Now Reading
Lectii de leadership de la… cai

Lectii de leadership de la… cai

Revista Psychologies

Greu de crezut, nu? Si totusi, anumite lectii de leadership le putem primi de la cei care il manifesta in mod nativ. Caii ne pot invata sa ne simtim mai bine cu noi insine, sa ne depasim timiditatea si anxietatea si sa ne exploram potentialul de lideri.

 

Terapia nonverbala

Sa mergeti neaparat la herghelia Topper de la Tancabesti, fie ca sunteti manager ori pur si simplu… parinte. Acolo veti vedea cum niste cai minunati va transforma in conducatori mai buni de familie sau de companie.

Ba chiar in parinti mai buni, pentru ca de la un cal bine antrenat poti invata cum sa conduci folosindu-te de limbajul nonverbal si pe propiii angajati si pe copiii incapatanati.

 

Specialistii recomandati

Toine Kets si Helga Meurs sunt cei doi traineri olandezi simpatici care au dezvoltat programul acesta numit The Horse Connection. Toine e un olandez simpatic ce a studiat initial chimia si a devenit ulterior interesat si de chimia dintre oameni.

Helga este o adevarata „horse whisperer“, ea poate comunica nonverbal prin cele mai mici semnale cu caii ei frumosi. A absolvit in 2004 un curs de specialist in comportamentul cailor si terapie comportamentala apoi a devenit instructor de calarie.

Helga dezvolta exercitiile si Toine observa si le da feedback participantilor. De asemenea, Helga lucreaza cu scolile speciale care au programe de recuperare a copiilor cu probleme de dezvoltare.

Ea este cea care ii apropie pe oamenii mari si pe copii de creaturile splendide si pline de personalitate care te inhiba la o prima vedere, dar iti par infinit de blande si de pline de umor indata ce te apropii de ele si inveti sa le intelegi comportamentul.

 

Coaching cabalin

Toine spune ca foloseste metoda de coaching „vezi, simti, schimbi“, care ii ajuta pe oameni sa vada. Situatii fascinante, dramatic de atragatoare sunt create pentru a-i ajuta pe ceilalti sa vizualizeze problema si solutiile sale.

El spune ca lenesii incep sa devina lideri si liderii merg mai departe. Cele mai recente proiecte ale sale in Romania sunt: coaching pentru liderii executivi, de echipa, dezvoltarea abilitatilor de lider. Si toate astea, cu ajutorul cailor.

Acest program a mai fost implementat cu succes in Olanda, Grecia, Polonia, Germania, Serbia si Ucraina. In urma lui, un simplu manager, stie ce sa faca sa devina lider.

 

E simplu sa devii lider

Cum asa? Pai, pentru a da o comanda calului trebuie sa ai anumit limbaj nonverbal, trebuie sa fii dominat, insa fara a fi agresiv.

Caii au si ei diferite personalitati, unii sunt de-a dreptul incapatanati. Trebuie sa reusesti sa-l domini din privire si din pozitia corpului.

Acest tip de antrenament este extrem de util ca sa invatam sa comunicam nonverbal cu persoane dificile sau chiar cu copiii mici care inca nu inteleg conceptual disciplina si se vor cuminti doar daca sunt dominati.

Asadar, middle managers sau proaspeti parinti, daca aveti timp, mergeti la un training cu Toine si Helga si adorabila iapa… Carmen.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top