Motivul pentru care un psihopat nu are remușcări
De regulă suntem ghidați de empatie și este o trăsătură educată încă din copilărie. Un psihopat însă, la nivel cerebral, prezintă un deficit care îi gestionează deciziile diferit. Iată ce spun cercetătorii.
Citește și:
Ce putem face noi pentru ca psihoterapia să fie eficientă
Capcanele emoționale care îți afectează viața
Trăsătura principală a unui psihopat este lipsa empatiei. Iar aici includem și persone funcționale, nediagnosticate psihiatric, care au un scor ridicat al psihopatiei.
Harta creierului lor arată diferit, iar peste acest fond genetic, educația suprapusă are, la rândul ei, un efect important.
Studiile demonstrează că cei cu scor înalt de psihopatie nu iau decizii emoționale, bazate pe empatie. Practic, încă din copilărie suntem învățați să reacționăm la cei din jur ținând seamna de efectul acțiunilor noastre.
Dacă provocăm suferință unui alt copil, experiența ne va arăta că la rândul nostru suntem afectați de ceea ce s-a întâmplat, iar pe viitor vom evita un astfel de comportament.
Luăm astfel decizii morale, pe care cineva cu scor de psihopatie nu le ia în considerare și nu pot include în propriile decizii efectul lor negativ asupra altora.
Lipsa empatiei în aceste cazuri este bazată pe un deficit al amigdalei care gestionează răspunsurile emoționale, secrețiile hormonale și memoria.
Un alt deficit se produce și în zona cortexului asociată luării de decizii care, în mod normal, ar folosi informațiile emoționale.
Psihologul Carolina Pletti de la Universitatea din Padova spune că astfel de persoane nu pot recunoaște stresul, frica sau suferința celor din jur, care pot fi afișate prin modificări ale vocii sau ale expresiei faciale.
Studiile conduse de Pletti și echipa ei demonstrează că persoanele cu scor înalt de psihopatie pot distinge între bine și rău, dar acest lucru nu le influențează procesul decizional.
Deciziile vor fi luate în funcție de beneficiile personale, chiar dacă din punct de vedere moral sunt greșite, întrucât nu sunt asociate emoțiile negative pe care noi, restul, le simțim.
Dacă noi vom fi afectați de situațiile în care o decizie luată are efect negativ asupra altora, un psihopat vede latura practică a deciziei și nu simte stres sau anxietate.
Probabil și cei cu scor de psihopatie pot lua decizii morale, dar nu se ghidează după ele, iar angoasa morală a unei decizii cu siguranță nu îi atinge.
Foto: shutterstock.com