Motive pentru care e greu sa-ti recunosti greseala

Uneori atunci cand facem o greseala si suntem confruntati, ne este greu sa o recunoastem. Alteori e dificil sa o si acceptam. Iata de ce procedam astfel.

 

Mesajul negativ invatat

Cei mai multi dintre noi au auzit probabil proverbele si zicatorile referitoare la greseala: A gresi e omeneste.', Numai cine nu munceste nu greseste!', Greseala recunoscuta e pe jumatate iertata.'

Acordand atentie acestora, observam ca mesajul transmis de-a lungul generatiilor este acela ca greseala poate aparea in viata noastra, fiind un lucru firesc, care tine de natura umana, si, in plus, cei din jur manifesta toleranta fata de greselile recunoscute.

Cu toate acestea, pot aparea uneori dificultati in ceea ce priveste recunoasterea greselilor. De ce se intampla oare acest lucru?

Poate adeseori in copilarie, atunci cand ai facut o greseala, reactiile persoanelor dragi tie au fost mai aspre sau poate chiar necrutatoare si atunci ai trait emotii precum tristete, rusine sau vinovatie.

Daca ai internalizat mesajele negative din copilarie referitoare la greseli, mesaje pe care ti le-au transmis persoanele semnificative din viata ta, atunci exista o probabilitate mare ca, adult fiind, sa fii intoleranta cu tine insati atunci cand gresesti.

Uneori chiar modelul oferit de parintii intransigenti, perfectionisti este suficient pentru a te determina sa fii tu insati o perfectionista.

 

Teama de respingere

Credintele care reprezinta obstacole in a-ti permite sa faci greseli sau sa le recunosti atunci cand le faci sunt cele conform carora: daca faci greseli, nu vei fi apreciata de ceilalti sau ei nu te vor accepta, te vor respinge, sau nu meriti sa fii iubita.

Daca tu iti spui Oamenii ma vor aprecia mai putin daca fac greseli.' sau Trebuie sa fiu exceptionala/perfecta ca sa fiu apreciata si iubita.', atunci iti consideri greselile de neiertat, devii autocritica si te autopedepsesti.

A-ti recunoaste greseala presupune sa admiti ca ai momente de vulnerabilitate, inseamna ca iti acorzi dreptul de a te insela in anumite privinte, in luarea unor decizii, ca iti acorzi dreptul de a dezamagi uneori!

 

Stima de sine

Daca esti o persoana care isi doreste sa faca totul cat mai bine, e important sa fii atenta la diferenta dintre perfectionism si excelenta.

Tinzand catre perfectionism, daca faci greseli devii autocritica, existand riscul sa apara tendinta de a nu te mai aprecia in general si de a considera ca nu ai valoare ca persoana.

Excelenta inseamna ca nu ti-e teama de greseli, ci le vezi ca pe o oportunitate de crestere si dezvoltare si te apreciezi in mod global – ca fiind o persoana cu puncte forte si cu puncte slabe.

Asadar, in recunoasterea greselilor un rol important il are o buna stima de sine, care presupune sa te poti aprecia atat in momentele bune, cat si in momentele dificile.

Daca ai o stima de sine inalta dar instabila, cand faci greseli aceasta se reduce considerabil si atunci, pentru a te autoproteja, poti inclina catre nerecunoasterea greselilor.

 

Gandire negativa si control

In cazul in care in modul tau de a gandi apar distorsiuni cognitive cum ar fi desconsiderarea pozitivului si centrarea pe negativ, in momentul in care faci o greseala impactul asupra ta este si mai mare, deoarece percepi selectiv mesajele din jurul tau.

Astfel, vei avea tendinta sa te centrezi pe aspectele negative (un gest de dezaprobare, o privire trista), ignorandu-le pe toate celelalte (cuvinte de incurajare, o bataie amicala pe umar si o replica de genul Si mie mi s-a intamplat asta mai demult').

Uneori greseala nu este recunoscuta din teama de a nu pierde controlul. Asumarea responsabilitatii pentru greseala facuta este un indiciu ca esti o persoana care detii controlul: nu negi, nu-i blamezi pe ceilalti, ci iti asumi ceea ce ai facut si astfel, poti privi situatia in mod constructiv, invatand din aceasta.

 

Experientele anterioare

Un alt motiv pentru care iti poate fi greu sa-ti recunosti greseala este acela ca poate ai avut o experienta anterioara dureroasa: cand ti-ai marturisit greseala si reactia celorlalti a fost dura, tu fiind aspru criticata, blamata pentru ceea ce ai facut.

Gandeste-te insa ca experientele sunt diferite si oamenii sunt diferiti. In plus, daca vei continua sa eviti sa-ti recunosti greseala, nu vei face altceva decat sa-ti adancesti teama de dezaprobare si disconfortul.

Ramanand in situatia de a nu-ti recunoaste greselile, am putea spune ca devii propriul tau prizonier.

Alegand insa acceptarea posibilitatii de a gresi si asumarea responsabilitatii pentru erorile tale, elimini criticul tau interior care genereaza costuri emotionale mari si poti face pasi inainte catre dezvoltarea ta personala.

Sa accepti ca poti avea momente de vulnerabilitate este de fapt un act de curaj care-ti ofera in acelasi timp oportunitatea de a invata din greseli si de a face schimbari in viata ta.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Ce rol joacă în viața noastră rutina și schimbarea
Ce rol joacă în viața noastră rutina și schimbarea

Atât rutina cât și schimbarea, de-a lungul etapelor vieții, au roluri egale ca importanță. în copilărie, rutina ne dă stabilitate și siguranță, iar la maturitate, schimbarea ne ajută să de redescoperim, să ne redefinim și să evoluăm personal. Iată câteva informații.

Citeste
Cum să rezolvi eficient o problemă

Cu toții ne confruntăm cu încurcături, situații stresante, varii probleme care, deseori, ne abat din drumul nostru, ne încarcă psihic și emoțional, rămânând deseori pe fundal, în așteptarea unei soluții. Iată și ce poți face, pentru a rezolva eficient o problemă și a nu te lăsa copleșită de ea.

Citeste
Resurse utile pentru descărcarea emoțională
Resurse utile pentru descărcarea emoțională

Ai obiceiul să reprimi ceea ce simți? Te temi de reacțiile celor din jur sau de confruntarea cu propria tristețe? Un astfel de comportament este în detrimentul tău, pe termen lung. Iată ce poți face pentru descărcarea emoțională.

Citeste
Motive pentru care e greu sa-ti recunosti greseala
Motive pentru care e greu sa-ti recunosti greseala

Uneori atunci cand facem o greseala si suntem confruntati, ne este greu sa o recunoastem. Alteori e dificil sa o si acceptam. Iata de ce procedam astfel.

Citeste
„Cum nu cred în familia perfectă, nu cred nici în familia tradițională“
„Cum nu cred în familia perfectă, nu cred nici în familia tradițională“

Tiberiu e fotograf, este gay, este căsătorit cu un bărbat, și luptă împotriva discriminării. Are un cuvânt greu de spus, deci, în favoarea unei viziuni mai moderne, mai incluzive și, în ultimă instanță, mai iubitoare, asupra familiei. Noua sa expoziție de fotografie are un titlu simplu: •FAMILY•.

Citeste
Amețeala, un simptom al impulsurilor reprimate
Amețeala, un simptom al impulsurilor reprimate

Eliminând posibilele cauze medicale, amețeala poate fi expresia unor impulsuri reprimate, a stresului, a unor temeri neexprimate. Cum putem înțelege și vindeca această manifestare, aflăm din cele ce urmează.

Citeste