Now Reading
Pastreaza directia cea buna

Pastreaza directia cea buna

Revista Psychologies


EXERCITIUL 1: ASCULTA-TI CORPUL

„Corpul nu minte“, spune Marc Maillard, coach. „El stie instinctiv ce e bun pentru tine si ce nu, daca simti ca ai nevoie de aer sau de odihna, daca ai nevoie sa alergi sau sa te odihnesti, daca esti in acord cu tine sau in dizarmonie.

Pentru a detecta aceste semne, exerseaza relaxarea regulat. Revino la momentul prezent.

Invatand sa te recentrezi, respirand profund, prin primirea senzatiilor si acceptarea emotiilor asa cum vin ele, vei simti energie si incredere.“

EXERCITIUL 2: REDEVINO ACTIV

„Daca simti dintr-o data ca iti lipseste curajul, timpul sau energia, nu lasa pe maine o actiune majora, care cere eforturi mari“, spune Fabrice Lacombe.

„Opteaza pentru o actiune mica, de efort mic. Fiecare zi este o ocazie de a face ceva coerent in legatura cu aspiratiile tale.“

Vrei sa te apuci de cantat, insa nu ai chef azi? Forteaza-te sa canti o ora in plus maine. Fa cinci minute de vocalize astazi. Aceasta initiativa va amorsa miscarea.

EXERCITIUL 3: CERE AJUTOR

„Orice schimbare de sine antreneaza o schimbare la nivel de anturaj“, previne Dominique Sciacca.

„Este important sa ii includem pe cei care ne pot ajuta in acel proces: sa povestim lucrurile la care ne gandim, sa il prevenim pe partener de schimbarile la care ne gandim si care il pot afecta.

Vei favoriza astfel si ajutorul de care ai nevoie in momente de slabiciune.

Lasa deoparte orgoliul de copil, cel care te face sa accepti ajutorul, si mergi catre teritorii necunoscute.“

EXERCITIUL 4: REVIZUIESTE PLANUL DE ACTIUNE

Cum sa te descurci cu neprevazutul? „Sa modifici traseul pastrand insa drumul principal este normal“, spune Dominique Sciacca.

„Revezi regulat lista de etape de depasit si deseneaza un nou plan de actiune mai bine adaptat, fractionat in faze si dotat cu indicatoare de progres (ziua in care ai reusit pana la…).

Mai ales, adreseaza-ti felicitari pentru fiecare obiectiv atins. La fiecare etapa depasita cu succes, fa-ti un mic dar.“

EXERCITIUL 5: VORBESTE POZITIV PENTRU A GANDI POZITIV

„Simplul fapt de a spune «trebuie» este perceput de psihic drept un efort“, explica Marc Maillard. Pentru a castiga in siguranta, este bine sa ne mentinem placerea de a actiona.

Vorbeste, asadar, pozitiv: „Voi face“ sau „pot sa fac“ – este mai constructiv. Dominique Sciacca confirma: „Prin inlocuirea lui «dar» cu «si», iti deschizi un camp de posibilitati.

Inceteaza sa spui „as vrea sa fac asta, dar e dificil“. Schimba maniera in care vezi lucrurile.

EXERCITIUL 6: IA-O DE LA CAPAT

„A fi in ascultare de sine si mai aproape de aspiratiile proprii nu este o dinamica liniara si fixa,“ spune Fabrice Lacombe.

„Acest proces este mai degraba o spirala. O spirala care ne face sa revenim in acelasi loc, cel care nu este exact la fel pentru ca vom fi mai plini de ceea ce am experimentat.

Cu cat crestem, cu atat mai mult aptitudinea de a ne repera blocajele va creste si vom fi in masura sa actionam. Vom fi treji fata de noi insine.“

Analiza lui Michel Lacroix

„Trebuie sa fim mereu neincrezatori fata de satisfactia, de multumirea de sine a persoanei «ajunse». Realizarea de sine trebuie sa ramana un proiect viu. Nu este niciodata gata facut sau terminat.

Ceea ce este mai important, este sa mergem catre scop, mai degraba decat sa il atingem, sa tinem aprinsa flacara dorintei.

Persoanele in varsta care isi pastreaza entuziasmul sunt mereu pline de vitalitate, nu au pierdut gustul actiunii, continua sa faca proiecte.

In orice caz, singurul final sigur este moartea. Poate ca in aceasta lumina, dorinta de realizare de sine este o fuga de moarte.

Fara constiinta acestui final, nu ar exista nici aceasta presiune care ne mana inainte.“

Editare de: Violeta Rusu

Vezi toate articolele din Dosarul: Gaseste calea:

Dosar: Gaseste calea – Interogarea

Dosar: Gaseste calea – Repereaza blocajele

Dosar: Gaseste calea – Acorda-ti suficient timp

Dosar: Gaseste calea – Treci la actiune

Dosar: Gaseste calea – Pastreaza directia

Dosar: Gaseste calea – Interviu cu dr. Michel Lacroix

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top