Imbunatateste-ti relatia cu… banii

Stai prost cu finantele? Iata ce putem face pentru a ne gestiona mai eficient banii. Sfaturi de la Marius Clonaru, consilier financiar.

 

Psychologies: Ce fac romanii de stau prost cu finantele?

Marius Clonaru: Nu au cultura economica, si cum exista in IT competente digitale, asa nu au competente financiar bancare.

La fel cum se bate moneda ca toti tinerii sa aiba competente digitale, ar trebui sa fie program national de competente finaciare. Incepand din clasa a V-a sau a VI-a.

 

De ce asa devreme?

M. C.: Pentru ca pana in clasa a X-a elevul invata numai bazele. Va sti cam ce stie din practica un vanzator de butic.

Dupa clasa a X-a, ar trebui sa stie ce valoare are un credit, ce inseamna produse e economisire, cum se fac si cand se fac, la ce sunt bune etc. Sa nu cada victima consumerismului.

 

Ce ar trebui sa faca?

M. C.: Sa fie prudenti. Sa nu creada ce vad la TV. Sa nu se uite la publicitate, sa inteleaga ca un smartphone e bun si peste un an si peste doi, ca nu trebuie schimbat an de an. Sa fie mai cumpatati. Peste tot in lume sunt vremuri tulburi.

 

Cum ai preda in scoala educatia financiara, daca ai avea posibilitatea? Despre ce le-ai vorbi copiilor?

M. C.: Ca banii sunt un instrument care trebuie folosit cu grija, pentru un scop bine definit. Se obtin greu, se cheltuiesc usor.

Si ca se obtin greu, prin munca, si nu cresc in pom. Nicaieri in lume. Se obtin din ce mai greu si se cheltuiesc din ce in ce mai usor.

Tot ce stia generatia mea despre serviciu, azi este depasit. Toate lucrurile trebuie facute la timpul potrivit. Deciziile foarte importante, cum ar fi achizitionarea unei locuinte trebuie facute ca la croitor. Masori de zece ori si tai o data.

Daca castiga azi 1000 de euro, sa nu creada ca peste trei ani vor avea 2000. Sa-si faca socoteala ca pentru cei 1000. E bine daca le creste salariul, dar e bine sa gandeasca ca pentru 1000. Sa invete sa economiseasca, nu sa cheltuiasca.

Tarile Nordice au programe scolare in care copiii sunt invatati sa economiseasca banii. Educatia lor tine la economie, se munceste mult acolo.

Nu sunt invatati cu talente si figuri, cum e societatea mediteraneana, unde se pune accent pe haine de firma, pe imagine. Sa faca pasi marunti, sa nu fie hipercompetitivi.

Sa nu aiba orgolii, astea duc la autodistrugere mai devreme sau mai tarziu. Sa nu fie ambitia mai mare decat inteligenta. Sa se autoevalueze corect.

 

Daca ai preda adultilor educatie financiara, ce le-ai spune?

M. C.: Sa nu faca cheltuieli nesabuite. Sa nu se duca dupa turma. Daca toata lumea ia case in Pipera, nu inseamna ca e si pentru tine.

E diferenta mare intre ce iti doresti si ce ai nevoie. Daca ai o masina de 10.000, nevoia ta de transport e indeplinita. Daca vrei una de 50.000, sa te gandesti daca iti e necesara realmente.

Trebuie sa te adaptezi la circumstantele vietii tale. In Bucuresti, media de viteza e 40-50 km/h. De ce sa iei o masina de forta pentru asa ceva?

Apoi, sa nu consume mai mult decat produc. Sa economiseasca pentru pensie. Sa puna un ban deoparte, sa cumpere actiuni, sa investeasca.

 

Inteleg romanii lumea financiara de azi?

M. C.: Nu. Sa citeasca mult, publicatiile straine de pe internet. Pot afla informatii bune, in timp real, din Germania, Franta, Marea Britanie, SUA, unde aceste infomatii sunt bine explicate, pe intelesul tuturor. Miza lor e sa fie citite de multi oameni, nu doar de initiati. Presa din Romania nu face asta.

 

Marius Clonaru este consilier financiar

Tel.: 0726 020 898

A consemnat Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Imbunatateste-ti relatia cu... banii
Imbunatateste-ti relatia cu… banii

Stai prost cu finantele? Iata ce putem face pentru a ne gestiona mai eficient banii. Sfaturi de la Marius Clonaru, consilier financiar.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste