Now Reading
Deprimata? Cum iti regasesti speranta!

Deprimata? Cum iti regasesti speranta!

Problemele adunate, nefericirea ne imping la depresie. Totusi de noi depinde cum depasim acest episod, si ce alegem sa facem in continuare. Iata cum sa iti regasesti speranta cand esti deprimata.

 

Impactul evenimentelor majore

Ritmul obisnuit al vietii inseamna deopotriva perioade de bucurie, curiozitate, incredere, impletite cu perioade de tristete, teama, descurajare.

Insa cand apar schimbari majore precum trauma de separare, de pierdere, aparitia unei boli, un divort, doliul, chiar si emigrarea in alta tara, se poate instala depresia si, implicit, resimtim pierderea sperantei.

 

Semnale de alarma

Experienta unei depresii e legata in general de un gol, de o lipsa. Poate fi o lipsa a poftei de viata, a iubirii, a sensului sau lipsa de conectare cu noi insene si cu cei din jur.

Tot ceea ce stiam despre noi, tot ce ne era familiar, ce ne bucura sau motiva, se diminueaza.

Cand simtim ca am pierdut speranta, am pierdut, simbolic, si o parte a identitatii noastre.

Avem senzatia ca nu ne mai recunoastem pe noi insene si ne ducem viata in mod automat, doar functionand, fara a ne da voie sa simtim cu adevarat ceea ce atat corpul cat si emotiile noastre ne cer.

Nefericirea ne da semnale ca avem nevoie de o reevaluare a prioritatilor, poate o vacanta si cu siguranta de mai multa rabdare.

 

Depresiile minore sunt avertismente de luat in calcul

Contrar prejudecatilor moderne, depresia este necesara pentru sanatatea noastra emotionala, si este mecanismul prin care psihicul nostru se adapteaza noilor conjuncturi marcante din viata.

Sigur ca, daca dureaza o perioada indelungata, si e insotita de ganduri suicidare sau simptome patologice, atunci e recomandat sa apelam la un psihiatru.

Insa scopul unei depresii este, in multe situatii, transformarea interioara.

Modul in care suntem, actionam, relationam, nu se mai potriveste conditiilor prezente, si depresia ne forteaza sa facem schimbari, sa gasim o noua perspectiva, si sa ne reconectam la viata noastra interioara.

O astfel de perioada poate fi un valoros exercitiu de dezvoltare personala.

 

Cum iti gasesti speranta

Ceea ce ne ajuta sa ramanem conectate la noi insene sunt munca si relatia de cuplu. Indiferent de natura muncii, o implicare activa in indeplinirea sarcinilor de serviciu, si o relationare apropiata cu colegii, ne vor sustine.

De asemenea, ii putem impartasi partenerului starile cu care ne confruntam si ii putem cere ajutorul.

Partenerul poate sa ne sustina fie prin cuvinte incurajatoare, gesturi romantice sau oferindu-ne mai multa atentie, care redau incredere si bucurie.

O comunicare deschisa cu familia, cerandu-le intelegere si compasiune, dar si respectarea limitelor, ii va pregati si pe ei emotional pentru aceasta perioada.

Izolarea de prieteni si familie ne adanceste starea de depresie si trebuie evitate.

In special in astfel de momente sunt recomandate si actiuni de voluntariat, intrucat ajutand alte persoane ne ajutam, simbolic, pe noi insene, sa ne simtim utile.

Orice activitate care stimuleaza secretia de endorfine, responsabile pentru starea noastra de bine, este recomandata. Fie ca facem masaj, mergem la SPA, la dans sau la yoga, rezultatele ne sunt benefice.

Orice act creativ precum pictura, desenul, modelajul, chiar si aranjamentele florale, deblocheaza emotiile reprimate si ajuta la dezvoltarea inteligentei emotionale, cresterea stimei de sine, stimularea imaginatiei si redarea poftei de joaca. Iar odata cu acestea, ne vom regasi speranta.

Prin urmare, prima si cea mai importanta lupta pe care o avem de purtat este cea cu starea de inertie. De cele mai multe ori, cel mai semnificativ ajutor este cel pe care suntem dispuse noi insene sa ni-l acordam.

Iar cum spuneam, daca depresia este una minora si ne semnaleaza anumite nevoi, cu certitudine acestea exista de prea mult timp si au fost ignorate.

Deseori teama de schimbare poate reprezenta un blocaj, si cu cat alegem sa tinem ochii inchisi mai mult timp, cu atat semnalele se vor accentua.

 

De Ramona Radu, psihoterapeut, British Association for Counselling and Psychotherapy

[email protected]

 

Citeste si:

Cum ajutam un partener cu depresie

10 citate care iti ridica moralul

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top