Defecte fizice? Invata sa te apreciezi
Cate dintre noi chiar au o parere buna despre ele insele? Desigur, daca am ajunge sa fim pe deplin multumite de felul in care aratam, industria cosmeticelor ar falimenta. Dar cate stiu sa se accepte cu ceea ce considera defecte fizice sau de alta natura?
Accepta-ti aspectul fizic si evidentiaza-ti atuurile
Orice persoana devine placuta atunci cand se simte bine cu ea insasi. Buna dispozitie, umorul, relaxarea sunt trasaturi care fac o persoana frumoasa si placuta celor din jur. Nu te mai pedepsi pentru felul in care arati. Pentru ca nu arati ca un top model sau nu ai ochii lui Liz Taylor.
Daca vrei sa tii o dieta, tine-o dar nu pana in pragul nebuniei. Amuza-te cu ea, provoaca-te, cunoaste-ti limitele si accepta-te. Cand vei fi multumita de tine si nu furioasa, lucrurile vor merge mai simplu. Iar daca vrei sa te plangi de anumite neajunsuri pe care ti se pare tie ca le ai, musai enumera-ti si avantajele.
Niciodata nu lasa lista incarcata cu „contra” fara a adauga si „pro”. Vei avea astfel o imagine de ansambu mai echilibrata. Multe dintre defectele pe care noi ni le vedem, sunt invizibile pentru altii sau, mai mult, pot trece drept calitati. E pacat sa nu iti permiti sa descoperi asta.
Evita sa te compari cu altii
Intotdeauna descoperim femei mai destepte, mai frumoase, mai inalte, mai subtiri, mai sic? Evident ca da. In primul rand pentru ca ele transmit acest lucru avand un parere de sine foarte buna. In al doilea rand pentru ca le privim subiectiv, plasandu-ne intr-o pozitie inferioara, cu mult mai multa ingaduinta fata de altul decat fata de noi insine.
Vanam defecte? Te simti mai bine atunci cand descoperi un defect la cineva care parea perfect? Nu iti extrage siguranta de sine si increderea evaluand si clasificand oamenii. Invata sa privesti obiectiv, sa renunti la categoriile: asa da, asa nu. Iar ca sa te deprinzi cu acest mod de gandire, incepe cu tine.
Apreciaza-ti reusitele
O gandire negativa ne va determina sa vedem si sa fim coplesiti de insuccese si rateuri, iar reusitele sa le ascundem sub pres. Nu exista esec mare si reusita mica.
Este un proces de invatare si apreciere a momentelor care pot genera trairi pozitive. Invata sa fii atenta la lucrurile pe care poate le consideri nesemnificative, dar care adunate, iti pot schimba perspectiva asupra capacitatilor tale.
Iarta-ti greselile
Nu poti trece peste momentul acela in care lucrurile nu au mers cum ti-ai fi dorit? Stii ca ai facut o greseala? Nu poti interveni asupra trecutului, oricat te-ai stradui, iar rememorarea obsesiva a episoadelor negative doar te incarca. In loc sa iti faci rau singura, dezbate situatia intr-un singur moment, iarta-te daca este cazul, accepta-ti limitele sau greseala, apoi las-o in trecut, iar tu mergi mai departe.
Cu totii gresim si avem regrete, dar nu trebuie sa facem din ele repere pentru viitor. Poate am invatat ceva pe urma intamplarii respective, iar experienta ne ajuta sa abordam diferit daca ne regasim vreodata intr-o situatie asemanatoare. Dar nu trebuie sa fie un indicator al performantei noastre generale.
Iar in cazul in care, intr-o situatie definita, ai repetitiv o abordare cu efecte negative pentru tine, atunci nu e rau sa discuti acest lucru cu un terapeut. Te poate ajuta sa iesi din cercul vicios si sa te ierti.
Fa pentru tine ce ai face pentru cea mai buna prietena a ta
Toate cele de mai sus functioneaza pentru un anumit tip de persoane: cele care si incearca sa le puna in practica. Ca sa fii mai indulgenta cu tine insati si sa te apreciezi mai mult, imagineaza-ti ca esti cea mai buna prietena a ta.
Ce i-ai spune in situatiile in care se evalueaza negativ? Ce i-ai spune cand este coplesita de greselile facute sau de un insucces? I-ai incuraja tristetea si subaprecierile? Este un joc util, prin care treptat poti invata sa fii mai ingatuitoare cu tine si sa te iubesti mai mult.
Foto: 123rf.com