Now Reading
Frica sanatoasa si frica bolnava, cum le diferentiem

Frica sanatoasa si frica bolnava, cum le diferentiem

Revista Psychologies

Bune sau rele, ele nu mai pot fi schimbate, dar de transformarea noastra suntem noi cei care raspundem. Georgia O’Keefe (pictor american) spunea: „Intotdeuna mi s-a parut ca foarte putini oameni traiesc  – ei doar exista.“

Sunt multi oameni care se transforma dupa ce trec printr-o experienta de viata foarte importanta: boala lor sau a cuiva apropiat, un accident sau alta situatie extrema. De ce ar fi nevoie sa riscam atat ca sa ne trezim? De ce ar trebui sa asteptam atat?

Imagineaza-ti ca scrii un articol despre tine dupa ce ai murit. Scopul acestei provocari este intelegerea deplina a ceea ce conteaza cu adevarat.

 

Suntem singuri si ne este teama

Din nou frica, de data aceasta in relatiile cu ceilalti. Teama de apropiere si teama de distanta, doua concepte diferite care se conditioneaza unul pe celalalt.

Ne dorim sa fim impreuna cu ceilalti, cu conditia sa nu ne dezvaluim vulnerabilitatea. Ceilalti sa ne iubeasca, sa ne arate iubirea lor, neconditionata, daca se poate, iar noi sa ne concentram pe ce n-am primit destul, la timp, complet.

Este foarte clar ca suntem facuti pentru conectare autentica. Asa am supravietuit in cadrul triburilor noastre. Avem nevoie sa apartinem si teama noastra cea mai mare este de respingere.

Ne este atat de teama, incat ajungem sa ne prefacem ca suntem ceea ce credem ca vor ceilalti sa vada si nu realizam ca, nefiind autentici, nu avem cum sa ne conectam la ceilalti. Stam fiecare in insula noastra de alienare si ne dorim sa vina cineva sa ne salveze.

Pana cand nu vom intelege ca ceea ce vine catre noi este rezultatul actiunilor noastre, vom ezita sa fim primii care zambim. Pentru ca ne temem ca vom fi ignorati.

Doar ca zambetul atrage alte zambete si faptele bune ii determina pe ceilalti sa fie generosi, la randul lor. Putem alege sa devenim cei care influentam pozitiv in loc sa ne lasam influentati negativ.

 

Compararea cu sine sau cu ceilalti

 Exista oameni care au mai mult succes decat noi si altii care au mai putin. Depinde de definitia pe care o avem pentru succes. Exista oameni mai frumosi sau mai urati decat noi. Exista oameni mai inteligenti sau mai prosti decat noi. Exista oameni mai bogati si mai saraci.

Depinde cu cine ne comparam si ce punem in balanta. Autonomia presupune sa nu mai avem atat de multa nevoie de validare prin comparatie si sa fim ceva mai blanzi cu noi insine.

Comparatia cea mai utila pe care trebuie sa o facem este cu propria noastra persoana: ce am facut mai bine, care sunt actiunile mele care fac din mine o persoana mai buna azi decat cea care am fost ieri.

Autonomia poate fi obtinuta numai in conditiile in care ne este clara contributia noastra la binele superior, doar atunci cand stim ce avem de dat si nu numai de obtinut.

Poate parea inspaimantator si complicat – momentul in care renuntam sa dam vina pe circumstantele exterioare, pe ghinoane, pe prieteni falsi, pe relatii superficiale si ne concentram pe modul in care putem sa ne folosim mai bine de mintea noastra.

Pentru ca este esential sa observam mecanismele dupa care functioneaza si sa iesim din modul implicit si automat. Mintea este principala noastra unealta cu care prelucram lumea.

Simturile ne transmit informatii carora le dam insemnatate dupa ce le analizam si preluam emotiile cu ajutorul sistemului limbic si apoi le dam explicatii logice.

Doar ca automatismele noastre pot fi imbunatatite daca ne antrenam sa ne crestem rezilienta la stres si daca ajungem sa vedem si ceea ce functioneaza in viata noastra.

Suprasolicitare, anxietate, stari depresive, toate pot fi reduse in momentul in care intelegem mecanismele mintii noastre, ne dam seama de unde pot proveni si cum am putea sa le reducem.

Frica de moarte este sanatoasa, dar frica de viata este bolnava. Noi suntem cei care dam un sens povestii noastre, in fiecare zi. Haideti sa scriem o poveste frumoasa, adevarata si fericita.

 

De Antoneta Gales, co-fondator Sonas

www.sonas.ro

[email protected]

0722 347439

Foto: stockimages FreeDigitalPhotos.net

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top