De ce sa petreci timp de calitate tu… cu tine
Te simti lipsita de energie? Responsabilitatile zilnice te epuizeaza? Iata de ce este necesar sa ne acordam timp de calitate.
Timpul de calitate
In primul rand, trebuie mentionat faptul ca timpul de calitate petrecut cu tine trebuie sa fie dedicat in totalitate unor activitati placute, relaxante sau prin care sa te poti dezvolta (mental, spiritual, emotional, etc.).
Asa ca lasa de-o parte orice sarcina ce tine de munca sau treburi casnice si focalizeaza-ti atentia in totalitate pe tine.
In al doilea rand, a petrece timp cu tine nu inseamna sa stai ore intregi in fata televizorului sau sa butonezi telefonul pana se epuizeaza bateria. Cauta sa dedici acele clipe unor activitati constructive si placute.
Sunt momente valoroase, cu care probabil nu te intalnesti foarte frecvent si tocmai de aceea este bine sa stabilesti clar modul in care iti vei petrece timpul de calitate cu tine.
Pentru ca, pe termen lung, beneficiile sunt nenumarate. Prin urmare, acest timp nu trebuie privit ca pe o pierdere sau distantare de responsabilitati, ci ca pe o investitie.
Ajungi sa te cunosti mai bine
Timpul petrecut cu tine este o ocazie perfecta pentru putina introspectie, respectiv observarea si interpretarea propriilor trairi. Iti poti reevalua drumul pe care ai ales sa mergi in viata si de ce nu, poti planifica proiecte personale noi.
Faptul ca te explorezi pe tine iti permite sa constientizezi mai bine calitatile si defectele pe care le ai si sa descoperi moduri noi prin care sa construiesti o versiune mai buna a personalitatii tale.
Deseori este vorba despre acele momente in care cauti sa iti intelegi mai bine scopul in viata si sa te recalibrezi in functie de valorile, dorintele si idealurile tale.
Tocmai pentru ca solicitarile de zi cu zi uneori ajung sa ne impinga intr-o directie in care nu ne mai regasim, avem nevoie sa revenim la nevoile si dorintele noastre personale.
Sa nu iti acorzi timp sa le redescoperi si prioritizezi inseamna sa iti refuzi sansa de a te dezvolta si de a te indrepta spre obiectivele proprii. Iar o astfel de evitare a sinelui nu va duce decat la dezechilibre mai mari, la frustrari si depresie.
Te relaxezi
Avand in vedere viteza uluitoare cu care evolueaza lumea din jurul nostru, cateva momente de calitate petrecute cu tine sunt exact ce iti trebuie.
Poti dedica acest timp pretios unei sedinte de relaxare sau meditatie. Exista nenumarate tutoriale si carti pe aceste teme, ceea ce inseamna ca nu ai neaparat nevoie de un specialist care sa te ajute in acasta directie.
Ajutorul unui specialist este binevenit in momentul in care realizezi ca nu mai reusesti de una singura sa gestionezi ceea ce se intampla cu tine.
Lasand la o parte beneficiile fiziologice si mentale ale tehnicilor de relaxare si meditatie, un alt avantaj este faptul ca prin intermediul lor, te poti reconecta cu tine insati. Astfel, meditatia sau relaxarea devine un mijloc prin care poti practica introspectia.
Scapi de stresul cotidian
Cu totii suntem stresati! Fie ca este vorba de sarcinile interminabile cu care ne confruntam la munca sau diferite probleme personale, toate aceste evenimente isi lasa amprenta asupra sanatatii noastre fizice si mentale.
In astfel de situatii, a petrece timp cu tine inseamna a avea grija de tine. Lasa de-o parte problema care te framanta si cauta sa iti oferi tie insati compasiune, grija si alinare sufleteasca.
Chiar daca peste o ora, doua sau trei, te vei intoarce la problema cu care te confrunti, cel putin ai avut un moment dedicat special tie.
Cu siguranta vei avea mai multa energie sa te confrunti cu solicitarile, dar si mai multa claritate in luarea deciziilor.
Timp pentru minte si suflet
Timpul de calitate petrecut cu tine este o ocazie excelenta de a-ti diversifica setul de abilitati. Poti incepe un nou hobby (sau poti continua unul mai vechi) sau poti chiar pune bazele unui nou proiect personal.
Poti folosi acest timp in care activitatile pe care le derulezi sa fie pe placul tau si, totodata, constructive. O plimbare prin parc cu bicicleta poate fi relaxanta si totodata benefica psihocului tau.
Ceea ce vreau sa retii este ca activitatile pe care alegi sa le desfasori in acest timp trebuie sa fie placute si relaxante. Nu cauta sa transformi acest timp pretios intr-o sarcina rutiniera si plictisitoare. Scopul este sa te simti bine cu tine, nu sa alergi dupa performanta.
Fie ca este vorba de practicarea unei activitati distractive sau pur si simplu de un moment in care renunti la tot si alegi sa te focusezi pe propria persoana, timpul de calitate petrecut cu tine iti poate aduce o multime de beneficii. Iar daca simti ca nu te poti relaxa sau nu poti scapa de stres, poate ar fi bine sa apelezi la un specialist.
De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut
Tel.: 0784.084.141
Foto: shutterstock.com