De ce renunti asa de usor?
Unii se entuziasmeaza fata de un proiect atat de repede, incat… le dispare interesul. Valsul neintrerupt de obiective, job-uri sau relatii amoroase ii protejeaza de rutina si de plictiseala, spun ei. Dar ce ascunde, in realitate, aceasta sete de noutate ?
Schimbarea locului de munca, a partenerilor, a modei – lucrurile acestea sunt banale astazi. Daca acest comportament permite acumularea de experiente, poate exprima si o dificultate profunda in a te atasa si a construi.
O mostenire din copilarie?
Pentru unii, aceasta singularitate devine simptom. „Nu termin niciun proiect la timp. Ceea ce imi place, nu este sa reusesc, ci sa fac zece lucruri in acelasi timp. Am impresia ca traiesc mai multe vieti si ca nu-mi ramane nimic necunoscut“, spune A., 30 de ani.
„Aceste persoane au deseori dificultati in a se concentra asupra a ceea ce fac si, contrar a ceea ce am putea crede, nu profita deloc de momentul prezent: devoreaza placerea, dar nu o savureaza. Vor tot timpul altceva decat ceea ce au.
Sunt «toxicomani ai noutatilor», incapabili sa creeze o legatura de durata cu sursa lor de placere.“ Pentru cel inconstant, placerea mai mult alimenteaza frustrarea, decat s-o compenseze.
Poate pentru ca, in copilarie, dorintele i-au fost satisfacute chiar inainte de a le exprima? Totodata, el sau ea nu a invatat sa recunoasca ceea ce voia cu adevarat.
Teama de pierdere?
Unii se plictisesc atat de repede de partenerii lor, incat ii parasesc la fel de repede pe cat i-au cunoscut. Aceasta plictiseala nu are nimic de-a face cu personalitatea celorlalti, nici cu o oboseala reala legata de rutina. In realitate, plictiseala nu este aici decat un pretext, care ascunde altceva: frica de angajament.
Acest comportament este caracteristic celor care au fost foarte atasati de unul dintre parinti si refuza sa se desprinda de aceasta relatie esentiala a copilariei lor.
Nu vor sa accepte substituenti, refuza sa iubeasca pe oricine altcineva. Aceasta fidelitate inconstienta explica, in mod paradoxal, multitudinea lor de experiente si exprima o teama de dependenta afectiva. Dar refuzarea atasamentului condamna la singuratate.
Sfat pentru anturaj
Daca traiti cu un instabil, experienta v-a invatat ca nu exista repaus. Nu il urmariti in toate nebuniile si schimbarile sale bruste de atitudine, ci pastrati o anumita distanta, lasandu-i spatiu pentru temperarea deceptiei care urmeaza sa vina.
Triumfalismul, cu aerul de „ti-am spus eu“, nu este deloc recomandat: acela care renunta usor, orice s-ar spune, sufera, de asemenea, de instabilitate. Cu alte cuvinte, luciditatea nu trebuie sa excluda rabdarea.
In relatiile amoroase, a sti sa dai dovada de autonomie, este o metoda eficace de a relansa dorinta partenerului, ceea ce il face sa inteleaga ca nu este indispensabil, asa precum credea.
Instabilitatea
Cu toate astea, este acelasi resort care actioneaza in toate aceste cazuri. Plictisul de lucruri inseamna, pana la urma, plictisul de oameni.
Instabilitatea, oricare ar fi domeniul in care se manifesta, afecteaza intotdeauna relatiile umane. Este o caracteristica a anumitor personalitati, care nu pot gasi placerea decat intr-o reinnoire perpetua.
De ce aceasta sensibilitate crescuta la plictiseala? La un prim nivel, putem considera ca este vorba de o trasatura de caracter: unii nu suporta monotonia, in timp ce altii nu gasesc placere decat in rutina.
Ce este de facut
Sa stii unde te afli
Esti instabil si vrei mereu altceva: a parasi in mod sistematic partenerii si prietenii nu este legat de personalitatea lor, ci de a ta. Vrei sa vezi daca este posibil sa dispari fara prea multe regrete? Este aceasta instabilitate sursa suferintei? Are cumva repercusiuni?
Nu mai idealiza
Avem tendinta sa credem ca ceea ce ravnim o sa ne faca mai fericiti. Aceasta idealizare este normala, dar e mai bine sa ne pastram o anume rezerva: nu obiectul (sau persoana) real ne atrage, ci mai degraba imaginea (falsa) pe care o avem. Relativizarea ne permite sa limitam o eventuala deceptie.
Obiective
Odata ce repetitia a fost identificata, ia-ti un angajament fata de tine. Pentru a rupe spirala plictiselii. Decide sa ramaneti cel putin un an sau chiar mai mult. De exemplu, sa te vezi cu aceeasi persoana de mai multe ori pentru a pune relatia pe temeiuri mai profunde.
Gaseste-ti o pasiune
O pasiune deschide noi orizonturi. Dar nu ajunge doar inflacararea. Din contra, trebuie sa depasim momentul pentru a profita de tot ceea ce ne poate aduce o activitate – o pasiune, in fond, se construieste in timp.