De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina

Atunci când corpul are o suferință știm să ne ducem la medic, dar deseori ignorăm durerile sufletului sau angoasele minții noastre. Iată de ce este importantă și necesară psihoterapia.

Citește și:

Dovezi ale unui altruism nesanatos

Ce este egoismul bun?

S-au scris, se scriu și încă se vor mai scrie articole în România despre importanța psihoterapiei, deoarece, deși esențială sănătății umane în ansamblu, are încă un ecou timid printre oamenii de pe aceste meleaguri.

Chiar și când luăm în calcul să mergem la un specialist, sunt multe pretexte pe care le găsesc mințile noastre creative pentru a nu merge sau pentru a sabota procesul.

Se întâmplă asta și la medic, cu atât mai mult la psihoterapeut, unde intuitiv înțelegem ca avem de a face cu dureri mai atroce decât cele fizice.

Cei care fac un prim pas către terapie, uneori vor soluții rapide care să le fie administrate în timp ce ei stau pasiv pe canapea sau pe scaun, sau rămân până când se simt mai bine și apoi pleacă (pripit).

Sunt și cei care vin la terapie ca să își repună jocul învechit în scenă și așteaptă să fie ajutați pentru a-l aplica, mai ușor, în continuare. Adesea, aceștia, când dau piept cu durerea, au și renunțat, aparent din motive obiective.

Există însă și cei care își asumă propria contribuție și devin determinați să repare ceea ce nu funcționează în viețile lor. Deseori, ei își schimbă viețile cu o repeziciune fascinantă, fără să mai revină ulterior pe căile vechi.

Din nefericire, încă nu avem repere bine implementate în spațiul public. Auto-abuzul este încă vândut ca altruism, iar dacă ai greșit, meriți o viață de nedreptăți.

Ni se inoculează în fiecare zi mesajul să ne lăsăm pe noi înșine în urmă, fără să realizăm cât de importanți suntem în propriile vieți, iar apoi ajungem fie la doctor, fie la psihoterapeut, disperați că așa nu se mai poate…

Revenind la importanța psihoterapiei, a început deja de niște ani să demonstreze prin intermediul neuroștiințelor că suntem mult mai mult decât ceea ce percepem cu cele cinci simțuri.

Există trei paliere majore – cel rațional, cel emoțional și cel corporal – care ne alcătuiesc ființa care suntem, care sunt intim legate unul de celălalt.

Deja nu mai este un mister că în cumulul de factori care conduc la o boală fizică, aproape întotdeauna există o componentă psihosomatică, ceea ce înseamnă că psihicul a avut și el o contribuție, adesea majoră.

Hai să ne mai gândim la un aspect: de câți ani de studiu este nevoie să ai ca să practici medicina? Aproape o viață! Fiindcă pe lângă cei șase ani de facultate, plus câți or mai fi de rezidențiat, te duci la cursuri, conferințe, specializări, stagii, burse, schimburi de experiențe, cercetări, doctorat etc. cam pe tot parcursul carierei de medic.

Ghici ce? Cam așa și cu psihoterapia. Începi cu  facultatea de psihologie și termini pe la 60 de ani (dacă alegi să te oprești acolo), cu masterate, formări profesionale, supervizări, psihoterapie individuală, de grup, cursuri de formare continuă, specializări, doctorate, cercetări etc.

Se pare că există totuși niște autorități care au înțeles că ții pentru o vreme viața unui om în mâinile tale, chiar dacă nu ești medic. Ești un altfel de medic. Unul mai subtil. Cuvintele tale atârnă, au greutate, sunt investite cu autoritate și, deși poate părea un simplu dialog, este cu mult mai mult de atât.

Iar dacă ar fi să gândim și în termeni de succes, când te afli într-un proces psihoterapeutic îți vezi viața înflorind. Și asta cu contribuția ta.

Psihoterapeutul nu acționează asupra ta, ci te ghidează ca să îți descoperi propria putere. Și crede-mă, nu există răsplată mai mare decât să știi că viața ta și a celor dragi ție sunt minunate fiindcă tu ai avut o contribuție conștientă la asta!

Este important să devenim din ce în ce mai conștienți de importanța propriului psihic, de cât de esențială e propria bunăstare pentru noi și pentru ai noștri, trăirea în propria viață și în propriul corp a potențialului nostru maxim.

 

De Ruxandra Ioana Stoica, psiholog, psihoterapeut integrativ

ruxandra_stoica@ymail.com

Tel.: 0745.034.284

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne sunt utile emoțiile negative
Cum ne sunt utile emoțiile negative

Emoțiile noastre sunt mai complexe decât „pozitive“ sau „negative“. Toate încearcă să ne transmită ceva, în primul rând, despre noi înșine. Cât suntem de dispuși să le ascultăm și să acceptăm, e altă poveste. Pentru dezvoltarea noastră personală și o mai bună înțelegere a sinelui, emoțiile negative sunt bune.

Citeste
Cum să gestionăm agresivitatea la birou
Cum să gestionăm agresivitatea la birou

Agresivitatea ascunde mereu același lucru: nesiguranța, teama de eșec, frica de a pierde controlul. Să fie amenințarea singura metodă de a obține ce vrei? Funcționează asta? De unde pornește această abordare, de ce este ea cultivate și care sunt alternativele mature, echilibrate și profesioniste.

Citeste
Iubirile care dor: acceptarea propriilor emoții și sentimente
Iubirile care dor: acceptarea propriilor emoții și sentimente

Cu toții am avut parte de iubiri dureroase, fie pe parcursul unei relații, fie din nerealizarea ei, fie ulterior, după o despărțire. În toată această dinamică a suferinței, un rol important pentru vindecare, îl joacă acceptarea propriilor emoții și sentimente.

Citeste
De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina
De ce este psihoterapia la fel de importantă ca medicina

Atunci când corpul are o suferință știm să ne ducem la medic, dar deseori ignorăm durerile sufletului sau angoasele minții noastre. Iată de ce este importantă și necesară psihoterapia.

Citeste
Cum îți poți folosi propria nesiguranță în avantajul tău
Cum îți poți folosi propria nesiguranță în avantajul tău

Suntem familiarizate cu sentimentul de nesiguranță și știm deja că, deseori, ne împiedică să obținem ceea ce vrem. Nesiguranța poate însemna neîncredere în noi însene, o stimă de sine scăzută și ne poate face vulnerabile. Iată cum să o folosim în avantajul nostru.

Citeste
Nimeni nu este responsabil pentru furia ta
Nimeni nu este responsabil pentru furia ta

Ții minte ultima dată când te-ai înfuriat? Realizezi că furia ta are la bază cam aceleași motive? De regulă dăm vina pe alții, pe situații sau, mai rău, pe noi însene. Dar asta nu ne scapă de furie. Iată cum putem să o înțelegem.

Citeste