Now Reading
Cum sa dam sens vietii, ce spun filosofii

Cum sa dam sens vietii, ce spun filosofii

Revista Psychologies

RASPUNSUL LUI EMMANUEL KANT – Ajuta umanitatea sa devina mai buna

Kant crede in progresul umanitatii, din motive pe care nu am timp sa ti le expun aici. Cred in devenirea unei lumi mai bune, in care indivizii vor fi niste persoane, adica niste fiinte libere, considerate drept scopuri si nu mijloace. In aceasta lume viitoare, demnitatea fiecaruia va fi recunoscuta, politica va fi subordonata moralei, pacea va domni intre natiuni. Pesimismul tau nu este, deci, justificat. Doar ca acest progres nu se va indeplini intr-un mod automat. „Domnia scopurilor“, dupa cum o numesc eu, nu este decat un germene depus in natura umana. Tine de oamenii de buna credinta sa il fructifice. Aici intervine rolul pe care trebuie sa il joci tu. Contribuie la realizarea acestui progres. Ajuta umanitatea sa devina mai buna. Pune-ti energia in serviciul libertatii, al justitiei, al demnitatii, al pacii. Astfel, vei merge in sensul dat de istorie. Iar sensul vietii tale iti va fi dat ca surplus la toate acestea.

RASPUNSUL LUI JEAN-PAUL SARTRE – Asuma-ti libertatea

Vietile noastre nu au sens a priori. Suntem aruncati in lume fara motiv. Nu exista transcendenta. Nu exista nimic de care sa ne agatam, nici Dumnezeu, nici binele in sine, nici adevar. Doar ca nu trebuie sa ramai la aceasta constatare. Acest vid de sens trebuie sa te incite sa iti exersezi libertatea. Viata ta nu va avea alt sens decat acela pe care il vei alege sa i-l dai. Insista pe acest cuvant: „a alege“. Chestiunea nu este de a sti daca trebuie sa decizi asta sau cealalta. Este vorba pentru tine mai intai sa iti alegi… alegerea. Asuma-ti libertatea, fa-ti planuri, actioneaza liber. Asociatiile, organizatiile non-guvernamentale, sindicatele, partidele politice, democratia locala ofera destule ocazii de a te angaja in ceva anume astazi, nu-i asa? Astfel, iti vei forma tu insuti ratiunea de a trai. Inca ceva: esti liber, dar nu poti sa faci ce vrei. Esti responsabil de ceea ce esti, dar si fata de ceilalti oameni. Niciuna dintre actiunile tale, incercand sa creezi omul care vrei sa fii, nu va crea in acelasi timp o imagine a omului asa cum crezi tu ca ar trebui sa fie.

RASPUNSUL LUI IRVIN YALOM – Existenta este o problema in orice clipa

Lupta suprema a fiintei umane se da cu datele existentei, nelinistile ultime ale conditiei umane. Moarte, izolare, libertate si lipsa de sens. Anxietatea apare din conflictele fundamentale din fiecare arie: 1. ne dorim sa continuam existenta si totusi suntem constienti de inevitabilitatea mortii; 2. dorim intens structura, si totusi trebuie sa ne confruntam intens cu adevarul ca suntem autorii propriului proiect de viata, iar credintele noastre si propriul sistem neuronal sunt responsabile pentru forma realitatii; sub noi este Nichts, golul, abisul; 3. dorim contact, protectie, sa fim parte dintr-un intreg mai mare, insa experimentam prapastia de netrecut dintre noi si ceilalti; 4. suntem fiinte in cautare de sens, aruncate intr-o lume care nu are sens intrinsec.

RASPUNSUL LUI FREDERICH NIETZSCHE – Intinde cat mai mult coarda fiintei tale

Nu conta pe mine pentru a ne juca de-a doctorii in legatura cu sensul vietii. Detest filosofii care pretind ca stiu sensul tuturor lucrurilor. Nici nu te entuziasma pentru un ideal anume. Idealurile de justitie, de democratie, de demnitate nu sunt decat niste minciuni (in legatura cu asta, am citit raspunsul lui Kant; este consternant). Cat despre religii, stii foarte bine ce cred despre ele: sa fuga din fata mea, precum ciuma, toti preotii, rabinii, imamii. Nu trebuie sa conteze pentru tine decat un singur lucru: viata. Viata ta. Insa fii atent. Exista doua feluri de indivizi. Unii dintre ei traiesc o existenta diminuata, se simt vinovati ca traiesc, sunt sclavii moralei. Ceilalti indraznesc sa traiasca cu adevarat. Isi afirma forta vitala care este in ei. Lasa sa vorbeasca in locul lor cele mai profunde dorinte ale lor. Numara-te printre acestia din urma. Intinde cat mai mult coarda fiintei tale. Traieste intens. Indragosteste-te de tot ceea ce iti poate spori puterea. Fie ca este vorba de sport, muzica, calatorii, scrieri, munca, meditare, placere, iubire, stiinta. Nu conteaza. Esentialul este ca tu sa iti urmaresti vocatia pana la sfarsit. Atunci vei fi un supraom, dragul meu!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top