Now Reading
Imi lipseste ambitia

Imi lipseste ambitia

Revista Psychologies

Charles Rojzman, sociolog si psihoterapeut, vorbeste de doua feluri de ambitie. Una distructiva, bazata pe orgoliu si comparatie, cealalta pozitiva, care ne impinge sa dam ce este mai bun din noi.

 

A fi ambitios nu se limiteaza doar la viata profesionala. V., 38 de ani, angajata part-time marturiseste: „Prioritatea mea? Copiii mei si micile bucurii ale vietii… Nu ma intereseaza sa fiu doamna directoare cu n responsabilitati“. Astfel, V. manifesta o alta forma de ambitie: aceea de a reusi in viata personala.

Mascarea fricilor

Unele persoane ar incerca bucuroase sa acorde mai multa importanta imbunatatirii propriei existente, dar se justifica cu scuze de genul: „Nu indraznesc“, „am esuat deja o data, iar acum nu mai am sanse etc.“

„Multi renunta de la primele obstacole, pentru ca traiesc cu iluzia obtinerii unei bunastari «cazute din cer»“, explica psihoterapeutul Monique Soucy.

„In realitate, viata este o succesiune continua de incercari, iar reusita nu este niciodata facila.“

In spatele acestei lipse de ambitie se pot ascunde frici mult mai profunde: frica de a fi ridicol, de tradare a originilor sociale sau a conventiilor familiale, frica de deceptie, de a fi considerat prea pretentios.

O lipsa a increderii care reflecta o imagine interiorizata a ceea ce credem ca suntem, aceea pe care ne-au inoculat-o in copilarie parintii sau scoala.

„Nu mi-am imaginat niciodata ca voi reusi sa imi depasesc sora“, marturiseste C., 27 de ani.

„In familia noastra, ea era cea mai frumoasa, cea mai talentata. Insa, intr-o zi, mi-am dat seama ca ma infranam si faceam totul pentru a ramane in umbra ei.“

Deseori, cel caruia ii este frica de a nu fi la inaltime va invoca motive „exterioare“ pentru a nu trece la actiune (nesansa, context social). L., 35 de ani, lucreaza in IT desi nu are nicio diploma in acest sens.

Angajatorii sai, convinsi de calitatile lui profesionale, i-au propus sa coordoneze o echipa de oameni, in acelasi domeniu, dar cu studii de specialitate.

L. a refuzat job-ul, motivand ca nu are calificarea necesara pentru a-i conduce.

Sfat pentru anturaj

Cineva drag sufera de o profunda lipsa de ambitie?

Arata-i interes, stima reala, spune-i ca il iubesti pentru ceea ce este el, arata-i ce este pozitiv in toate actiunile, chiar daca au condus la esec.

Fa-l sa inteleaga ca nimeni nu asteapta de la el sa fie perfect ori sa reuseasca in tot ceea ce intreprinde.

Ca dorinta de a progresa este asemanatoare cu dorinta de a-si face bine, fara a se compara cu ceilalti.

Dar cea mai buna solutie este, fara nicio indoiala, aceea de a-i arata exemple.

Afirmarea de sine, propriile dorinte si incercarea de a le realiza sunt dovezi „vii“ ca depasirea obstacolelor este intotdeauna o sursa de avansare si de libertate.

 

 

Ce este de facut?

Descopera-te

Ambitia izvoraste din propria bogatie interioara. A-ti asculta propriile elanuri este ceea ce te poarta in mod natural catre o relatie de prietenie cu sine.

Introspectia iti permite sa descoperi calitati pe care ai interesul sa le dezvolti si sa le impartasesti cu ceilalti.

Fixeaza-ti si exprima-ti obiectivele

Exprimarea concreta a obiectivelor permite masurarea distantei intre ceea ce esti si ceea ce ai vrea sa fii.

Un obiectiv nu este niciodata prea ambitios atunci cand iti permite sa iti exprimi personalitatea. Mai mult, atunci cand iti comunici clar nevoile, anturajul stie cum sa te ajute.

Gaseste placere in depasirea obstacolelor

Ambitiosilor, in general, le plac provocarile. Fiecare incercare este, in sine, o ocazie de a invata sau de a se simti bine.

Ei accepta critica si sunt capabili sa o utilizeze pentru a evolua.

Nu le este frica de esec, pentru ca simpla incercare de a face un anumit lucru le ofera satisfactie. Ei iau asta ca pe o lectie!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top