Indicii pentru a depista comportamentul nevrotic
Comportamentul nevrotic este de obicei asociat stresului avansat. Pentru a nu-i permite sa ne afecteze starea generala de bine si relatiile cu cei din jur, iata ce avem de facut.
Reactia la stres
Nevrozele si comportamentele asociate sunt mai des intalnite decat ne-am astepta. Privite adeseori ca reactii normale la stres, acestea, impreuna cu manifestarile lor, sunt trecute adeseori cu vederea si sunt chiar acceptate social, in anumite limite.
Frustrarea, anxietatea, starile depresive, nevoia accentuata de control, tulburarile somatoforme sunt provocari pe care majoritatea oamenilor si le recunosc si le accepta ca stari naturale. Le accepta chiar daca este constientizat faptul ca acestea ne afecteaza atat pe plan personal cat si in relatiile cu cei apropiati.
In acest sens, chiar daca nevroza este o tulburare psihica functionala, este important de retinut ca ea afecteaza constant toate planurile vietii. Acest lucru se intampla chiar si in cazul nevrozelor manifeste doar contact cu un stimul stresor.
Factori declansatori
In aparitia nevrozei este important sa privim cu claritate cum acelasi factor stresor are un impact si o putere diferita in viata fiecarei persoane.
Daca pentru unele persoane un termen limita reprezinta o sursa semnificativa de disconfort, acelasi deadline poate fi asimilat de o alta persoana rutinei zilnice.
In acelasi timp, pentru aceasta din urma, sursa semnificativa de stres ar putea fi o prelegere publica sau expunerea repetata la un superior ierarhic care face abuz de putere.
Intensitatea si durata expunerii la o situatie stresanta sunt importante in declansarea nevrozei. Toti factorii contextuali au mai degraba semnificatii personale si forte specifice, putand declansa nevroza in functie de istoria si trasaturile persoanei.
Emotii tinute sub control
Senzatiile si emotiile puternice traite in nevroza sunt cele despre care persoana spune adesea ca trebuie “tinute sub control” printr-o serie de comportamente specifice, observabile.
Fricile (teama de respingere, esec, durere, singuratate), sentimentul de nesiguranta si neincredere in propriile forte, sentimentul de vinovatie sau neputinta si furia, se regasesc in comportamente si manifestari exterioare.
Pe langa modificarile vegetative sesizabile (senzatii de nod in gat, voma, durere de stomac, dureri in piept) resimtite, apar si o serie de comportamente cu rol de echilibrare a tensiunii interioare.
In functie de tipul nevrozei si a istoriei de viata a persoanei, comportamentele sunt dintre cele mai diverse, insa vor avea ca puncte comune emotiile ce se cer a fi tinute sub control. In acest fel, apar comportamentele de evitare a gandurilor si emotiilor, orientarea spre controlul emotiilor.
Apare detasarea emotionala (in situatii in care este solicitata o implicare emotionala) cu comportamente exterioare subtile de gestionare a situatiilor cu incarcatura emotionala.
Fricile pot fi evitate prin ocolirea situatiilor care le pot provoca sau reactualiza (cazul fobiilor), anxietatea poate fi controlata prin auto-medicatie sau substante (alcool, droguri) sau alte strategii personale.
In situatii de stres intens pot aparea comportamentele de verificare repetata sau alte comportamente de reasigurare a controlului personal.
Pasi de urmat
Inainte de a cauta si identifica solutii este important sa definim cu atentie si complet problema, pentru a nu omite aspecte care o pot intretine sau reactualiza.
In cazul nevrozelor, ca in cazul tuturor provocarilor psiho-emotionale, tendinta si nevoia este de a cauta remediul pentru ceea ce se vede in afara, si anume pentru comportament sau manifestarile vegetative.
In acest fel, este important de observat felul in care apare si este intretinuta nevroza, mai exact, faptul ca intregul nostru organism este implicat in aceasta suferinta si manifestare.
Prin urmare, nu il putem exclude din schema de tratament, asa cum nu putem evita emotiile care sunt rulate intens si repetitiv.
Nevrozele pot fi gestionate adeseori fara ajutor de specialitate, multe persoane alegand sa traiasca in prezenta lor, modificandu-si insa viata si limitandu-si posibilitatile de dezvoltare si de implinire a propriilor nevoi.
Pentru tratarea si remedierea dezechilibrului aparut este totusi important sa fie ales un ajutor de specialitate care sa ia in considerare toate zonele afectate, insa si resursele si capacitatile personale existente.
Consilierea psihologica si psihoterapia sunt variante potrivite pentru aceste provocari personale, fiecare persoana fiind privita si primita cu unicitatea si in totalitatea manifestarilor sale.
De Livia Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic autonom, practician EMDR- nivel A, practician acreditat international in NLP (IA-NLP)
www.psihomedeor.ro
Tel.: 0742.024.642
Foto: shutterstock.com