Now Reading
Nu ai încă ce îți dorești? 4 etape necesare în atingerea oricărui obiectiv

Nu ai încă ce îți dorești? 4 etape necesare în atingerea oricărui obiectiv

Te-ai săturat să îți stabilești câte un obiectiv, iar apoi să renunți la el? Ești frustrată că încă nu ai ceea ce îți dorești? Iată cam ce poți face.

Citește și:

Strategii pentru a-ti descoperi si educa noi abilitati

3 mituri despre motivatie

Oamenii de succes își planifică activitățile în funcție de obiectivele pe care le au. Totodată, știu să și le seteze, dar și să le modifice și să nu renunțe la ele doar pentru că nu reușesc din prima… sau pe cât de repede și-au propus. Din păcate, mulți dintre noi, dacă nu reușim în ceea ce ne propunem ajungem foarte repede să considerăm că nu suntem capabili și prin urmare să investim tot mai puțin timp și energie.

Dar cercetările ne demonstrează că dacă încercăm de mai multe ori, ne creștem șansele să reușim, mai ales când învățăm din greșelile făcute și suntem deschiși să abordăm strategii diferite. Tot din cercetări aflăm și cam ce avem de făcut pentru a ne crește șansele de succes.

 

Asigură-te că ți-ai stabilit obiectivul potrivit

Deseori un obiectiv real este mascat de un altul, mai ușor de acceptat și recunoscut, care însă nu atrage după sine motivația necesară. De exemplu, pierderea în greutate. Câte dintre noi nu ne-am setat acest obiectiv? Și, din nou, câte dintre noi chiar l-am atins?

Să fim serioși, nu este așa de simplu să pierzi în greutate, altfel nu și-ar avea rostul atâtea diete și strategii. Mai mult, nici nu ar fi un stres așa de mare.

Dar întrebarea corectă ar fi: tu de ce vrei să pierzi în greutate? Dacă răspunsul este starea ta de sănătate și bine personal, atunci chiar poți găsi în tine motivația necesară. Dacă, în schimb, ești într-o relație și ai vrea ca partenerul să te iubească mai mult sau să nu îl pierzi… atunci obiectivul tău este altul ți îți va fi extrem de dificil să scapi de kilograme.

Mai mult, atunci când la baza unui astfel de obiectiv este o nevoie afectivă, sunt șanse mari să adopți fix comportamentul opus. Ai auzit de mâncatul pe fond emoțional, nu? Prin urmare, mai simplu este să stabilești clar care este problema reală, iar obiectivul tău să fie rezolvarea ei prin abordare directă.

 

Fii specifică

Este simplu să spui că obiectivul tău este să mergi într-o vacanță sau să economisești bani. Din păcate, nu ai niciun obiectiv specific atunci când îți propui astfel.

Pornind de la această idee, încearcă să stabilești noul tău tipar comportamental care te apropie de ceea ce îți dorești. Respectiv, ce acțiuni specifice ai de gând să faci?

Un exemplu ar fi să renunți la anumite ritualuri ale tale care implică cheltuirea banilor. Respectiv, în loc să cheltui bani cu cafea cumpărată de la cafenea, în drum spre muncă, plec de acasă cu cafeaua, iar banii respectivi îi pun zilnic deoparte.

Săptămânal, trebuie să pun deoparte 80 lei. Este un exemplu, desigur. Dar astfel poți observa singură progresele pe care le faci în atingerea obiectivului tău: ai la final de săptămână 80 lei puși deoparte din banii pe care îi cheltui pe cafea?

 

Începe cu pași mici

Este minunat să ai în minte rezultatul final al obiectivului tău deja îndeplinit. Deseori, această idee este tocmai cea care ne motivează să ne menținem un obiectiv. Dar nu înseamnă că toate obiectivele se ating ușor, iar rezultatul este vizibil imediat.

Pentru obiectivele importante, trebuie să știi să îți stabilești etape, iar astfel fiecare etapă devine un obiectiv în sine. Spre exemplu, vrei să pierzi un număr mare de kilograme? Cum? Mâncând sănătos și făcând mișcare? Perfect.

Dar, dacă pornești de la o viață sedentară în care junk-food este masa ta de bază, atunci fii pregătită pentru multă frustrare. Motiv pentru care, comportamentele se schimbă treptat și cu răbdare.

Obiectivele intermediare trebuie stabilite pe perioade scurte de timp. În acest caz, putem spune o lună de zile. În luna respectivă stabilește-ți să slăbești o greutate pe care știi că o poți da jos în mod sănătos (2,50 – 3 kg). Stabilește-ți apoi greutatea pe care trebuie să o pierzi săptămânal. Va suna mult mai simplu de atins.

Învață apoi să îți reglezi treptat regimul alimentar. Renunță la desert, bea apă în loc de suc și urcă pe scări în loc să iei liftul. Foarte probabil nu vei merge la sală din prima săptămână…

Dacă vei reuși să îți menții și atingi toate aceste mici obiective, te vei apropia de scopul tău final.

 

Planifică-ți obstacolele

Nu te aștepta ca totul să decurgă fără piedici! Deseori este chiar recomandat ca în atingerea unui obiectiv să păstrezi și un plan de rezervă. În caz că primul nu pare a da rezultate sau dacă pe parcurs ajungi la concluzia că nu te ajută prea mult în ce ți-ai propus.

Nu uita că obiceiurile sunt foarte dificil de schimbat. Vrei să nu mai dai banii pe cafea pe stradă? Ce faci dacă într-o zi uiți să iei cafea de acasă? Îți e poftă de o prăjitură? Ce faci dacă tu ești deja la dietă? Ideea este să nu renunți, chiar dacă există eșecuri pe parcurs. Totodată, nici să nu te complaci în ideea că este ok să ai eșecuri cât de des…

Găsește mereu câte un plan și pentru prevenirea obstacolelor. Spre exemplu, ești la dietă, dar tot îți este foame. Dacă bei apă, aceasta reduce senzația de foame. Deseori organismul are nevoie de hidratare, iar noi o percepem drept senzație de foame.

Atingerea obiectivelor este o recompensă în sine. Astfel ne creștem stima de sine, avem experiențe de care suntem mulțumite și din aceste motive nu trebuie să renunțăm la un obiectiv doar pentru că nu l-am atins atunci când ne-am propus…

Ah, și nu uita, nimeni nu a spus că este simplu!

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top