Now Reading
Narcisismul si stima de sine

Narcisismul si stima de sine

Revista Psychologies

Stima de sine e o comoara interioara pe care este bine sa o cultivam. Daca lipsa ei ne creeaza probleme, manifestarea sa exagerata are consecinte si mai mari: narcisismul. Iata ce inseamna si cum sa ii facem fata.

 

 

Stima de sine ridicata, curajul, atitudinea increzatoare sunt atribute spre care tinteste marea majoritate. Totusi, care este diferenta dintre a avea, a dori aceste atribute la cote normale si a exagera in manifestarea lor?

In timp ce adultii sanatosi isi accepta in mod realist limitele si pot face fata cu succes deziluziilor, criticilor, esecurilor, fara ca propria lor valoare sau stima de sine sa le fie afectate, cu adultii narcisisti lucrurile se intampla diferit.

 

Narcisismul primar…

… este un mecanism de aparare comun in primii ani de viata (de la sase luni la sase ani) care protejeaza copilul de inevitabilele raniri si temeri implicate in procesul de separare-individuatie al dezvoltarii (procesul prin care bebelusul devine o entitate separata si individuala).

 

Semnale de alarma

Atunci cand devine o trasatura specifica, narcisismul secundar se afla in centrul unei tulburari de personalitate care ne afecteaza viata de cuplu, relatiile cu oamenii apropiati, viata sociala, dar in primul rand pe noi insine.

Si ne comportam astfel: ne exercitam fortat atributiile de lider; nu recunoastem superioritatea celui care ne conduce; manifestam tendinte manipulative exacerbate; suntem invidiosi fara discernamant; avem toleranta scazuta la frustrare; intram in competitii foarte des si nu avem scrupule; avem certitudinea ca suntem cei mai buni dintre toti, ne amagim cu propria adulatie, cu fanteziile despre succes, atractivitate si putere; ne laudam singuri, ne exageraram realizarile si talente proprii; vanam admiratie si vrem sa iesim mereu in evidenta; manifestam dezinteres fata de emotiile celorlalti; consideram ca toata lumea trebuie sa fie de acord cu ideile si cu planurile noastre, sa se ghideze dupa ele cu sfintenie; profitam de bunavointa tuturor si ii exploatam fara regret; dispretuim persoanele pe care le consideram inferioare; consideram ca ceilalti sunt gelosi si invidiosi pentru realizarile noastre.

Pe langa acest comportament anti-social, narcisismul in plan personal ne afecteaza cel mai mult. Nu reusim sa mentinem o relatie serioasa si ne stabilim scopuri extrem de nerealiste. Dincolo de ceea ce aratam, ne simtim respinsi si raniti, iar stima noastra de sine este foarte scazuta.

 

De ce apare narcisismul

Aceste trasaturi sunt rezultatul faptului de a nu fi “vazut” de ceilalti sau de a fi privit ca o extensie a parintilor, un simplu instrument de gratificare.

Astfel, copiii cresc si devin niste adulti care nu sunt siguri daca “exista” sau daca valoreaza ceva. Aceasta forma de narcisism cauta sa se alimenteze cu aceste „provizii narcisice” pentru a-si alimenta sentimentele de fragilitate si insignifianta, rezultate din inconsistenta stimei de sine.

De asemenea, abuzurile si traumele din copilaria timpurie genereaza strategii de a face fata si, ca atare, utilizarea unor mecanisme de aparare, inclusiv narcisismul. Una dintre strategiile de a face fata este retragerea in interior, cautarea gratificatiei la o sursa sigura, demna de incredere si disponibila oricand, propriul self.

 

Ce e de facut

Daca nu esti tu cea care sufera de o astfel de tulburare comportamentala, dar te confrunti cu narcisismul manifestat de partenerul de cuplu, de un prieten, de o persoana din familie, trebuie sa invati cum sa reactionezi, sa stii ce sa spui si sa nu-i incurajezi atitudinea.

  1. Nu te lasa intimidata de persoanele narcisice! Acestea au tendinta sa umileasca, sa persifleze, sa critice, sa jigneasca, fara a tine cont de emotiile celui pe care il agreseaza.
  1. Ia atitudine pe loc! Daca stai si accepti nepolitetea, acest fapt iti poate afecta stima de sine si starea de bine. Pe termen lung, se poate instala o stare de nemultumire cronica, care va fi mai greu de gestionat.

Nu lasa sa se adune in tine frustrarea, gandurile negative si resentimentele. Fie ca este vorba de relatii de prietenie, familiale sau un  context profesional, este extrem de important sa iti exprimi opiniile, sa te faci auzita.

De aceea este imperativ necesar si esential ca partenerul tau de viata narcisist sa stie si sa auda ca tu suferi, si ca toate actiunile in care s-a implicat prin agresivitate sau ignorare iti produc durere.

  1. Nu incuraja perpetuarea acestor comportamente prin acceptarea situatiilor care iti produc disconfort. Pune limite ferme si clare, dar intr-o maniera asertiva, pentru a nu te  transforma din victima in agresor, precum persoana nacisica.
  1. Comunica-i faptul ca te deranjeaza comportamentul sau modul in care vorbeste despre tine in fata sau pe la spate. Dupa un episod de narcisism, mesajul sanatos este: „Inteleg ca nu asta este intentia ta, dar ma simt devalorizata de actiunile tale. Nu pot tolera atat de multa lipsa de respect. Daca esti deranjat de ceva din ceea ce fac, poti sa-mi comunici fara sa ma ataci sau sa ma ignori. Amandoi avem drepturi. As aprecia daca mi-ai vorbi cu mai mult respect si la fel voi face si eu in comunicarea cu tine.”

 

 

De Simona Druncea, psiholog clinician şi consilier psihologic de orientare jungiana, tel.0740.661.859, [email protected] facebook: Simona Druncea

 

Citeste si:

Sfaturi pentru o stima de sine sanatoasa

Cum ne aparam de agresivitatea verbala

 

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top