De ce unii oameni nu-si cer scuze niciodata

Ai in jurul tau persoane care nu isi accepta greselile, desi sunt evidente? Iata motivele reale pentru care multi adulti nu-si cer scuze.

 

 

Invatam inca din copilarie sa ne cerem scuze atunci cand nu facem un lucru corect, insa odata ce ajungem la maturitate ne este cateodata greu sa recunoastem ca am gresit si sa ne cerem iertare.

Ti s-a intamplat ca prin actiunile lui, partenerul de cuplu sa te raneasca? A folosit tot felul de tehnici si a negat cu incapatanare sa isi ceara iertare?

Te intrebi de ce a fost capabil sa isi ceara scuze atunci cand a dat din greseala peste cineva in autobuz, dar nu pot face acelasi lucru in relatia voastra de cuplu? Acest refuz nu tine de o tehnica de aparare sau de orgoliu, ci de protejarea sinelui propriu.

Adultii nu-si cer scuze pentru ca aceste cuvinte le provoaca, constient sau inconstient, temeri pe care vor sa le evite. Iata cum functioneaza.

Admiterea greselilor. Nu reusesc sa faca diferenta intre o actiune gresita si propriul caracter. Au tendinta sa creada ca neglijarea inseamna egoism, ca un lucru facut gresit dovedeste ignoranta sau rautate. De aceea, scuzele devin o amenintare asupra stimei de sine si a propriei lor identitati.

Vinovatia. Cei mai multi dintre noi nu-si cer scuze pentru ca se tem de sentimentul de vina. Cred ca rusinea nu are legatura cu actiunile lor, ci cu ceea ce sunt ei insisi, ceea ce o face sa devina un sentiment toxic.

Conflictul. Daca in mod normal scuzele aplaneaza conflictele, pot crede uneori ca o greseala recunoscuta este un motiv de noi acuzatii. Se tem ca oamenii din jurul lor le vor aminti de toate momentele din trecut in care au gresit si nu si-au cerut iertare.

Responsabilitatea. Unul dintre motivele pentru care refuza sa isi ceara scuze este teama ca vor fi nevoiti sa isi asume intreaga responsabilitate. De exemplu, chiar daca realizeaza care este partea lor de vina, intr-o discutie in contradictoriu cu partenerul de cuplu nu-si cer scuze pentru nu vor ca acesta sa fie absolvit de vina, iar ei sa fie responsabili total.

Adultii nu-si cer scuze… deoarece asa simt ca isi pot controla emotiile. De exemplu, daca sunt evitanti si se simt bine sa pastreze distanta emotionala fata de partenerul de cuplu, pot crede ca orice scuza le ameninta vulnerabilitatea si ii poate apropia periculos de mult de cel pe care il iubesc. Se tem ca odata ce cedeaza si se lasa descoperiti, furia, tristetea, disperarea ii vor coplesi.

Ceea ce nu realiza ei este ca o astfel de experienta ii va ajuta sa isi consolideze relatia de cuplu, sa aiba mai multa incredere in ei insisi si in partenerul lor de viata.

 

 

Citeste si:

Cum gestionam sentimentul de vinovatie

Despre responsabilitate si iresponsabilitate in cuplu

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
De ce unii oameni nu-si cer scuze niciodata
De ce unii oameni nu-si cer scuze niciodata

Ai in jurul tau persoane care nu isi accepta greselile, desi sunt evidente? Iata motivele reale pentru care multi adulti nu-si cer scuze.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste