Now Reading
Hormonii ne schimba comportamentul

Hormonii ne schimba comportamentul

Revista Psychologies

Hormonii ne controleaza functiile organismului si ne influenteaza emotiile. Depinde numai de ei starea noastra de bine sau uneori ne sabotam singuri?

 

Ghidajul interior

Intr-o anumita masura, putem afirma ca hormonii mediaza relatia dintre minte si corp. Cu alte cuvinte, hormonii sunt cei care ne ajuta sa transformam gandurile si ideile in actiuni si de asemenea, ne modeleaza comportamentul.

In ultimii ani, cercetatorii din domeniul medicinei si al neurostiintelor au realizat progrese remarcabile in ceea ce priveste intelegerea modului in care hormonii ne determina comportamentul de zi cu zi.

De la decizii importante precum alegerea partenerului, si pana la modul in care reactionam in situatii de criza, hormonii sunt cei care ne ghideaza actiunile si ne ajuta sa luam decizii in acord cu nevoile noastre personale.

Desigur, comportamentul uman este o manifestare complexa a psihicului si tocmai de aceea nu il putem pune in totalitate pe seama hormonilor. Iata, totusi, trei dintre cei mai importanti hormoni care ne influenteaza gandurile, actiunile si comportamentul.

 

Adrenalina

La doar cateva minute dupa experimentarea unei situatii stresante sau critice, adrenalina este eliberata rapid in sange, trimitand astfel instructiuni specifice diferitelor parti ale corpului.

Spre exemplu, atunci cand ne aflam in pericol de a fi atacati de un caine, adrenalina este responsabila pentru ritmul accelerat al inimii, respiratia rapida si senzatia de caldura pe care o resimtim la nivelul muschilor.

Cat timp ne aflam sub efectul adrenalinei, atentia este sporita si fixata pe potentialul pericol, in timp ce creierul proceseaza de zor informatii legate de situatia stresanta sau periculoasa si cauta solutii pentru depasirea acesteia.

Este vorba despre acel mecanism numit „fight or flight” (lupta sau fugi) care ne permite sa alegem (mai mult sau mai putin constient) modul in care vom actiona.

Dar cum ramane cu situatiile cand, spre exemplu, ne plimbam noaptea pe o alee intunecata si experimentam aceleasi senzatii descrise mai sus, desi nu exista nici un pericol evident?

Acest exemplu ilustreaza perfect impactul pe care gandurile si interpretarile noastre il pot avea, chiar si asupra hormonilor. Este suficient doar sa interpretam o situatie ca fiind periculoasa, ca adrenalina sa intre rapid in functiune.    

 

Testosteronul

La barbati, testosteronul determina caracterele sexuale secundare precum masa musculara crescuta si parul corporal. Cu alte cuvinte, acesta este un semn de virilitate si unul dintre lucrurile care il fac pe un barbat sa fie… barbat.

In ceea ce priveste comportamentul, testosteronul este responsabil pentru spiritul competitiv si atitudinea protectiva, atat la femei, cat si la barbati.

Studii recente au evidentiat faptul ca acest hormon, desi sporeste comportamentul dominant (este vorba despre acei barbati – sau femei – Alfa), poate uneori sa ii determine pe indivizi sa cultive si sa mentina relatii sociale stabile.

 

Estrogenul

La fel ca si testosteronul in cazul barbatilor, estrogenul determina caracterele sexuale secundare ale femeilor. In mod indirect, estrogenul influenteaza comportamentul deoarece, fluctuatii la nivelul acestui hormon cauzeaza schimbari ale starilor emotionale.

Cu alte cuvinte, faptul ca o persoana trece in permanenta de la o dispozitie afectiva la alta, cu siguranta determina si un comportament aparte.

Una dintre ariile importante in care estrogenul joaca un rol crucial este comportamentul sexual. Astfel, estrogenul poate creste dorinta unei femei de a flirta cu un barbat si o poate face sa fie mai atractiva pentru sexul opus.

Exista studii care indica faptul ca, intr-o anumita masura, estrogenul are acelasi efect asupra femeilor pe care il are testosteronul asupra barbatilor.

Mai exact, acest hromon ar putea fi responsabil pentru nevoia de dominanta pe care o manifesta unele femei.

Relatia dintre hormoni si comportamentul uman este una complexa si destul de dificil cuprinsa in descrieri scurte. Ceea ce ai citit mai devreme reprezinta doar varful iceberg-ului.

Totusi, desi este sanatos sa ne asumam responsabilitatea propriilor comportamente si sa le gestionam rational, ne putem explica anumite reactii si prin prisma hormonilor.

 

De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut

Tel.: 0784.084.141

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top