șefului la muncă, să nu uităm de propriile solicitări și așteptări de la noi înșine.
Dacă vrei să îți păstrezi echilibrul, să nu clachezi, să nu ajungi epuizat sau nefericit, frustrat, nemulțumit, nu îți uita propriile obiective. Da, va lua ceva timp atingerea lor pentru că pe parcurs apar alte solicitări, timpul alocat lor este poate prea scurt, energia poate lipsi, sau poți traversa momente în care importanța acestora scade.
Dar nu le lăsa să dispară și nu renunța la ele. Pentru că acestea te reprezintă, iar munca pe care o depui pentru atingerea lor îți va da satisfacția necesară pentru a te descurca mai ușor cu sarcinile de zi cu zi.
Vrei să faci un excercițiu? Stabilește-ți un obiectiv mediu și fixează un termen. Termenele sunt importante pentru a putea face un plan concret. „Cândva” nu funcționează niciodată și lasă prea multe porți deschise pentru amânări.
Apoi fă-ți planul. Ce ți-ai propus în prima săptămână? Sau în prima lună? Când ai timp să te ocupi de ce ți-ai propus? Ce ai concret de făcut?
Stabilirea obiectivelor și a pașilor către ele, te ajută să aduci ordine și în alte planuri ale vieții tale. Pune-le pe hârtie dacă te ajută.
Organizarea mentală este primul ajutor pentru a face față stresului, problemelor de zi cu zi și chiar și neprevăzutului. Nu merită încercat?
Foto: 123rf.com