Depresia postpartum

Depresia postpartum pare sa fie determinata de modificarile hormonale bruste care apar imediat dupa nastere, stresul legat de nastere sau constientizarea responsabilitatilor pe care le presupune rolul de mama. Afla cu ce se mai asociaza si aceasta si cum o putem combate.

 

Anumite stari precum insomnia, somnolenta, iritabilitatea, plansul, modificarile de dispozitie sau sentimentul de coplesire pe care il simt mamicile in primele zile dupa nastere sunt normale. Aceste stari dispar in cel mult doua saptamani, atunci cand modificarile hormonale se mai atenueaza.

Insa nu trebuie confundata depresia postpartum cu baby blues-ul care apare la doua-trei zile de la nastere, acea depresie tranzitorie postnatala caracterizata prin labilitate efectiva, plans nemotivat, tristete si iritabilitate, ce poate tine si pana la doua saptamani.

 

Asocierea cu alti factori

Depresia post partum poate fi asociata si cu alti factori precum: o forma de depresie anterioara, o sarcina pierduta sau nasterea unui fat mort, stresul excesiv la care a fost supusa mama pe perioada sarcinii, un bebelus mai solicitant sau nasterea unui copil cu un grad de handicap, infirmitate, nasterea prematura, probleme in relatia de cuplu sau cu propria mama, ori lipsa unei persoane de incredere cu experienta care o poate ajuta pentru inceput cu bebelusul, probleme sociale (lipsa resurselor financiare, somajul, renuntarea la cariera pentru a putea creste copilul).

 

Simptome

Depresia post partum poate aparea la patru-sase saptamani dupa nastere la aproximativ 10% dintre mame. Este o forma destul de severa si poate fi recunoscuta dupa o serie de simptome specifice: dispozitie depresiva, plans facil, sentiment de gol interior, lipsa de speranta, absenta placerii din toate sau aproape toate activitatile zilnice, oboseala extrema si dificultati de concentrare, sentimentul de tristete pregnant in cea mai mare parte a timpului, stari anxioase, incapacitatea de a se bucura de viata, frica de a nu face rau copilului, posibila lipsa de interes fata de copil, insomnia, modificari de apetit sau greutate (de obicei scazute), lipsa sau diminuarea dorintei sexuale, tot felul de dureri difuze, uneori pot aparea si ganduri suicidare.

 

Tratamentul

Consta in psihoterapie si medicatie, iar cazurilor mai grave li se recomanda spitalizarea. Pentru dezvoltarea normala a copilului, pentru ca mama sa isi regaseasca echilibrul interior este important ca tratamentul sa inceapa imediat dupa diagnosticare, astfel incat implicatiile depresiei sa fie cat mai mici pentru intreaga familie. Tatal care merge la consiliere psihologica (doar daca este necesar) va intelege mai usor starile prin care trece sotia lui, o va putea sprijini  si comunica cu ea mai facil.

 

Autor: Constantin Cornea, psiholog

Clinica Psievolution

 

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Manifestări în depresie și alte tulburări similare
Manifestări în depresie și alte tulburări similare

Un număr mare de persoane suferă de depresie în zilele noastre, iar acest „demon al amiezii” este cea mai cunoscută patologie dar și cea mai frecvent greșit diagnosticată. Iată câteva informații în plus.

Citeste
Cum ne putem elibera de stres
Cum ne putem elibera de stres

Nu putem controla ce se petrece în jurul nostru și nu putem evita problemele, însă putem învăța să ne eliberăm mai eficient de stres. Iată câteva resurse simple și foarte utile.

Citeste
Abilități pentru a gestiona mai bine stresul la muncă
Abilități pentru a gestiona mai bine stresul la muncă

Ne place sau nu, stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. Totuși, fiecare dintre noi dispune de abilități pentru a-l gestiona mai eficient. Iată care sunt acestea și ce avem de făcut.

Citeste
Depresia postpartum
Depresia postpartum

Depresia post partum pare sa fie determinata de modificarile hormonale bruste care apar imediat dupa nastere, stresul legat de nastere sau constientizarea responsabilitatilor pe care le presupune rolul de mama. Afla cu ce se mai asociaza si aceasta si cum o putem combate.

Citeste
arta, pian desenat
Arta între terapie, hobby și meserie

În miile de încercări de a caracteriza cuvântul „artă“, sau indiferent de cât ne-am strădui să înțelegem acest cuvânt, parcă tot mai mult ne îndepărtăm de lumea fizică, pășind cu umilință spre un tărâm sacru unde timpul se scurge în file, portative ori pânze cu miros înțepător.

Citeste
Copilul interior și nevoile noastre reale
Copilul interior și nevoile noastre reale

Desigur, este o întreagă discuție legată de copilul interior… o discuție amplă, de altfel. Recent, am realizat că mă port cu mine, fără să îmi dau seama, exact așa cum se purta mama. Și nu am cele mai frumoase amintiri din copilărie.

Citeste