Educația financiară ar trebui să fie obligatorie

Am spus de mai mult timp că educația financiară este esențială și în același timp lipsește aproape cu totul în România.

 

De aceea vedem oameni care au luat credite ce au devenit niște poveri financiare, pentru că oamenii percep banii ca pe ceva abstract, nu ca pe ceva foarte concret, cum și sunt.

Educația financiară ar trebui să înceapă odată cu primele noțiuni de matematică.

Nu știm să negociem, nu știm să amânăm satisfacția de moment a unei noi perechi de pantofi pentru satisfacția pe termen lung a economiilor, iată tot atâtea comportamente care ar intra la educație financiară și pe care nu ni le predă nimeni.

Și atunci când o pățim, atunci când ne înglodăm în datorii, tot avem orgoliul de a spune că știm ce facem. Dar nu ar trebui să fie astfel.

Raluca e consultant financiar. E o profesie destul puțin înțeleasă de către micii întreprinzători sau care cred că se pricep ei la toate, și mai ales la făcut bani…

„Un consultant financiar (sau de business) te ajută să găseşti soluţii pentru a-ţi desfăşura activitatea în afacerea ta în condiţii de siguranţă.

Te ajută să vezi realitatea de azi, într-un format care să-ţi fie clar şi uşor de înţeles, şi să îţi proiectezi obiectivele şi să vezi impactul pe care acestea îl vor avea asupra business-ului tău în viitor.

Îţi descrie punctele slabe şi punctele forte, te ajută să îţi optimizezi costurile şi să-ţi maximizezi veniturile astfel încât activitatea să fie profitabilă şi pe termen lung.

Românii ştiu că există acest serviciu dar nu apelează la el pentru că majoritatea owner-ilor de business (mă refer aici la cei mici şi mijlocii) aleg să le conducă după „flerˮ şi „experienţăˮ.

Asta însă nu este deloc suficient că să-ţi dezvolţi o afacere sănătoasă şi durabilă.

 

Citește și:

Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

4 motive pentru care banii ne provoacă anxietate

 

Majoritatea companiilor mari au departamente de analiză financiară. În acest fel se asigură că bugetele sunt respectate, cheltuielile şi veniturile sunt monitorizate, abaterile sunt semnalizate iar în acest fel ştiu că obiectivele vor fi atinse şi dacă nu, vor şti care sunt cauzele şi ce au e făcut pe viitor.

Din păcate, majoritatea afacerilor mici funcţionează doar pe rulaje, pe baza încasărilor şi plăţilor.

Prea puţini întreprinzători îşi analizează cheltuielile, veniturile sau profitabilitatea.

Mulţi îşi întocmesc un buget fără să îşi stabilească şi un obiectiv şi de cele mai multe ori, uită de el începând cu a doua zi!

Este util pentru că te ajută să ai cursivitate în business. Ştii clar ce ai de făcut, ce costuri ai, pe ce venituri te bazezi.

Cel mai mare risc este că afacerea ta să „moarăˮ fără să ştii de fapt care este cauza, fără să ştii dacă puteai face ceva că să o „salveziˮ.

Un consutant financiar este ca un medic în domeniul de business.

Îţi arată de ce boală suferă afacerea ta şi îţi prescrie „tratamentulˮ pe care evident este sănătos să îl urmezi.

Dacă ai o afacere sănătoasă, te ajută să o menţii aşa.

Cu timpul, întreprinzătorii vor conştientiza că pentru a-ţi construi un business sănătos care să fie durabil este esenţial să ai un plan, un obiectiv pe care să-l urmezi iar pentru a face asta, este necesar să cunoşti datele de azi.

Vor conştientiza că nu este suficient să spui că afacerea „mergeˮ – trebuie să ştii şi cum; nu este suficient să spui că are „profitˮ – trebuie să îl şi cuantifici şi să ştii ce vrei să faci cu el.

Raluca Șimon Pandea

Tel. 0726211324

Mail: uka_smn@yahoo.com

www.ramfinancial.ro

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nevoia de timp liber
Nevoia de timp liber

Avem responsabilități și, deseori, un program de care nu (prea) ne putem dezice. Alteori, ne afundăm în muncă și fie că suntem sau nu mulțumiți de rezultate, perseverăm întrucât este o zonă în care simțim că avem control. Dar cât timp liber avem? Și de ce este absolut necesar să ne facem…

Citeste
Cum să remediezi la timp sindromul burnout
Cum să remediezi la timp sindromul burnout

Una dintre cele mai distrugătoare probleme de ordin emoțional, care afectează persoanele active, este sindromul burnout. Pornit din pasiunea și dedicarea pentru o meserie, sindromul se instalează pe fondul stresului, al oboseli, al neputinței de a gestiona timpul.

Citeste
5 semne că este momentul să începi psihoterapia
5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Știm că psihoterapia ne este utilă, dar mulți dintre noi încă speră ca problemele să treacă de la sine sau să își diminueze impactul în timp. Iată câteva semne că este momentul să mergi la un psihoterapeut.

Citeste
Educația financiară ar trebui să fie obligatorie
Educația financiară ar trebui să fie obligatorie

Am spus de mai mult timp că educația financiară este esențială și în același timp lipsește aproape cu totul în România.

Citeste
10 sfaturi pentru o mai bună organizare
10 sfaturi pentru o mai bună organizare

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți fără direcție, fără putere de concentrare, cu o mulțime de treabă și fără să știi de unde să începi? Deruta și oboseala își spun cuvântul atunci când nu există organizare. Iată 10 sfaturi pentru mai multă claritate.

Citeste
Depresia din perspectivă psihanalitică
Depresia din perspectivă psihanalitică

Depresia nu trebuie ascunsă, nu este o rușine, nu este o vină a noastră. Nu este un semn al lipsei de valori ci al unei lupte pe care am dus-o singuri prea mult timp. Avem nevoie de ajutor și dreptul de a-l cere.

Citeste