Now Reading
Nevroza nu este un semn de creativitate

Nevroza nu este un semn de creativitate

Multe articole asociază un temperament nevrotic cu abilitățile creative, dar studiile recente demonstrează că nu există o legătură interdependentă între cele două. Iată ce trăsătură este o bază reală pentru creativitate.

Citește și:

Poți identifica un psihopat după preferințele muzicale

Cum ne putem dezvolta toleranța față de ceilalți

Dacă am fi să ne luăm după titlurile care încep cu „uimitor!” sau cele care citează cercetătorii britanici, am ajunge să credem că neliniștile, nevrozele, dezordinea și lipsa punctualității sunt semne că suntem niște genii creatoare.

Înainte de a aștepta laurii și premierea, mai simplu este să fim atenți la propria viață: oare chiar așa stau lucrurile? Fiecare dintre noi are o doză de creativitate pe care o poate cultiva. Așa cum există și unii înclinați natural spre a fi creativi.

În societate, alternăm între a răsplăti ideile originale, căutându-le asiduu sau a le da deoparte spunând că sunt prostii de care nu a mai auzit nimeni. Depinde, întotdeauna de mediul în care ele sunt exprimate și calitatea receptorilor, desiguri.

Însă o conexiune reală între nevroză cu toate neajunsurile ei și personalitățile creative, nu există. Așa cum există artiști fără niciun strop de creativitate, tot așa există contabili extrem de creativi. Unii, poate chiar prea mult…

Din păcate, nevrozele sunt asociate cu multe rezultate negative precum stres, anxietate, impulsivitate, depresie și anumite afecțiuni fizice, iar pe seama lor, pozitivă este cel mult o vigilență crescută și o mai bună evauare a riscurilor. Din păcate, aceste „efecte benefice” vin cu un consum major, nenecesar.

Totuși, deși sunt multe lucruri necunoscute despre creativitate, cu certitudine nevroza nu este sursa de inspirație pe care o căutam.

Singura deducție făcută în toate articolele în care se susține acest lucru rezultă din faptul că persoanele nevrotice analizează timp îndelungat o situație (sau o problemă).

Chiar și așa, în cazul persoanelor înalt creative care dau dovadă de un comportament nevrotic, acesta poate fi, mai degrabă, rezultatul unor factori, printre care și munca intensiv creativă.

Așadar, unii creativi pot ajunge nevrotici și nu nevroza i-a făcut creativi. La baza creativității, ca în orice altă abilitate, există muncă depusă pentru cultivarea ei.

Testări recente pe un număr semnificativ de persoane arată că una dintre trăsăturile care apar în mod constant la persoanele creative este deschiderea către experiențe noi.

Cu alte cuvinte, curiozitatea, dorința de a învăța și de a ieși din zona de confort. Aceasta le dă o atitudine diferită în fața provocărilor și poziționarea lor este cea care provoacă procesul creativ.

Înclinația către explorare cognitivă le asigură angajamentul necesar îndeplinirii unei sarcini și contact real cu situația în care se află, în cadrul căruia curiozitatea și de a învăța și descoperi lucruri noi sunt esențiale.

Foto: shutterstock.com

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top