Now Reading
Nu te lăsa definită de propriile gânduri

Nu te lăsa definită de propriile gânduri

Suntem obișnuiți să avem încredere în gândurile noastre, dar pierdem din vedere esențialul. Noi nu ne rezumăm la ele.

Citește și:

Cum să renunți la scenarii negative și îngrijorări nefondate

Decizii proaste: Cum să te ierți pentru propriile greșeli

Creierul nostru beneficiază de capacitatea de a fi atent. Nu la tot ce ne înconjoară, pentru că stimulii sunt mult prea numeroși și nu ar face față. Așadar, alege să ofere atenție, selectiv, celor din jur. Iar, uneori, renunță și acest lucru și variază între trecut și viitor.

Nu ai fost niciodată copleșită de greșelile din trecut? De relația aceea încheiată în urma căreia ai suferit? De eșecul avut la serviciu? Sau, poate te îngrijorezi pentru ceva ce încă nu s-a petrecut? Nu este nicio noutate, cu toții facem aceste lucruri. Asta nu înseamnă că ne sunt și utile.

Te-ai întrebat vreodată dacă ceea ce este în mintea ta este și adevărat? Este un întreg univers acolo, construit din percepții, idei generate de experiențe trecute, etc. Dar, oare, este adevărat?

De cele mai multe ori nu, pentru că totul este cât se poate de subiectiv. Dacă vorbim de lucruri demonstrate prin fapte, atunci putem avea certitudinea unui adevăr. Dacă vorbim despre gânduri, atunci ele conțin, deseori, din păcate, fricile noastre.

Fă un exercițiu și propune-ți să îți urmărești gândurile. Tehnica se numește și mindfulness. Observi un critic interior? Este vocea aceea care te critică, te judecă, te copleșește și, deseori, îți inhibă acțiunile. Este și vocea care anticipează totul negativ.

„De ce să merg la petrecere când știu că nu mă voi simți bine? Nici nu am cu ce să mă îmbrac! Iar eu nu știu să dansez și probabil nu voi avea cu cine să conversez.” Acesta este un posibil scenariu.

Află că vocea aceasta nu este deloc a ta. Te-ai gândit la asta vreodată? Deși te-ai obișnuit să îți auzi criticul, el nu este creația ta personală.

Este un cumul de experiențe cu care vii din copilărie. Poate conține lucruri pe care ți le-au spus părinții tăi sau pe care tu le-ai înțeles din comportamentele lor. Dar este străină de tine, oricât de obișnuită ești cu ea. Primul pas este să observi când apare.

Următorul, să nu urmezi indicațiile lui ci să treci mai departe. Arată-ți înțelegere și compasiune. Atunci când îți vine în minte o critică, încearcă să te încurajezi singură. Nu vei reuși din prima, dar este un exercițiu pe care trebuie să îl repeți pentru a avea rezultate.

Pe scurt, ar trebui să ne încredem mai puțin în ceea ce este în mintea noastră și să preluăm controlul. Totuși, o vorbă spune că ajungi să fii ceea ce gândești despre tine. Atunci, nu ar fi util să ne împrietenim mai mult cu propria persoană?

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top