Intuitia: cel de-al saselea simt

Evita capcanele
Aliata fidela a unora, intuitia este pentru altii un prieten fatarnic, fiindca nu intotdeauna transmite semnale corecte. „Faptul ca unele intuitii se dovedesc a fi false se datoreaza in general confuziei dintre dorinta si realitate,” explica psihologul american Frances Vaughan. „Nu perspectiva intuitiva este eronata, ci proiectia pe care o facem intr-o situatie data.”

Dorinta noastra si proiectia ne determina sa optam pentru o anumita interpretare: „De regula, mama are intuitii foarte bune”, spune Mihaela, 28 de ani. „Insa, de indata ce vine vorba despre pretendentii mei, nu mai are dreptate, fiindca ajunge sa confunde ceea ce si-ar dori ea pentru mine cu realitatea…”
Un alt obstacol il constituie temerile noastre. Majoritatea acestor temeri isi au originea in experientele trecute, pe care le-am asimilat fara sa ne dam seama si care astfel s-au transformat in convingeri. Sistemul nostru de gan­dire si de valori s-a construit pornind de la aceste con­vingeri incons­tiente. Automatisme de genul „asta nu se face”, „eu n-o sa am par­te de iu­bire”, „sunt prea batrana” limiteaza interpretarea unei infor­matii venite pe calea intuitiei.

Apoi, nici entuziasmul nu este intotdeauna un sfetnic bun: el poate sa creeze un fel de agitatie mentala care nu ne permite sa percepem clar o intuitie. „Eram extaziata la gandul ca as putea primi job-ul acela. La interviul preliminar, am interpretat simpla politete a intervievatorului ca pe un indiciu ca eu as fi aleasa”, relateaza Ana-Maria. „Deznodamantul m-a intristat si m-a facut sa vad lucrurile cu alti ochi.” Prin urmare, certitudinea si calmul sunt mai bune decat exaltarea la acest capitol.

De la mijlocul anilor ’80 incoace, cultivarea facultatilor intuitive a devenit obligatorie in dezvoltarea personala. Astazi putine sunt terapiile care sa nu tina cont de aceasta forma de „inteligenta”. In unele cazuri insa, s-a ajuns la exagerari. Psihologul american David G. Myers, desi este convins de existenta si binefacerile celui de-al saselea simt al nostru, atrage atentia asupra pericolelor acestui curent care lasa cale libera tuturor sarlatanilor care promit minuni.

Ce spun psihologii

Intuitia i-a preocupat de-a lungul timpului pe principalii psihologi ai lumii

Psihanalistul elvetian Carl Gustav Jung
, fondator al psihologiei analitice, explica faptul ca, pentru a intelege lumea exterioara, constiinta noastra foloseste patru functii psihice: senzatia, gandirea, sentimentul si intuitia. Aceasta din urma furnizeaza informatii complementare, inaccesibile celor cinci simturi.

Neuropsihiatrul italian Roberto Assagioli, fondatorul psihosintezei, a propus notiunea de „supraconstient”, pentru a desemna acea zona superioara a inconstientului nostru, de la care emana intuitiile si marile inspiratii artistice, filosofice sau stiintifice.

Psihiatrul american Stanislav Grof, fondatorul psihologiei transpersonale, a intocmit o cartografie a psihicului. El a clasificat toate starile modificate de constiinta, printre care si intuitia, sub diferite forme: creativitate, inspiratie, iluminare, revelatie.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne sunt utile emoțiile negative
Cum ne sunt utile emoțiile negative

Emoțiile noastre sunt mai complexe decât „pozitive“ sau „negative“. Toate încearcă să ne transmită ceva, în primul rând, despre noi înșine. Cât suntem de dispuși să le ascultăm și să acceptăm, e altă poveste. Pentru dezvoltarea noastră personală și o mai bună înțelegere a sinelui, emoțiile negative sunt bune.

Citeste
Cum să gestionăm agresivitatea la birou
Cum să gestionăm agresivitatea la birou

Agresivitatea ascunde mereu același lucru: nesiguranța, teama de eșec, frica de a pierde controlul. Să fie amenințarea singura metodă de a obține ce vrei? Funcționează asta? De unde pornește această abordare, de ce este ea cultivate și care sunt alternativele mature, echilibrate și profesioniste.

Citeste
Iubirile care dor: acceptarea propriilor emoții și sentimente
Iubirile care dor: acceptarea propriilor emoții și sentimente

Cu toții am avut parte de iubiri dureroase, fie pe parcursul unei relații, fie din nerealizarea ei, fie ulterior, după o despărțire. În toată această dinamică a suferinței, un rol important pentru vindecare, îl joacă acceptarea propriilor emoții și sentimente.

Citeste
Intuitia: cel de-al saselea simt
Intuitia: cel de-al saselea simt

O voce launtrica, o certitudine inexplicabila… Manifestarile intuitiei sunt multiple. Cu totii i-am simtit efectele intr-un moment sau altul. Iata un ghid succint de utilizare a intuitiei, atat pentru sustinatori, cat si pentru sceptici.

Citeste
Cum îți poți folosi propria nesiguranță în avantajul tău
Cum îți poți folosi propria nesiguranță în avantajul tău

Suntem familiarizate cu sentimentul de nesiguranță și știm deja că, deseori, ne împiedică să obținem ceea ce vrem. Nesiguranța poate însemna neîncredere în noi însene, o stimă de sine scăzută și ne poate face vulnerabile. Iată cum să o folosim în avantajul nostru.

Citeste
Nimeni nu este responsabil pentru furia ta
Nimeni nu este responsabil pentru furia ta

Ții minte ultima dată când te-ai înfuriat? Realizezi că furia ta are la bază cam aceleași motive? De regulă dăm vina pe alții, pe situații sau, mai rău, pe noi însene. Dar asta nu ne scapă de furie. Iată cum putem să o înțelegem.

Citeste