Now Reading
Tu ce tip de film preferi? Iti oglindeste perfect personalitatea!

Tu ce tip de film preferi? Iti oglindeste perfect personalitatea!

Revista Psychologies

Comedie, romantic, SF, thriller, actiune? Iata cum te caracterizeaza tipul de film pe care il urmaresti cel mai des.

 

Atractia fata de un anumit gen de filme

Filmele pot dezvalui cateva trasaturi despre noi. Fiind totusi un comportament public, poti insa controla imaginea pe care o creezi declarandu-te ahtiat dupa filmele de arta, preferabil frantuzesti, cu accent pe forma si nu pe continut. Doar tu stii cat ai plans la The Notebook.

Anumite trasaturi de personalitate pot fi predictive pentru genul de filme pe care il gustam. Am putea astfel sa consideram ca anumite filme reusesc sa puna in scena ceea ce simtim, ceea ce ne-am dori, idealurile pe care le avem sau fanteziile la care doar visam.

Ne pot placea provocarile supranaturalului sau chiar senzatiile intense, pentru care vom alege filmele horror; sau vom fi marcati de filme care aduc in prim plan drepturile omului si greselile societatii.

Pe scurt, avem o coarda sensibila, care vibreaza la anumite teme pe care le cautam asiduu in carti, in viata de zi cu zi sau in filme.

Psihoterapeutul Alexandru Draghici spune ca „preferintele pentru anumite genuri de filme pot fi modelate atat de factori exteriori (prieteni, colegi), cat si de factori interiori (temperament, caracter, trasaturi de personalitate).

Spre exemplu, este greu de crezut ca o persoana extroverta si colerica va avea rabdare sa urmareasca un film documentar.

Mai mult, un studiu publicat in revista Personality and Individual Differences a scos la iveala faptul ca preferintele in materie de filme sunt modelate, in mare parte, de personalitate si cultura.

Avand in vedere ca vorbim de preferinte personale, pot exista sute de factori care sa determine ce filme ne atrag.

Putem, in cel mai bun caz, sa speculam ca extrovertii vor prefera filme care ii stimuleaza intens, precum horror, thriller, filme de actiune, in timp ce introvertii vor in­clina mai mult catre documentare, drame si, in general, spre filme in care actiunea se desfasoara lent.

In ceea ce priveste cultura, este aproape evident ca tarile in care religia este pregnanta, vor digera mai greu filme cu scene sexuale sau cu violenta extrema“.

Mai mult sau mai putin intentionat, cand avem ocazia, folosim genul de filme preferat pentru a ne descrie gusturile si, prin urmare, anumite aspecte ale personalitatii.

„Imi plac desenele animate“ poate suna haios si descrie o persoana cu simtul umorului si prietenoasa, pe cand, daca urmareste doar documentare, pare sa-si cenzureze fanteziile.

In egala masura, tipul care merge mereu la sala, va alege, predictibil, filmele de actiune, iar o femeie single poate declara filmele siropoase ca fiind genul SF.

 

Vreau un happy-end!

Optimistul – fie nascut cu aceasta trasatura, fie educat in acest spirit – va fi alimentat de filme care ii confirma nevoia de pozitivism.

Fie ca ne place sau nu, dispozitia ne poate fi influentata de filmele pe care le vizionam, motiv pentru care ar trebui sa le alegem astfel incat sa functioneze in avantajul nostru. Cu atat mai mult, studiile leaga de preferinta pentru comedii o alta trasatura de dorit, si anume, altruismul.

„Persoanele care doresc sa urmareasca filme optimiste, sunt, in general, persoane cu o perspectiva pozitiva asupra vietii.

Faptul ca aleg filme cu happy end, nu inseamna neaparat ca ignora aspectele negative ale vietii. Ei sunt perfect constienti ca lumea in care traiesc este presarata cu suferinta si neplaceri, insa aleg sa priveasca la partea plina a paharului (cel putin in filme).

In privinta comediilor, ele sunt un gen preferat de majoritatea oamenilor, indiferent de personalitate, caracter sau cultura. Sunt filme light si usor de digerat pentru toata lumea.

In plus, tuturor ne place sa radem si probabil de aceea comediile sunt atat de populare in randul oamenilor de toate varstele si categoriile sociale“, adauga Alexandru Draghici.

 

Drama queen

Daca in cazul comediilor explicatia este relativ simpla, pentru atractia fata de drame factorii pot fi multipli. De cele mai multe ori, dispozitia ne indeamna sa alegem o reprezentare a starii de moment din nevoia de a ne identifica. Sau, si mai simplu, sa ne amintim ca li se intampla si altora. Uneori, chiar mai rele.

Dramele pot evoca o intamplare din trecutul nostru. Astfel, preferinta pentru drame poate fi conturata atat de o stare de moment, cat si de alte trasaturi.

O persoana care a trecut recent printr-o despartire, are sanse mai mari sa fie „atinsa“ de o drama sau de un film romantic. Unii se simt atat de vulnerabili, incat nici macar nu se pot uita la un astfel de film.

Adesea, dramele devin un mijloc prin care putem retrai, in plan imaginar, evenimente trecute. Poate ca un film de dragoste cu final fericit ne ofera o alternativa pentru finalul propriei noastre povesti.

Din pacate, totul se petrece in imaginar si, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa ne intoarcem la realitate.

 

O dispozitie… horror

Daca tinem cont de starea de moment in alegerea filmelor, atunci, iata, exista si momente in care ne dorim sa fim bagati in sperieti.

Intr-un mod cu totul interesant, toate studiile care au asociat trasaturile de personalitate, dispozitiile si genul de film preferat, au concluzionat ca, in cazul acestui gen de film, toate categoriile sunt incluse.

Ele sunt optiunea barbatilor in egala masura cu a femeilor, extrovertii si introvertii le aleg si, deopotriva, nevroticii si psihoticii (si ei, inclusi in statistici).

Daca o persoana creativa va apela la genul fantasy sau SF, un rational se va indrepta catre un documentar sau un film de arta, iar femeile vor suspina la un film romantic – iata-i pe cei trei impreuna la un horror.

„Exista un mit conform caruia, oamenii care prefera fil­mele horror «au o problema». In realitate, ceea ce ne atrage catre acest gen, este acel factor wow.

Practic, un film horror declanseaza o serie de senzatii intense, care ne stimuleaza intregul sistem nervos. Simtim fiori pe sira spinarii, inima bate puternic si tresarim la anumite secvente din film.

Este, intr-adevar, o experienta mult mai intensa si stimulanta decat urmarirea unei comedii sau drame. Odata cu aparitia tehnologiei 3D, filmele horror au devenit cu mult mai incitante pentru cei care cauta senzatii tari.

Daca dupa vizionarea unui film horror ai cosmaruri sau stari de panica, poate ca ar trebui sa eviti astfel de filme, insa retine ca nu este absolut nimic in neregula daca iti place acest gen“, completeaza Alexandru Draghici.

Pana la urma, nu este nimic in neregula nici daca ne place in roller-coaster, si acesta putand trece drept un semi-horror. Nu?

 

Alexandru Draghici este psiholog clinician, psihoterapeut

Tel: 0784.084.141.

www.stropdesanatate.ro

A consemnat Iulia Barca

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top