Egoism sănătos: Cum să te pui pe primul loc, indiferent de vârsta pe care o ai

Te-ai obișnuit să fie mereu alții mai importanți? Niciodată nu e prea târziu să faci o schimbare. Iată cum poți da dovadă de un egoism sănătos. Pentru tine.

Citește și:

Nu lăsa gândurile să îți saboteze propriile planuri și obiective

Vrei să îți faci prieteni noi? Iată 5 comportamente care te ajută

Educația din copilărie, chiar și când e bine intenționată, ne poate deforma percepția de sine, a nevoilor și dorințelor noastre, precum și a importanței lor.

Vrei să te joci, dar mama îți spune să vii la masă. Este firesc să ai reguli, dar nu a existat nicio negociere. Mai ales dacă, după masă, trebuie să te culci sau să îți faci temele. Încă 5 minute de joacă, poate chiar cu mama, pot schimba perspectiva asupra importanței propriilor dorințe.

Nu odată părinții își ceartă copiii pentru că nu sunt obedienți. Totuși, poate nu ar fi rău să ascultăm ceea ce își doresc și să dăm atenție nevoilor exprimate de ei.

Astfel, îi vom educa să știe să țină cont de nevoile proprii, fără a intra în opoziție cu altcineva. Altfel, copilul fie va fi submisiv, fie rebel. Iar dacă, adult fiind, deja ai ajuns în punctul în care tu ești mereu pe ultimul loc… iată cam ce poți face.

 

Începe cu felul în care gândești

Propriile gânduri sunt fie piedici, fie îți afișează noi oportunități. Dacă îți spui că e prea târziu să schimbi ceva sau că e prea dificil, deja ți-ai întins singură o capcană.

Indiferent de vârsta pe care o ai și experiența de a gândi lucrurile într-un anumit mod, niciodată nu e târziu să faci schimbări.

Doar atunci vei avea libertatea de a-ți urma pasiunile și visurile. Dar întâi, scapă de ideea că o astfel de libertate nu este o opțiune în cazul tău. Este posibil să îți faci din nevoi o prioritate.

Înaintarea în vârstă îți dă deseori ocazia de a te reinventa. În mare parte pentru că îți crește reziliența în fața obstacolelor vieții.

 

Sensul vieții

Dincolo de profunzimile filozofice ale unei astfel de preocupări, poți căuta în permanență lucruri care dau sens vieții tale. Iar asta înseamnă să înveți să te bucuri de viață și de ce poți face pentru tine.

Cu înaintarea în vârstă, viața ta se schimbă constant, iar lucrurile care odată îți dădeau sens, pot să dispară. Spre exemplu, munca, odată cu pensionarea.

Dar contrar credințelor generale, nu este momentul să te oprești ci să îți schimbi ideile și gândurile, să descoperi lucruri noi despre tine și să te bucuri de fiecare moment.

Să faci o prioritate din nevoile tale nu este timp irosit, în special dacă ești obișnuită să fii mereu în plan secundar. Nu poți schimba trecutul, dar ce te împiedică să îți construiești un altfel de viitor? Poate nu știi de unde să începi? Ține minte că totul începe cu primul pas. Iată câteva idei:

Începe un nou hobby sau revin-o la o activitate care îți făcea plăcere. Nu trebuie să faci asta zilnic, dar o poți face măcar o dată pe săptămână. Iar asta înseamnă să îți dedici timp exclusiv ție.

Socializează, nu te izola. Fie că îți vizitezi familia, te joci cu copiii sau nepoții ori ieși la o cafea cu prietenele, nu sta în casă.

Învață ceva nou! Creierul tău se va antrena odată cu acumularea de noi informații, iar buna dispoziție va fi resimțită imediat. Orice moment este potrivit să afli lucruri noi, să descoperi, să înveți.

Fă voluntariat, oferă ajutor și bucură-te de compania celor care au nevoie de sprijinul tău. Pleacă în excursii, vizitează locuri dragi sau noi, mergi la sală sau la dans. Nu, niciodată nu e prea târziu.

Ține un jurnal sau scrie-ți povestea vieții, are rol terapeutic. Citește cărțile pe care nu le-ai citit și nu uita că, făcând din nevoile tale o prioritate, vei schimba propriile gânduri legate de oportunitățile și posibilitățile pe care le ai.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
5 semne că este momentul să începi psihoterapia
5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Știm că psihoterapia ne este utilă, dar mulți dintre noi încă speră ca problemele să treacă de la sine sau să își diminueze impactul în timp. Iată câteva semne că este momentul să mergi la un psihoterapeut.

Citeste
Stima de sine scăzută și teama de respingere
Stima de sine scăzută și teama de respingere

Stima de sine este construită în copilărie, în relația cu părinții și aparținătorii. În funcție de baza pe care o primim, la maturitate vom fi echilibrați și încrezători sau, din contră, extrem de fragili.

Citeste
10 sfaturi pentru o mai bună organizare
10 sfaturi pentru o mai bună organizare

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți fără direcție, fără putere de concentrare, cu o mulțime de treabă și fără să știi de unde să începi? Deruta și oboseala își spun cuvântul atunci când nu există organizare. Iată 10 sfaturi pentru mai multă claritate.

Citeste
Egoism sănătos: Cum să te pui pe primul loc, indiferent de vârsta pe care o ai
Egoism sănătos: Cum să te pui pe primul loc, indiferent de vârsta pe care o ai

Te-ai obișnuit să fie mereu alții mai importanți? Niciodată nu e prea târziu să faci o schimbare. Iată cum poți da dovadă de un egoism sănătos. Pentru tine.

Citeste
Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii
Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii

Toate studiile și cercetările ne îndeamnă să nu ne izolăm, să ne întreținem cercul social, să avem relații de cuplu, pentru o viață mai fericită și împlinită. Dar singurătatea poate lua diferite forme, iar singurul mod de a nu deveni un sentiment copleșitor este iubirea. De sine.

Citeste
Carierismul dăunează grav sănătății
Carierismul dăunează grav sănătății

Să ai o carieră, un statut, un venit considerabil… Sună bine, nu? Însă care sunt costurile? Mai ai timp de viață personală sau de cuplu? Carierismul ne poate afecta echilibrul și maschează răni emoționale pe care este bine să ni le vindecăm.

Citeste