Now Reading
Trucuri pentru o mai buna stima de sine

Trucuri pentru o mai buna stima de sine

Revista Psychologies

Vrei sa ai o mai buna stima de sine? Te ajuta sa ai relatii de cuplu sanatoase, sa te descurci mai bine la serviciu si sa fii mai fericita. Iata ce pasi trebuie sa parcurgi.

 

Extremele nu sunt sanatoase

Pentru a vorbi despre o stima de sine armonios dezvoltata, este necesar un echilibru intre cei trei piloni esentiali: conceptia de sine, iubirea de sine si increderea in sine.

Atunci cand stima de sine este ridicata, ai o imagine pozitiva despre tine si actionezi in consecinta. La pol opus, cand stima de sine este scazuta, iti produci nenumarate suferinte, iar in felul acesta, viata cotidiana devine inconfortabila.

O stima de sine dusa la extreme, prea scazuta sau prea ridicata, ascunde anumite probleme ale Sinelui. Cunoastem cu totii acel coleg care are mai mai mereu corabiile inecate, este nemultumit, posomarat si nehotarat, sau pe cel care incearca sa fie mereu in centrul atentiei, se crede superior celorlalti si este arogant…

 

Evaluarea corecta a stimei de sine

Pentru a-ti da seama la ce nivel te situezi cu stima de sine, poarta o discutie sincera cu tine, fara subestimari sau supraestimari. Te invit ca in dialogul tau interior, sa urmaresti trei aspecte:

Discursul despre tine: Ce parere ai despre tine? In general ai o parere buna despre tine, neclara sau negativa? Cum vorbesti despre tine: utilizezi termeni pozitivi sau negativi?  Te simti un om valoros, ce are o serie de calitati?

Atitudinea fata de actiune: Poti demara diverse actiuni? Cum te comporti cand treci la actiune?  Perseverezi in realizarea lor si esti mandra de rezultat, sau, atunci cand este cazul, poti renunta la obiectiv fara a fi incercata de sentimente de umilire si vinovatie?

Asteptarile si ambitiile tale: Stii ceea ce doresti sa realizezi, sau .din contra, tergiversezi indelungat luarea unei decizii? Asteptarile tale sunt in concordanta cu puterile tale sau, din contra, sunt prea ridicate sau prea scazute?

 

Beneficiile unei stime de sine ridicate

O persoana cu o stima de sine ridicata va fi satisfacuta de viata ei si va avea o afectivitate predominant pozitiva, fapt demonstrat si de nenumarate studii in psihologie.

Ea isi va acorda dreptul unei vieti implinite, privindu-si cu acceptare calitatile, dar si defectele si lasand loc schimbarii. Va privi fara anxietate provocarile vietii, dar va sti si faptul ca un esec nu va fi un capat de tara si isi va comunica nevoile intr-un mod asertiv.

In plan psihologic, un alt beneficiu al unei stime de sine inalte, este efectul de protectie si autoreparatie. Ce inseamna asta, de fapt si cum ne poate ajuta concret o stima de sine ridicata?

Viata este asimetrica, oferindu-ne, pe langa urcusuri, si coborasuri. Aici intervine stima de sine, ca o componenta care inlesneste repararea unei rani emotionale atunci cand este produsa.

Asta nu inseamna ca vei fi indiferenta la problema in cauza. Inseamna ca avand o stima de sine ridicata, durata de refacere dupa evenimentul negativ va fi mai scurta.

De asemea, o stima de sine ridicata este de ajutor si in sanatatea fizica, actionand precum un “pansament” in situatiile stresante. 

Este stiut faptul ca stresul prelungit poate avea un impact negativ asupra sanatatii noastre, putand slabi sistemul imunitar si cauza chiar boli cardiace.

 

Imbunatatirea stimei de sine

Daca am inteles deja rolul vital al unei stimei de sine ridicate  pentru calitatea vietii noastre, o putem creste, in cazul in care nu suntem natural inzestrate cu o astfel de perceptie despre sine.

Ca in multe situatii din viata, raspunsul cheie se afla la noi. Sa nu uitam faptul ca dispunem de toate resursele necesare pentru a ne schimba, pentru a ne dezvolta personal. Asadar, stima de sine se poate imbunatati!

Ia o foaie si un pix, si deseneaza-ti corpul, cu propria reprezentare despre el. Pe acelasi desen, noteaza-ti calitatile si defectele pe care consideri ca le ai, argumentand cele notate. In ce situatii iti folosesc calitatile tale?

De asemenea, incearca sa vezi si partea plina a paharului. Care sunt avantajele  defectelor pe care consideri ca le ai? In ce situatii ma ajuta aceste avantaje?

Scrie pe un biletel cum ai arata tu „la modul ideal”.  Incearca sa aduci argumente si exemple concrete in acest exercitiu. Cum te-ar ajuta aceste noi transformari?

Daca pana acum ai practicat critica exagerata, judecata dura, agresivitatea la adresa propriei persoane, va trebui sa inveti sa iti schimbi optica si sa abordezi propria persoana cu acceptare.

Poti folosi „critici” constructive si poti incerca sa utilizezi cat de des posibil cuvinte dintr-un registru pozitiv. Depinde de tine sa incepi sa faci aceste schimbari si sa ai rabdare sa te obisnuiesti cu noile atitudini.

Bineinteles ca rezultatele nu vor aparea peste noapte. Totusi, perseverand, te vei acomoda cu aceasta noua viziune asupra ta si vei invata sa te apreciezi mai mult.

 

De Talida-Marina Budeanu (Dumitru), psiholog practicant sub supervizare in specializarea psihologie aplicata in domeniul Securitatii Nationale

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top