Foloseste-te de limbaj pentru a avea o imagine buna

Prin limbaj reusim nu doar sa ne exprimam ideile, ci si sa influentam perceptia pe care cei din jur o au despre noi. Iata cum ne influenteaza cuvintele viata.

 

Puterea cuvintelor

Felul in care alegem sa ne exprimam modeleaza atat perceptia celorlalti asupra noastra, cat si felul in care ne comportam si reactionam la tot ceea ce inseamna viata noastra.

Cateodata este de ajuns doar sa inlocuim un cuvant cu altul, ca prim pas. Este o diferenta enorma in calea catre telurile noastre.

Si cu toate ca sunt deja decenii de cand se aduna chiar si dovezi stiintifice care atesta beneficiile constientizarii importantei si efectului cuvintelor, este o informatie pe care o impartasesc neincetat celor cu care  interactionez.

 

Trucurile lingvistice

Bernard Roth este un profesor academician la Stanford care a scris o carte documentata despre cum sa ajungi mai repede la telurile tale si sa ai succes in ceea ce-ti propui.

In volumul sau, “Obiceiul reusitei”, Roth sugereaza cateva trucuri lingvistice pe care fiecare dintre noi le poate aduce in viata sa.

Schimba “dar” cu “si”. Pare o banalitate, insa un exercitiu simplu de o zi demonstreaza cat de mult s-a infiltrat “dar” nu doar in felul in care vorbim, ci si in felul in care ne raportam la lucrurile din viata noastra, la puterile noastre, la tot universul din jurul nostru.

Roth ofera un exemplu simplu. “Vreau sa merg la film, dar am treaba de facut”. Sugestia sa ar transforma fraza, precum si actiunea in “Vreau sa merg la film si am treaba de facut”.

Cand folosim “dar” cream un conflict, cateodata chiar si un motiv care nu exista, de fapt. Cu alte cuvinte, este posibil sa mergi la film si sa si lucrezi – este nevoie doar de o solutie.

Cand folosesti “si”, creierul incearca sa gaseasca solutii si sa impace ambele propozitii. Poate o sa vezi un film mai scurt, poate o sa delegi din munca ta. Exista solutii.

 

Sa renuntam la “trebuie”

A doua sugestie se adreseaza folosirii lui “trebuie” cu “vreau” sau “este necesar”. Acest imperativ a ajuns sa ne conduca vietile din umbra doar pentru ca noi i-am permis.

Roth recomanda si aici un exercitiu facil: datile urmatoare cand “trebuie” apare in mintea ta, schimba-l cu “vreau” sau “este necesar”.

Exercitiul isi dovedeste eficienta rapid prin faptul ca face oamenii sa realizeze ca lucrurile pe care le fac in vietile lor – chiar si cele pe care le gasesc neplacute – sunt, de fapt, lucrurile pe care le-au ales.

Ca exemplu, Roth vorbeste in cartea sa despre un student care simtea ca “trebuie” sa urmeze si un curs de matematica, cu toate ca acesta sustinea ca uraste discliplina respectiva.

Dupa o perioada in care a apelat la exercitiul Roth, a realizat ca el chiar voia sa urmeze cursul pentru simplul motiv ca satisfactia absolvirii cursului ar fi cantarit mult mai mult decat disconfortul cauzat de orele petrecute la orele de matematica.

 

Reprogramarea mentala

Ambele trucuri lingvistice sunt bazate pe o componenta care apartine de o strategie de solutionare a problemelor care se mai numeste si “design thinking”. Aceasta presupune sa-ti provoci gandirea automata si sa faci un efort pentru a vedea lucrurile asa cum sunt.

Atunci cand constientizezi ca momentul in care experimentezi diferite formule de limbaj coincide cu momentul in care realizezi ca o problema nu este lipsita de solutie, asa cum ai crezut initial, aceasta ilustreaza foarte clar ca, in realitate, detii controlul asupra propriei vieti.

In cele din urma vom constata ca felul in care decidem sa ne exprimam este totodata si felul in care alegem sa ne traim viata.

 

De Doina Enache, Holistic Development Coach, fondator Upperself

www.upperself.ro

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Toleranța îți poate îmbunătăți calitatea vieții ea contribuind la relații mai bune cu cei din jur, dar și cu propria persoană. Atunci când suntem mai binevoitori și îngăduitori cu noi înșine, avem o mai mare disponibilitate și către cei din jur.

Citeste
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre

Nu intrăm deseori în contact cu opinii diferite, întrucât prietenii și apropiații ni-i alegem pe principiul similarităților. La muncă, sau într-un mediu în care nu alegem noi oamenii din jur, putem să ne confruntăm cu alte idei sau preferințe, cu care, deseori intrăm în conflict. De ce este important să rămânem deschiși acestora? Iată câteva sugestii.

Citeste
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate

Când vorbim despre fericire, fiecare dintre noi are anumite repere. Dar de unde vin aceste repere și cât ni se potrivesc? Ținând cont cât de diferiți suntem unii de alții, oare fericirea poate avea aceeași definiție pentru toți?

Citeste
Foloseste-te de limbaj pentru a avea o imagine buna
Foloseste-te de limbaj pentru a avea o imagine buna

Prin limbaj reusim nu doar sa ne exprimam ideile, ci si sa influentam perceptia pe care cei din jur o au despre noi. Iata cum ne influenteaza cuvintele viata.

Citeste
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră

Mergi în vacanță la mare sau poate într-un weekend? E perfect, pentru că este momentul potrivit să faci puțină terapie în natură bucurându-te de beneficiile pe care ni le oferă culoarea albastră.

Citeste
Ce măști purtăm cel mai des
Ce măști purtăm cel mai des

Fiecare rol aduce cu sine o mască pe care o purtăm. Dacă reușim în rolul respectiv să fim cât mai autentici, atunci masca este croită pe calapodul nostru. Când aceasta acoperă lipsuri sau se naște din neîncredere ori din dorința de a fi percepuți într-un anume fel, ne este, în primul rând nouă, nocivă. Iată cele mai frecvent întâlnite astfel de măști.

Citeste