Depresia postpartum

Depresia postpartum pare sa fie determinata de modificarile hormonale bruste care apar imediat dupa nastere, stresul legat de nastere sau constientizarea responsabilitatilor pe care le presupune rolul de mama. Afla cu ce se mai asociaza si aceasta si cum o putem combate.

 

Anumite stari precum insomnia, somnolenta, iritabilitatea, plansul, modificarile de dispozitie sau sentimentul de coplesire pe care il simt mamicile in primele zile dupa nastere sunt normale. Aceste stari dispar in cel mult doua saptamani, atunci cand modificarile hormonale se mai atenueaza.

Insa nu trebuie confundata depresia postpartum cu baby blues-ul care apare la doua-trei zile de la nastere, acea depresie tranzitorie postnatala caracterizata prin labilitate efectiva, plans nemotivat, tristete si iritabilitate, ce poate tine si pana la doua saptamani.

 

Asocierea cu alti factori

Depresia post partum poate fi asociata si cu alti factori precum: o forma de depresie anterioara, o sarcina pierduta sau nasterea unui fat mort, stresul excesiv la care a fost supusa mama pe perioada sarcinii, un bebelus mai solicitant sau nasterea unui copil cu un grad de handicap, infirmitate, nasterea prematura, probleme in relatia de cuplu sau cu propria mama, ori lipsa unei persoane de incredere cu experienta care o poate ajuta pentru inceput cu bebelusul, probleme sociale (lipsa resurselor financiare, somajul, renuntarea la cariera pentru a putea creste copilul).

 

Simptome

Depresia post partum poate aparea la patru-sase saptamani dupa nastere la aproximativ 10% dintre mame. Este o forma destul de severa si poate fi recunoscuta dupa o serie de simptome specifice: dispozitie depresiva, plans facil, sentiment de gol interior, lipsa de speranta, absenta placerii din toate sau aproape toate activitatile zilnice, oboseala extrema si dificultati de concentrare, sentimentul de tristete pregnant in cea mai mare parte a timpului, stari anxioase, incapacitatea de a se bucura de viata, frica de a nu face rau copilului, posibila lipsa de interes fata de copil, insomnia, modificari de apetit sau greutate (de obicei scazute), lipsa sau diminuarea dorintei sexuale, tot felul de dureri difuze, uneori pot aparea si ganduri suicidare.

 

Tratamentul

Consta in psihoterapie si medicatie, iar cazurilor mai grave li se recomanda spitalizarea. Pentru dezvoltarea normala a copilului, pentru ca mama sa isi regaseasca echilibrul interior este important ca tratamentul sa inceapa imediat dupa diagnosticare, astfel incat implicatiile depresiei sa fie cat mai mici pentru intreaga familie. Tatal care merge la consiliere psihologica (doar daca este necesar) va intelege mai usor starile prin care trece sotia lui, o va putea sprijini  si comunica cu ea mai facil.

 

Autor: Constantin Cornea, psiholog

Clinica Psievolution

 

Foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ieși din starea de epuizare emoțională
Cum ieși din starea de epuizare emoțională

Epuizarea emoțională rareori o conștientizăm. Suntem mai irascibili, mai triști, nemulțumiți, incapabili să ne recâștigăm controlul asupra propriei vieți. Îngrijim pe cineva bolnav, avem o relație de cuplu nesatisfăcătoare sau de lovim de o schimbare majoră, și, pur și simplu, parcă nu mai avem resurse să investim emoțional. Ce e de făcut?

Citeste
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an

Suntem campioni în stabilirea rezoluțiilor, a scopurilor mărețe. Dar oare știm să ne propunem obiective realizabile? Suntem capabili să ne apreciem evoluția? Iată cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an și cum ne-ar ajuta practicarea recunoștinței.

Citeste
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citeste
Depresia postpartum
Depresia postpartum

Depresia post partum pare sa fie determinata de modificarile hormonale bruste care apar imediat dupa nastere, stresul legat de nastere sau constientizarea responsabilitatilor pe care le presupune rolul de mama. Afla cu ce se mai asociaza si aceasta si cum o putem combate.

Citeste
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții

De multe ori planificăm mai mult decât „putem duce”, iar începutul de an este momentul propice pentru a ne visa mai slabi, mai plini de succes sau de bani, mai sociabili și, de ce nu, mai iubiți. Dar oare ne gândim la ce anume ne-a împiedicat să ne atingem aceste obiective în anul ce a trecut? Sau de ce anume revenim la aceleași rezoluții? Răspunsuri de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citeste
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun

Lista cadourilor este lungă și fiecare dintre noi știe ce cadou și-ar dori să găsească sub brad. Dar sărbătorile trec repede, cadourile sunt uitate, iar noi uităm că cele mai semnificative lucruri pe care le putem face pentru noi înșine nu costă bani.

Citeste