Now Reading
Dictionar de vise. Interpreteaza-ti visele corect!

Dictionar de vise. Interpreteaza-ti visele corect!

Revista Psychologies

Oare ce mesaje stau, cu adevarat, in spatele unor vise premonitorii, repetitive sau… infricosatoare? Primim raspunsuri de la psihoterapeutul Alexandru Cojocaru.

 

Algortimul viselor

Visele se formeaza de cele mai multe ori in timpul somnului profund, de tip REM, fiind rezultatul trairilor diurne pe care creierul le proceseaza peste noapte, al emotiilor si trairilor reprimate, precum si al inconstientului personal sau colectiv.

Creierul isi continua lucrul si in timp ce dormim, iar visele reprezinta o punte de legatura catre aspecte care ne scapa.

De multe ori, ele reprezinta una dintre caile de acces catre semnificatii inconstiente, catre lucruri pe care nu le stim despre noi sau pe care poate le-am ascuns in adancurile mintii noastre in urma unui accident, a unei traume, situatie care ne-a marcat profund.

Analiza viselor este esentiala in deslusirea radacinilor unor probleme vechi si reprezinta una dintre sursele de ameliorare si vindecare a simptomelor in cadrul terapiei.

 

Ce ne transmit?

Visele ne transmit de obicei lucruri pe care nu le stim si intelesul lor este, de cele mai multe ori, simbolic.

Putem visa ca unul dintre parintii nostri a murit, acest lucru, in analiza visului, in functie si de asocierile pe care le avem, poate transmite ca o parte inconstienta a noastra se transforma, nu mai urmam calea tatalui, a aparut un separatio.

Asa cum putem sa visam animale salbatice, iar ele sa ne arate ca avem emotii inca neimblanzite. Putem analiza un vis la mai multe niveluri.

Exista, in prima instanta, nivelul logic sau rational, folosind exact elementele si obiectele din vis, cu semnificatiile lor reale.

Putem, de asemenea, sa analizam simbolic – ce reprezinta pentru noi fiecare obiect, fiecare personaj, care sunt sensurile asociate; putem interpreta visul ca reprezentand parti componente din noi.

De exemplu, visez trei prieteni care sunt foarte diferiti, este posibil ca visul sa imi arate ca am trei parti foarte diferite si relatiile dintre ele: care este dominanta, reprimata etc. Visul este un instrument incredibil, o unealta extrem de eficienta in demersul terapeutic.

 

Visele repetitive…

… sunt o clasa speciala de vise. De cele mai multe ori, ne arata ca un anumit lucru, o stare, emotie sau traire nu a fost depasita, modificata sau rezolvata.

Imi aduc aminte de visele repetitive cu seisme pe care un pacient le avea. Acestea indicau ca ceva in structura sa incerca sa se modifice, aparitia repetitiei indicand insa o stagnare.

Interesant este ca, dupa disparitia simptomelor de anxietate initiale, dupa o mai buna intelegere a istoricului personal, dupa asezarea cauzei temerilor, visele au incetat sa mai aduca cu ele cutremure.

Asadar, visele repetitive incearca sa ne arate ca exista o problema pe care nu reusim sa o vedem prin filtrul constientei, o problema care nu a fost inca solutionata.

 

Visele color si alb negru

Nu exista o explicatie clara pentru diferenta dintre visele alb negru si cele color, dar exista mai multe studii care ofera diferite raspunsuri.

In practica de cabinet, de cele mai multe ori, pacientii nu aduc in discutie culoarea din visele lor, fiind exprimata rar si nu ca un element-cheie.

Insa cea mai interesanta abordare pe care am intalnit-o, este concluzia unei cercetari realizate de Asociatia Psihologilor din America.

In cadrul acesteia, s-a demonstrat ca persoanele tinere, in special adolescentii si cei pana la 30, 35 de ani, viseaza 80% din timp color, in vreme ce persoanele trecute de 60 de ani viseaza, in medie, doar 20% din vise color, unii dintre ei visand exclusiv alb negru.

Exlicatia APA tine de emotionalitate si intensitatea trairilor; asadar, cu cat esti mai tanar, cu atat viata este mai colorata, mai plina de experiente noi, de trairi diferite, care imping creierul sa munceasca din greu in timpul noptii.

In schimb, pe masura ce imbatranim, rutina devine din ce in ce mai des norma, astfel ca visele isi pierd din vivacitate si culoare. O explicatie plauzibila prin insasi incetinirea resorturilor vitale, a energiei si trairilor variate…

 

De ce visam urat?

Exista un curent de opinie care plaseaza cosmarurile sub sfera evolutiva, ca trigger de panica, cosmarurile functionand ca veritabile alarme inconstiente.

Chiar si visele ce urmeaza dupa un soc post-traumatic pot fi foarte utile, pentru ca tin nivelul de vigilenta ridicat – un animal care a atacat o data, ar putea sa mai atace in viitorul apropiat, deci, ne protejam.

Trecand la latura analitica a visului, avem mai multe sensuri decat cel initial. O trauma emotionala, elemente care ne preocupa, dar scapa constientului, afectandu-ne puternic pot sa apara in cosmaruri. Dar, odata ce am identificat cauza, de cele mai multe ori cosmarurile dispar.

 

Interpretarea viselor

Este foarte dificil sa ajungem sa ne interpretam singuri visele corect, pentru ca ele ne arata lucruri care scapa constientului, iar constientul nostru nu are instrumentele cu care sa proceseze semnificatia autentica a visului, fiind ascunsa.

Dictionarele de vise ajuta intr-o masura mai mare sau mai mica la descifrarea unor elemente din puzzle, pentru ca pot explica un simbol sau altul.

Daca visam un catel sau un caine, vorbim de obicei de un sentiment, de o emotie, iar in functie de asocieri vom putea identifica tipul acestei emotii. Daca vorbim de un armasar, avem asocieri pe zona de sexualitate, de independenta, de spirit liber.

Sarpele, paianjenul pot fi legate de tenebre. Cand visam toalete, avem de obicei un indiciu despre intimitate: daca toaleta este murdara, apare zona de rusine, de vina, si putem asocia aceste elemente cu potentiale parti din umbra.

Daca visam o casa, vila, apartament, hotel, indiferent de modul in care se prezinta in vis, putem sti ca avem un vis cu semnificatie legata de sine, un vis care descrie o expresie inconstienta a identitatii personale.

Modul in care arata casa, descrie modul in care arata sinele: fata casei este legata de persoana, spatele – de umbra. Lucurile pe care le descoperi in interior, reflecta elemente variate ale sinelui tau.

 

Visele premonitorii – sa le credem?

Visele premonitorii exista si pot fi explicate stiintific. Practic, daca noi suntem un nod de energie, iar tot universul functioneaza ca un world wide web urias, este posibil ca, racordandu-ne inconstient la acest flux informational, sa avem puterea de a anticipa elemente din viitor.

Exemplul clasic este cel al lui Iosef, cu cele 7 vaci grase si cele 7 slabe, prin care se anuntau 7 ani de belsug si 7 de foamete in Egiptul antic.

Legat de profetiile autoindeplinite, si aici putem ajunge la profetii autoindeplinite in mod constient, daca suntem foarte sugestibili.

Daca un vis ne marcheaza atat de tare incat nu putem trece peste el in viata de zi cu zi, in planul constient, atunci este posibil sa avem o situatie asemanatoare cu oracolul din Delphi, ce profetea viitorul celor care mergeau la el.

Pana cand nu intrebai oracolul, practic, destinul nu iti era prestabilit, dar apoi toate actiunile tale te duceau spre profetie.

Daca visam incontinuu accidente de masina, in care noi nu suntem la volan si avem unul, nu inseamna ca avem neaparat un vis premonitoriu.

Visul acesta spune mai degraba ca masina (care de obicei reprezinta vehiculul vital) nu este in controlul nostru, ci al unei alte persoane: fie cea de la volan, fie o persoana asemanatoare cu cea din vis, prin elemente comune.

 

Rolul viselor

Visele au un rol terapeutic, ele prezentand lucruri care scapa filtrului constient. Analizandu-le cu atentie, putem descoperi foarte multe despre noi, despre re­la­tiile cu ceilalti, despre cauzele care ne-au dus intr-un anumit loc sau care au conlucrat la un esec sau succes.

Visele sunt precum straturile de argila din arheologie, pe care, daca le dam cu grija la o parte, putem scoate la lumina istoria lumii. In cazul de fata, cautand cu atentie, ne putem descoperi pe noi, autentici.

Exista mai multe interpretari ale rolului pe care il au visele; eu cred insa in aceasta capacitate a lor de a ne spune si a ne comunica lucruri pe care nu le cunoastem, de a ne arata fatete ascunse si de a ne ajuta sa ne desavarsim cunoasterea autopersonala.

 

Absenta viselor

Exista si persoane care nu viseaza, insa acestea au o zona cerebrala afectata. In conditiile in care vorbim de o functionare normala a creierului, oamenii viseaza. Sigur ca unii dintre noi isi amintesc visele, altii – nu.

Cu cat conectarea la sine este mai buna, cu atat exista vise mai multe. Cu cat suntem mai rationali si mai departe de noi insine, cu atat ne vom aminti mai putin. Sunt, de asemenea, si elemente concrete care ajuta la retinerea sau uitarea unui vis.

O camera semiobscura va ajuta persoana in cauza sa-si aduca aminte mai usor un vis decat daca ar dormi intr-o camera puternic luminata.

Visele se voaleaza asemeni pozelor developate in lumina. In medie, visam de cateva ori pe noapte, atat in faza de somn REM, cat si spre trezire. De cele mai multe ori, ne vom aduce aminte visul mai apropiat de momentul trezirii.

 

De ce sa ne reamintim ce visam

Este important sa ne amintim visele, in conditiile in care suntem intr-o analiza personala sau psihoterapie. Visele ne vor ajuta sa vedem de unde am plecat si unde am ajuns din punctul de vedere al evolutiei interioare.

Ca sa nu le uitam, tineti jaluzelele sau draperiile trase, astfel incat, la trezire, sa fie semiintuneric in camera. De asemenea, incercati sa aveti un caiet si un pix la marginea patului, astfel incat sa puteti nota visul imediat ce v-ati trezit. A-ti propune sa il memorezi, reprezinta o tehnica ce nu garanteaza un rezultat pozitiv.

 

Visam pe sexe?

Daca analizez visele din cabinet, nu as putea spune ca am identificat diferente majore. Dar studiile sugereaza ca femeile isi amintesc visele cu o regularitate mai mare si au cosmaruri mai dese si mai intense.

Barbatii viseaza mai des conflicte fizice cu persoane necunoscute, in vreme ce femeile viseaza mai des in zona de interactiune cu persoanele cunoscute.

De ce anume apar aceste diferente, se poate explica pana la un anumit nivel, prin rolurile diferite si distincte pe care le-au avut cele doua sexe de-a lungul a mii de ani de evolutie, barbatii – prin dinamica agresiva, femeile – prin dinamica sociala.

 

Alexandru Cojocaru este psihoterapeut de orientare analitica

[email protected]

www.alexandrucojocaru.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top