Now Reading
Depresia: cauze si consecinte

Depresia: cauze si consecinte

Revista Psychologies

Depresia este o afectiune pe care cu totii o intalnim de-a lungul vietii, la diverse intensitati. Iata care sunt cele mai frecvente cauze si consecinte ale depresiei.

 

Stari si ganduri asociate depresiei

Depresia este o tulburare emotionala, rezultat al interactiunii unor factori sociali, psihologici si biologici ce implica dispozita, gandurile si corpul persoanei si de care sufera aproximativ 15% dintre oameni.

Depresia clinica prezinta o serie de simptome ce se prelungesc in timp. Se caracterizeaza printr-o stare de tristete ce se manifesta de-a lungul intregii zile, pe o perioada mai lunga de timp, iar persoana afectata nu mai are capacitatea de a simti interes sau placere in activitatile care inainte ii dadeau o stare de bine.

Este iritata, obosita, mereu coplesita de ganduri negative, de o tristete inexplicabila asemanatoare cu melancolia. Are un sentiment acut de pierdere, se simte din ce in ce mai lipsita de putere si percepe viata ca fiind dureroasa si fara sens.

Apare sentimentul unei lipse de speranta, de forte sau resurse, incapacitatea totala de a face fata provocarilor vietii sau persoanelor cu care se intra in contact, scaderea dorintei sexuale, pierderea respectului si stimei de sine.

Lipseste energia de a face orice activitate fizica sau psihica. Nimic nu mai pare sa fie interesant sau sa ofere placere. Cand persoana care traieste un episod depresiv isi priveste propria viata, ii apare ca fiind un esec, un continuum de ratari de care se simte cel mai adesea vinovata.

Si chiar daca uneori poate considera ca vina apartine altora, destinului sau ghinionului, sfarseste prin a fi dezamagita de tot si de toate si se va simti pretutindeni inconjurata de sentimentul esecului si al inutilitatii. Izolarea de ceilalti si suferinta vor fi inevitabile.

 

Simptomele depresiei

Foarte frecvent apare o lipsa a oricarei multumiri, asociata cu oboseala, lentoare, lipsa de energie precum si demotivarea.

Persoana depresiva poate suferi si de o crestere sau diminuare semnificativa a apetitului, ceea ce va avea repercursiuni asupra imaginii sale corporale.

Poate prezenta totodata lentoare sau agitatie psihomotorie precum si tulburari ale somnului. De asemenea, persoana poate ajunge in situatia de a nu se mai putea concentra si astfel de a nu mai putea lua cele mai bune decizii pentru sine.

Simptomul cel mai sugestiv si persistent este cel de inutilitate, negativitate si vinovatie excesiva sau inadecvata care pot merge pana la ura de sine.

Uneori pot aparea ganduri de moarte sau de suicid care pot varia de la o vaga idee de moarte sau dorinta tranzitorie de moarte pana la punerea in act printr-o planificare concreta sau chiar tentative de suicid.

Simptomele depresive pot alterna. Uneori pot aparea si insotite de simptome de excitatie psihica si psihomotorie – euforie, iritatie, impulsivitate, ganduri rapide care se suprapun si cu care este dificil de tinut pasul, sentimente de grandoare, omnipotenta, convingerea persoanei ca este persecutata.

In aceste cazuri vorbim despre episoade depresive sau mixte in cadrul unei tulburari de dispozitie bipolara.

Caracteristica principala a simptomelor depresive o reprezinta insa permanenta: sunt prezente zilnic, aproape de-a lungul intregii zile pentru cel putin doua saptamani.

 

Cauzele depresiei

Ca si in cazul altor tulburari psihice, nu exista inca o literatura suficient de solida si explicita cu privire la cauzele tulburarii. Pentru a o explica se face apel la modelele bio-psiho-sociale.

In general, se poate spune ca aceasta afectiune poate avea cauze numeroase si variate de la persoana la persoana: transmitere genetica, mediul social, relatiile afective timpurii, o figura de atasament care la randul sau a fost depresiva, decesul persoanelor dragi, incapacitatea de a avea sau de a mentine relatii functionale, etc.

In principal, cauzele de baza ale depresiei sunt factorul biologic si cel psihologic. Factorul biologic se refera la o predispozitie genetica care la unele persoane este mult mai pronuntata.

Iar cel psihologic insumeaza experientele noastre  (in special cele din copilarie) care pot duce la o crestere a vulnerabilitatii in dobandirea acestei tulburari.

Alti factori, precum stresul cotidian, acasa, la scoala, la serviciu sunt, de asemenea, foarte importanti in dezvoltarea episoadelor depresive.

Totodata, nivelul anormal al unor elemente chimice ale creierului (serotonina, norepinefrina, dopamina) pot contribui la aparitia anxietatii, iritabilitatii si oboselii, simptome ce sunt adesea asociate cu depresia.

 

Vulnerabilitatea

Vulnerabilitatile biologice si cele psihologice interactioneaza unele cu celelalte insa nu conduc in mod necesar la dezvoltarea tulburarii.

Astfel, o persoana vulnerabila poate sa nu dezvolte niciodata depresia chiar daca apar evenimente importante in viata sa, in special daca beneficiaza de sprijinul unor relatii bune si suportive.

Factorul declansator este reprezentat de cele mai multe ori de un eveniment stresant sau tensionat care tulbura buna desfasurare a vietii si care este perceput ca reprezentand o pierdere importanta si inacceptabila.

Astfel, poate fi vorba despre un eveniment negativ de pierdere (un deces, sfarsitul unei relatii, pierderea unui loc de munca, faliment, etc.) sau chiar un eveniment pozitiv dar care este intotdeauna evaluat ca fiind tot o pierdere.

Aici se inscriu nasterea unui copil ce poate da nastere sentimentului de pierdere a libertatii, terminarea unei scoli corelata cu asumarea de responsabilitati, etc.

Chiar si lipsa unor evenimente pozitive la care persoana a sperat ca se vor produce (o promovare la locul de munca, obtinerea unui titlu, etc) poate fi o cauza.

Persoana depresiva poate fi ajutata de catre un psiholog sa devina constienta de acele cercuri vicioase care mentin si inrautatesc aceasta afectiune.

Poate fi incurajata sa se elibereze treptat de reactivarea acelor comportamente disfunctionale care genereaza aceasta tulburare si sustinuta totodata in achizitionarea modurilor de gandire si comportament functionale.

 

De Mirela Antonache Gheorghita, Psiholog si Psihoterapeut

Tel. 0744.566.808

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top