Now Reading
De ce ne este greu să acceptăm o despărțire

De ce ne este greu să acceptăm o despărțire

Sunt situații în care acceptăm cu mare greutate o despărțire. Ne simțim blocați, frustrați și abandonați. Iată de ce trăim atât de intens separarea și ce avem de făcut.

Citește și:

7 sfaturi pentru a-ți controla anxietatea

Cum să te cerți constructiv

Suntem făcuți pentru a fi în relație cu ceilalți. Nevoile fiecăruia dintre noi sunt exprimate mai întâi în relație cu cei apropiați, devenind mai apoi nevoi pe care ni le putem gestiona și singuri.

Relațiile sunt modalități prin care ne cunoaștem pe noi înșine, forme prin care ne manifestăm interiorul cu dorințele, aspirațiile, emoțiile și gândurile care ne reprezintă în momentul respectiv.

În acest sens, relațiile cu persoanele apropiate ajung să fie semnificative și importante într-un mod pozitiv întrucât ele reprezintă o ocazie pe care celălalt ne-o oferă pentru a ne manifesta în mod autentic și prin care putem primi acceptare, validare și înțelegere.

În același timp, în relație avem ocazia de a oferi așa cum ne este confortabil, iar ceea ce este al meu poate deveni important pentru ține.

Pe lângă validare – pe care o primim atunci când ceea ce oferim este primit cu brațele deschise – în relație avem ocazia de a oferi unei persoane pe care o admirăm, o iubim și o dorim în viață noastră și căreia îi dorim binele. 

Relațiile ne oferă șansa de a ne împlini nevoi, de a împlini nevoile celuilalt într-o formă de care suntem puțin conștienți, însă care arată de fapt ca un dans al participanților la relație.

În momentul în care însă unul dintre parteneri dorește să părăsească dansul, dinamica relației se modifică și apar reacții puternice, în acord cu trăsăturile relației respective.

În reacția la despărțire contează, printre altele, trăsăturile fiecărui participant la relație, felul relației, durata ei, semnificația cu care ea este încărcată (ce înseamnă relația respectivă pentru unul și pentru celălalt), motivul despărțirii, felul în care are loc despărțirea în sine, capacitatea de adaptare după despărțire a celor doi.

Toate aceste particularități fac ca despărțirea în sine să capete o semnificație aparte, la care ambii se vor raporta.

Dacă pentru unele persoane despărțirea poate însemna libertate de mișcare, încheierea unui capitol dificil din viață sau a unei relații defectuase, pentru alte persoane despărțirea poate fi echivalentul abandonului sau respingerii de către celălalt și poate căpăta proporții greu explicabile sau gestionabile. 

În acest sens, greutatea de a depăși o despărțire poate fi datorată mai multor elemente care apar odată cu această modificare de dinamică relațională. Printre acestea, modificările cu care intrăm cel mai adesea în contact și care ne îngreunează acceptarea despărțirii pot fi:

Nevoile odată împlinite în relație cu celălalt care rămân neîmplinite și, în consecință, vei fi nevoit/ă să le iei în considerare și le îngrijești.

Ceea ce ofereai în relație nu va mai primi validare și acceptare și, în consecință, vei fi nevoit/ă să îți oferi singur/ă validare și acceptare pentru ceea ce poți oferi, reușind să îți oferi și ție în primul rând aceleași lucruri.

Provocarea de a înțelege ce a însemnat relația voastră pentru cel care a decis să se despartă: adeseori ne imaginăm și credem că celălalt vede relația și însemnătatea ei într-o manieră asemănătoare cu a noastră.

Acesta este momentul în care suntem provocați să revedem evenimentele prin prisma celuilalt, pentru a pune cele două perspective împreună și a înțelege sensul adevărat al despărțirii.

Acest pas este foarte important, întrucât prin clarificarea întregii situații se pot liniști sentimentele de vinovăție și întrerupe durerea cauzată de sentimentul de abandon sau respingere de după despărțire.

Asumarea responsabilității pentru greșeli sau pentru ceea ce a ținut de tine în relație și nu ai făcut: acceptarea despărțirii presupune asumarea consecințelor propriilor acțiuni din relație.

Sunt evenimente în care ai fi putut, în mod real, acționa diferit? Dacă da, ia cu tine aceste învățăminte și asumă-ți comportamentele care au influențat decizia de despărțire (dacă acestea au existat, în mod real).

Ai șansa în acest mod ca pe viitor să te ferești de astfel de situații, conștientizând câtă importanța ai, cu adevărat, în relația ta.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut autonom cu competențe în psihotraumatologie, practician EMDR- nivel I

Tel.: 0742.024.642

psihomedeor.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top