Mandria (ne)sanatoasa si limitele ei

Multe dintre noi am crescut avand credinta ca mandria este o adevarata virtute, nicidecum ca ar exista situatii in care ea ar putea fi contraindicata. Iata care ii sunt limitele.

 

Am cu ce sa ma mandresc

Mandria parea una dintre caracteristicile indispensabile pentru o femeie de succes. Ca si cum prima o determina pe cea de-a doua si nu invers.

Putem vorbi despre mandria sanatoasa atunci cand aceasta apare intr-un context legat de reusita si realizari.

Indiferent ca reusita este obtinerea unei pozitii mai bune la locul de munca sau pur si simplu faptul ca te-ai apucat de sport dupa ce ai amanat acest plan multa vreme, ambele situatii presupun depunerea unui efort care este rasplatit printr-un succes.

In acest caz, mandria este traita ca o puternica stare de bine, asociata cu sentimente de satisfactie si o stima de sine crescuta.

Acest tip de mandrie este benefic pentru ca ne face sa ne vedem ca fiinte capabile sa ne indeplinim asteptarile si scopurile, sa ne autodepasim si sa ne valorizam, avand mai multa incredere in propriile forte.

Mandria sanatoasa isi gaseste locul si in situatiile in care ne asociem cu reusitele altor persoane, reprezentative pentru grupul nostru de apartenenta.

De exemplu, atunci cand un sportiv roman castiga premii importante in competitiile internationale, suntem invadati de sentimente de mandrie ca suntem aceeasi nationalitate acesta, desi noi nu am contribuit la succesul sau. Identificandu-ne cu el, traim reusita sa ca pe propriul rezultat.

 

Uneori nu este ceea ce pare

La polul opus, mandria nesanatoasa este fundamentata pe lipsa unor motive reale de satisfactie. Aceasta ia de multe ori forma unui comportament demonstrativ, vizand obtinerea unor aprecieri exterioare.

Persoanele de acest fel se concentreaza pe cladirea unei imagini imbatabile, justificata de afisarea unei false mandrii, pentru ca in acest fel se pot hrani din laudele celorlalti.

Ei cauta de fapt atentia celorlalti si o fac prin cladirea unei imagini demne de invidiat. Vorbim aici de mandrie daunatoare, in lipsa unui succes real, motivele acestei atitudini ostentative avand mai mult legatura cu vindecarea ranilor narcisice din trecut, si mai putin cu evolutia personala.

Aici avem de-a face cu orgoliul distructiv afisat din dorinta de a supracompensa insatisfactiile care ne fac sa fim nefericiti.

 

Imaginea conteaza

Uneori la baza insatisfactiilor stau fapte concrete, iar alteori stau principii de viata incalcate. Frecvent se intampla sa ne ghidam vietile dupa principiile invatate in familie sau din mediul social, dar omitem principiile concluzionate din propria experienta de viata.

Pentru a ramane fidele principiilor cu care am crescut, consideram abaterea de la ele ca fiind un lucru intolerabil si riscam sa adoptam o atitudine mandra' dar care de fapt nu ne aduce beneficii reale, ci doar unele superficiale, legate strict de imagine.

N-ai pic de mandrie?', o sintagma care ne este atat de cunoscuta, reuseste sa sintetizeze o idee esentiala: indiferent de particularitatea unei anumite situatii si de context, important este ceea ce afisam si nu cum ne simtim.

 

Teama de rusine

Nu de putine ori, aceasta atitudine isi gaseste sustinere in persoanele care isi mascheaza teama de penibil in spatele unei atitudini inflexibile, menite sa afiseze o imagine de aparenta stabilitate si putere.

Fiind legata de imagine, acest tip de mandrie nu poate lua nastere in lipsa unui auditoriu. Acesti oameni au nevoie sa fie aplaudati, motiv pentru care implica si o anumita cantitate de histrionism.

Ei au nevoie sa fie vazuti si apreciati, pentru ca propria lor parere despre persoana lor nu este una favorabila.

 

Invata sa te apreciezi

In timp, aceasta preocupare le poate acapara prea mult atentia, retinandu-i de la a face lucruri folositoare pentru propria persoana si nu concentrate doar pe imagine.

Desi in actuala societate imaginea personala este extrem de importanta, este recomandabil ca mandria noastra sa nu fie dependenta de ceea ce afisam, ci de ceea ce facem.

Putem sa ne procuram motive de mandrie in fiecare zi. Ne putem propune sa alcatuim o lista a acelor lucruri pe care, daca le-am realiza, ne-ar da o stare interioara puternica de mandrie.

Vom incepe cu lucruri marunte, mai usor de indeplinit si vom continua treptat cu obiective mai provocatoare.

In acest fel, vom ajunge sa ne dam credit mai mult, sa ne iubim, sa ne apreciem eforturile, iar sentimentul intern de bine ne va conduce catre o multumire de sine mai benefica decat oricare alta apreciere exterioara.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Mandria (ne)sanatoasa si limitele ei
Mandria (ne)sanatoasa si limitele ei

Multe dintre noi am crescut avand credinta ca mandria este o adevarata virtute, nicidecum ca ar exista situatii in care ea ar putea fi contraindicata. Iata care ii sunt limitele.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste