Motive pentru care oamenii săraci sunt mai darnici

Nu este un secret pentru nimeni: oamenii săraci sunt mai darnici. Dar oare de ce se întâmplă acest lucru? Iată câteva răspunsuri.

Citește și:

De ce insistăm să păstrăm aparențele și cât de rău ne face asta

Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Studii multiple au demonstrat că persoanele înstărite, mai mult, cele care au avut mereu o situație materială stabilă și mulțumitoare, sunt mult mai restrânse în privința cheltuielilor și rareori darnice. Astfel de persoane tind să fie calculate.

În timp ce există zicala „sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin”, oamenii cu bani sunt cei care vor avea mereu răbdare să cumpere la reduceri, să caute promoții sau anumite second-hand… chiar dacă e vorba despre o mașină luxoasă.

Nu ne referim aici la marii bogați ai lumii ci la păturile sociale din care rareori este exclusă cea de mijloc, rămânând să se împartă între oameni cu bani și cei săraci.

Proporțional cu veniturile, oamenii săraci vor dona sau își vor ajuta semenii cu sume semnificative, comparativ cu cei înstăriți.

Pentru că, nu-i așa, poate cineva îți dă 10 lei, iar altcineva doar 5. Dar pentru cel din urmă, aceștia pot fi toți banii pe care îi are. Pentru primul însă, reprezintă o sumă nesemnificativă.

Recent, un cercetător, Paul Piff, sublinia în lucrările sale că oamenii cu venituri scăzute sunt mult mai generoși, încrezători și dornici de a oferi ajutor semenilor comparativ cu cei înstăriți. Primii sunt mai mult în contact cu nevoile celorlalți și mai dedicați principiului egalității.

Este simplu să credem că cei bogați au adunat avere tocmai pentru că sunt mai… zgârciți, dar există și experimente care ne contrazic.

Rugați să își imagineze circumstanțe financiare diferite de cele prezente, atât cei săraci cât și cei bogați și-au schimbat reacțiile.

Respectiv, cei săraci, imaginându-și că sunt bogați au devenit mai puțin altruiști, iar cei bogați, sărăciți, au fost mai generoși cu cei amărâți sau bolnavi.

Concluzia este că empatia și compasiunea sunt ingredientele cheie ale generozității oamenilor săraci. Iar studiul atrage atenția unui fapt universal valabil: ne identificăm mai bine cu membrii grupului din care facem parte.

Problemele grupului vor avea o rezonanță mai puternică, motiv pentru care cei cu bani preferă să doneze instituțiilor culturale, spre exemplu. Iar cei cu venituri scăzute își vor ajuta semenii care suferă de aceleași probleme sau cauzelor cu care empatizează.

Această diferență dintre cele două pături sociale, întrucât distanța dintre ele, cum spuneam, este din ce în ce mai mare, va crește la rândul ei. Iar să trecem de partea cealaltă a grupului nostru este nu doar o imposibilitate economică, dar va deveni imposibil și să ne imaginăm.

Cei bogați nu vor vedea necesitatea extinderii beneficiilor pentru șomeri, chiar vor ajunge să creadă că un astfel de sprijin îi încurajează să devină leneși. Iar cei săraci vor deveni iritați de demersurile bogaților de a nu reduce taxele întrucât nu este un lucru benefic.

Pe scurt, efectele psihologice ale proceselor acestor două grupe de populație vor crește problemele sociale și vor face din ce în ce mai dificilă funcționarea întregului. Deja ne îndreptăm într-acolo.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nevoia de timp liber
Nevoia de timp liber

Avem responsabilități și, deseori, un program de care nu (prea) ne putem dezice. Alteori, ne afundăm în muncă și fie că suntem sau nu mulțumiți de rezultate, perseverăm întrucât este o zonă în care simțim că avem control. Dar cât timp liber avem? Și de ce este absolut necesar să ne facem…

Citeste
Cum să remediezi la timp sindromul burnout
Cum să remediezi la timp sindromul burnout

Una dintre cele mai distrugătoare probleme de ordin emoțional, care afectează persoanele active, este sindromul burnout. Pornit din pasiunea și dedicarea pentru o meserie, sindromul se instalează pe fondul stresului, al oboseli, al neputinței de a gestiona timpul.

Citeste
5 semne că este momentul să începi psihoterapia
5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Știm că psihoterapia ne este utilă, dar mulți dintre noi încă speră ca problemele să treacă de la sine sau să își diminueze impactul în timp. Iată câteva semne că este momentul să mergi la un psihoterapeut.

Citeste
Motive pentru care oamenii săraci sunt mai darnici
Motive pentru care oamenii săraci sunt mai darnici

Nu este un secret pentru nimeni: oamenii săraci sunt mai darnici. Dar oare de ce se întâmplă acest lucru? Iată câteva răspunsuri.

Citeste
10 sfaturi pentru o mai bună organizare
10 sfaturi pentru o mai bună organizare

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți fără direcție, fără putere de concentrare, cu o mulțime de treabă și fără să știi de unde să începi? Deruta și oboseala își spun cuvântul atunci când nu există organizare. Iată 10 sfaturi pentru mai multă claritate.

Citeste
Depresia din perspectivă psihanalitică
Depresia din perspectivă psihanalitică

Depresia nu trebuie ascunsă, nu este o rușine, nu este o vină a noastră. Nu este un semn al lipsei de valori ci al unei lupte pe care am dus-o singuri prea mult timp. Avem nevoie de ajutor și dreptul de a-l cere.

Citeste