Exercitii utile pentru decizii mai bune

Nu putem controla ceea ce ni se intampla, insa putem controla modul in care interpretam situatiile prin care trecem, si ce facem cand suntem in fata luarii unei decizii.

 

Ce este cel mai important pentru tine

Dupa ce te gandesti mai bine, prin eliminare, poate vei ramane cu 3 – 5 propozitii. Fiecare dintre aceste 3 – 5 propozitii poate fi transformata intr-un singur cuvant. Aceste 3 – 5 cuvinte cu care ramai, reprezinta valorile tale. Ele sunt criteriile conform carora iei o decizie.

Evita sa iei decizii care vor avea un impact negativ asupra ta sau a cuiva din jurul tau. Risti sa indepartezi oamenii daca actionezi in acest mod.

 

Ce este mai bine pentru tine

Pune-te pe primul plan in functie de ceea ce este cel mai important pentru tine, in functie de valorile tale. Nu spun sa te gandesti doar la tine. Doar spun ca daca tu nu esti ok, nu poti ajuta pe nimeni.

Oamenii te vor iubi atunci cand iei decizii care sunt bune pentru tine. De ce? Pentru ca atunci cand iei astfel de decizii, esti intr-o stare emotionala buna si asta se simte in jurul tau.

Persoana care simte o emotie cel mai intens, va influenta intregul sistem. De exemplu, intr-un grup de oameni, daca unul dintre ei este foarte bine dispus, va transmite aceasta stare si celorlalti membri. De asemenea, daca cineva este tafnos si nervos, se va simti acest lucru in grup.

 

Optiunile tale

Stiind care sunt lucrurile care conteaza pentru tine cu adevarat (valorile tale), cum iti poti imbunatati numarul de optiuni? Prin exercitiu!

Cu cat aplici mai des tehnica pe care urmeaza sa o afli, mintea ta va dezvolta o viteza din ce in ce mai mare de a gasi mai multe optiuni pentru aceeasi situatie.

Cand ajungi intr-un moment in care trebuie sa iei o decizie, chiar daca ai decis sau nu ce vrei sa faci, gandeste-te la inca 3 optiuni. In total, va trebui sa ai 4 optiuni diferite: 3 pe care le-ai lua in considerare si una care nu-ti place deloc.

Acest proces iti va antrena mintea sa se gandeasca la ce altceva ar putea face atunci cand intalnesti o situatie si trebuie sa iei o decizie.

 

Flexibilitatea emotionala

De cele mai multe ori, lucrul care ne influenteaza cel mai mult in luarea unei decizii este starea emotionala in care ne aflam.

Iti aduci aminte acele situatii in care, pe moment, parea ca ai luat o decizie foarte buna, insa mai tarziu… s-a dovedit sa nu fie chiar asa de buna? Cand a trecut intensitatea emotionala, ai putut gandi lucrurile cu o minte mai limpede, nu-i asa?

Tehnica din NLP numita Disociere' m-a ajutat in situatii in care in mod normal eram foarte tensionat si cand mi-am amintit de ea, in cateva clipe puteam sa stau rezemat de scaun relaxat, gandind lucrurile la rece.

Poate de multe ori ai facut-o si tu inconstient. Uite cum functioneaza:

Atunci cand esti intr-o situatie tensionata, daca esti in picioare, fa un pas in spate sau in lateral si apoi schimba-ti pozitia corporala.

In acel moment, starea in care te aflai ramane in pozitia initiala, fiind sustinuta de o postura corporala in care nu mai esti. Acum, cel mai probabil, vei fi intr-o stare neutra. Vei putea observa ca respiri intr-un ritm diferit.

Daca esti asezat/a pe un scaun sau la volan, starea tensionata sau de nervozitate este caracterizata printr corp incordat, mandibula inclestata si corpul inclinat inainte.

Solutia: sprijina spatele de spatarul scaunului, detensioneaza bratele, picioarele, mandibula si gatul, expira puternic de cateva ori in timp ce lasi acea stare nedorita sa-ti iasa din corp. Inspira apoi profund de cateva ori si vei putea observa cum mintea deja iti este mai limpede.

 

 

Autor: Vlad Negrila, NLP Trainer, NLP Master

http://calatoriiprinsunet.ro/

 

Foto: Young woman making a decision

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Exercitii utile pentru decizii mai bune
Exercitii utile pentru decizii mai bune

Nu putem controla ceea ce ni se intampla, insa putem controla modul in care interpretam situatiile prin care trecem, si ce facem cand suntem in fata luarii unei decizii.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste