Now Reading
O modalitate inedita de imbunatatire a carismei

O modalitate inedita de imbunatatire a carismei

Revista Psychologies

Vrei sa faci impresie buna, sa te simti apreciat/a, iar cei din jur sa-ti caute compania? Imbunatateste-ti carisma prin stravechea arta a povestirii.

 

Cu siguranta iti amintesti cu placere de bunicii sau parintii care te faceau sa traiesti emotii puternice, calatorind in diferite timpuri, transpunandu-te in situatii diverse si imbracand haina unor personaje demult apuse.

In adolescenta, povestile s-au mai rafinat, iar trairile s-au intensificat – cati dintre noi nu am suferit din iubire alaturi de personajul principal din cartea preferata?

Acum, la maturitate, poate ai apreciat persoana care ti-a oferit cea mai buna poveste motivationala.

In fiecare zi traiesti prin poveste, cand mergi la un spectacol, asculti muzica, vorbesti cu prietenii sau reconstitui verbal experientele de peste zi, povestindu-le familiei.

Ei bine, povestile nu relateaza doar fapte, ci comunica un mesaj, experiente, perceptii, viziuni si emotii. Ele au darul de a crea intimitate intre povestitor si ascultator.

 

Exista persoane care pur si simplu magnetizeaza auditoriul. Cum crezi ca o fac? Folosind cateva tehnici simple dar eficiente:

1. Abordeaza un subiect care te leaga de ascultator, este de interes pentru acesta, si fa-o cat se poate de natural! Retine ca povestea declanseaza in celalalt propriile idei, imagini sau povesti;

2. Fii spontan/a, entuziast/a si creativ/a! Vorbeste despre sentimente pentru a crea emotii;

3. Livreaza experinte senzoriale. Foloseste-ti simturile si comunica subtilitati legate de lumina, nuante, forme, sunete, arome, gusturi, senzatii tactile care fac parte din poveste si pe care personajele le traiesc. Permite-i ascultatorului sa aiba un tablou cat mai complex al povestii;

4. Povesteste responsabil, luand in considerare ca relatarea ta prezinta un adevar si nu unicul adevar;

5. Tonul si limbajul sa se potriveasca cu cei care te asculta;

6. Nu uita sa mentionezi obstacolele si greutatile prin care au trecut personajele povestii tale, si care au fost abilitatile si resursele pe care au trebuit sa le dobandeasca pe parcurs;

7. O poveste devine poveste pentru sfarsitul ei. Fa-l memorabil!

8. Exerseaza aceasta tehnica in fata prietenilor sau familiei, si cere-le feedback.

 

Autor:

Ramona Georgescu, consilier pentru dezvoltare personala

0722656215

[email protected]

 

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top