Invata sa refuzi
Este important sa stii sa refuzi intrucat, de multe ori, ne incarcam si stresam inutil, incercand sa fim pe placul tuturor. Pentru a-ti putea gestiona mai bine timpul si resursele, ocazional, este important sa spui „nu”.
Atunci cand spui „nu“, inveti sa spui „da“ lucrurilor care merita cu adevarat timpul tau. Daca iti este imposibil sa refuzi, cel mai probabil nu traiesti in prezent.
Este foarte dificil sa acceptam si sa ne incarcam cu sarcini din partea altora, in timp ce le derulam pe ale noastre.
Mai mult, avem tendinta de a nu refuza pentru a nu-i supara pe ceilalti si din teama de a nu lasa o impresie nefavorabila. Este o calitate importanta sa fii un om de baza si de ajutor, dar limitele sunt necesare. In acest sens, conceptele promovate de mindfulness iti vor fi de mare ajutor.
Spunand „nu“ atunci cand simti asta, scade anxietatea, preiei controlul propriei vieti, deprinzi abilitatea de a pune limite, de a te iubi mai mult, nu mai cedezi presiunii celor din jur si ramai fidela principiilor tale.
In special cand anumite solicitari chiar nu ne sunt pe plac sau vin intr-un moment in care suntem foarte ocupate. Refuzand, iti acorzi tie in primul rand prioritate. Este bine sa invatam acest lucru inca de timpuriu, altfel vom fi foarte usor de manipulat de catre cei din jur.
Totodata, sa spui „nu” inseamna sa fii sigura pe ceea ce vrei si sa impui anumite limite si celor din jur. Invata sa practici acest raspuns in special cu lucrurile care contravin credintelor, dorintelor sau asteptarilor tale.
Apoi, repeta strategia si in momente in care acceptand o solicitare, te-ai incarca excesiv. Este un mod de a te proteja de stres. Accepta si faptul ca nu poti multumi mereu pe toata lumea, iar uneori cei din jur este posibil sa se supere.
Un simplu „nu“ presupune reintoarcerea la sine, asumarea responsabilitatii, maturitate si crestere personala.
Desigur, si felul in care comunici este esential, motiv pentru care este necesara o comunicare clara, eficienta si lipsita de agresivitate.
Un nu spus asertiv, eventual atunci cand este cazul, justificat cu argumente, poate fi foarte simplu acceptat si inteles de interlocutor.
Foto: 123rf.com