Imi lipseste ambitia

Charles Rojzman, sociolog si psihoterapeut, vorbeste de doua feluri de ambitie. Una distructiva, bazata pe orgoliu si comparatie, cealalta pozitiva, care ne impinge sa dam ce este mai bun din noi.

 

A fi ambitios nu se limiteaza doar la viata profesionala. V., 38 de ani, angajata part-time marturiseste: „Prioritatea mea? Copiii mei si micile bucurii ale vietii… Nu ma intereseaza sa fiu doamna directoare cu n responsabilitati. Astfel, V. manifesta o alta forma de ambitie: aceea de a reusi in viata personala.

Mascarea fricilor

Unele persoane ar incerca bucuroase sa acorde mai multa importanta imbunatatirii propriei existente, dar se justifica cu scuze de genul: „Nu indraznesc, „am esuat deja o data, iar acum nu mai am sanse etc.

„Multi renunta de la primele obstacole, pentru ca traiesc cu iluzia obtinerii unei bunastari «cazute din cer», explica psihoterapeutul Monique Soucy.

„In realitate, viata este o succesiune continua de incercari, iar reusita nu este niciodata facila.

In spatele acestei lipse de ambitie se pot ascunde frici mult mai profunde: frica de a fi ridicol, de tradare a originilor sociale sau a conventiilor familiale, frica de deceptie, de a fi considerat prea pretentios.

O lipsa a increderii care reflecta o imagine interiorizata a ceea ce credem ca suntem, aceea pe care ne-au inoculat-o in copilarie parintii sau scoala.

„Nu mi-am imaginat niciodata ca voi reusi sa imi depasesc sora, marturiseste C., 27 de ani.

„In familia noastra, ea era cea mai frumoasa, cea mai talentata. Insa, intr-o zi, mi-am dat seama ca ma infranam si faceam totul pentru a ramane in umbra ei.

Deseori, cel caruia ii este frica de a nu fi la inaltime va invoca motive „exterioare pentru a nu trece la actiune (nesansa, context social). L., 35 de ani, lucreaza in IT desi nu are nicio diploma in acest sens.

Angajatorii sai, convinsi de calitatile lui profesionale, i-au propus sa coordoneze o echipa de oameni, in acelasi domeniu, dar cu studii de specialitate.

L. a refuzat job-ul, motivand ca nu are calificarea necesara pentru a-i conduce.

Sfat pentru anturaj

Cineva drag sufera de o profunda lipsa de ambitie?

Arata-i interes, stima reala, spune-i ca il iubesti pentru ceea ce este el, arata-i ce este pozitiv in toate actiunile, chiar daca au condus la esec.

Fa-l sa inteleaga ca nimeni nu asteapta de la el sa fie perfect ori sa reuseasca in tot ceea ce intreprinde.

Ca dorinta de a progresa este asemanatoare cu dorinta de a-si face bine, fara a se compara cu ceilalti.

Dar cea mai buna solutie este, fara nicio indoiala, aceea de a-i arata exemple.

Afirmarea de sine, propriile dorinte si incercarea de a le realiza sunt dovezi „vii ca depasirea obstacolelor este intotdeauna o sursa de avansare si de libertate.

 

 

Ce este de facut?

Descopera-te

Ambitia izvoraste din propria bogatie interioara. A-ti asculta propriile elanuri este ceea ce te poarta in mod natural catre o relatie de prietenie cu sine.

Introspectia iti permite sa descoperi calitati pe care ai interesul sa le dezvolti si sa le impartasesti cu ceilalti.

Fixeaza-ti si exprima-ti obiectivele

Exprimarea concreta a obiectivelor permite masurarea distantei intre ceea ce esti si ceea ce ai vrea sa fii.

Un obiectiv nu este niciodata prea ambitios atunci cand iti permite sa iti exprimi personalitatea. Mai mult, atunci cand iti comunici clar nevoile, anturajul stie cum sa te ajute.

Gaseste placere in depasirea obstacolelor

Ambitiosilor, in general, le plac provocarile. Fiecare incercare este, in sine, o ocazie de a invata sau de a se simti bine.

Ei accepta critica si sunt capabili sa o utilizeze pentru a evolua.

Nu le este frica de esec, pentru ca simpla incercare de a face un anumit lucru le ofera satisfactie. Ei iau asta ca pe o lectie!

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Imi lipseste ambitia
Imi lipseste ambitia

Charles Rojzman, sociolog si psihoterapeut, vorbeste de doua feluri de ambitie. Una distructiva, bazata pe orgoliu si comparatie, cealalta pozitiva, care ne impinge sa dam ce este mai bun din noi.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste