Parerile celorlalti sunt necesare? Pro si contra

Iei decizii de una singura? Cand ai nevoie sa afli parerile celorlalti? Te ajuta alte puncte de vedere? Iata cateva idei despre cat ar trebui sa conteze ce spune restul lumii.

 

Uneori avem nevoie de sfaturi

Te-ai intrebat in ce momente din viata ta ai nevoie sa afli parerea celorlati? Uneori le cautam in momente de bucurie, alteori in cele de suparare, in momente importante sau obisnuite, cand avem dificultati sau cand experienta celor din jur ne este utila.

Alegerea persoanei careia vrei sa ii ceri parerea are o parte constienta, destul de cunoscuta de tine si o parte inconstienta, legata de nevoi nesatisfacute din copilarie.

Fie apelam la persoane dragi, in care avem incredere si carora le incredintam nevoile noastre, fie repetam dinamica unei legaturi familiale, avand nevoi de vindecare si evolutie.

 

Solicitarea ajutorului

Cererile tale pot fi directe, explicite sau ambigue, implicite, ascunse.

Atunci cand expui o problema unei persoane apropiate, deseori faci acest lucru la doua niveluri. Primul este explicit, iar tu expui problema cu care te confrunti si detaliile pe care le consideri necesare.

Astfel, ii ceri sugestii care tin de experienta persoanei sau de capacitatea de a privi situatia din exterior.

La nivel mai subtil, deseori inconstient transmiti afectiv o alta solicitare. Aceasta se poate plia pe prima sau, dimpotriva, poate fi opusul primeia, exprimand alte nevoi.

Este vorba aici de dorinta de primi infirmari sau confirmari ale propriilor decizii, de anumite nevoi acceptate sau respinse de catre tine, care cer sa iasa la suprafata.

Odata ce le vei constientiza, le vei putea accepta si adresa mai usor, eliberandu-te de nevoia de confirmari din exterior.

 

Este important ce pareri cerem

Pentru a te intelege mai bine, incearca sa iti amintesti ce pareri ceri de regula? Ceri incurajari in proiecte de viata importanta?

Ceri sustinere in perioade dificile, intelegere, validare si acceptare? Sau poti marturisi anumite greseli din dorinta de a primi din exterior o iertare pe care tu nu ti-o poti acorda prea usor.

Cauti vinovati atunci cand expui o situatie problematica in care te afli? La nivel inconstient, toate aceste solicitari ascund anumite nevoi.

Se poate sa incerci sa repari ceva ce nu ai primit sau trait suficient, precum sustinerea materna.

Poate atunci cand ai nevoie sa iei o decizie, trebuie sa iti fie stimulata ambitia, iar pentru aceasta cauti provocari in exterior, sub forma opiniilor celor apropiati.

Alteori, cauti sa ti se confirme ca ai facut tot ce se putea pentru a intelege si tu acest lucru sau a accepta ca nu poti face mai mult.

 

Cat de necesare sunt parerile celorlalti

Cand ai nevoie sa fii incurajata, sustinuta sau validata, este important sa iti dai seama de asta ca sa incerci sa amenajezi contextul discutiei, in asa fel incat, cererea sa fie suficient de expresiva pentru a ii oferi celeilalte persoane sansa sa vina in intampinarea ei.

Devine complicat daca aceasta cerere este acoperita declarativ zi-mi parerea ta sincera', dar nevoie ta este alta. Tendinta fireasca a interlocutorului este sa raspunda la ceea ce este la suprafata.

In loc sa devina un sustinator, lasandu-ti puterea personala la locul ei, se supra-responsabilizeaza in locul tau si, in functie de propria poveste personala raspunde la cum ar fi fost daca el era in locul tau. Dar nu este. Nimeni nu este in locul tau!

 

Conflictul inconstient ne saboteaza

Conflictul inconstient influenteaza atat alegerea persoanei careia ii ceri parerea, cat si directia discutiei.

De exemplu,  te hotarasti sa ii povestesti prietenei tale visurile legate de ceea ce iti doresti sa devii. Desi la suprafata e mult entuzism, de fapt, traiesti un amestec de emotii contradictorii.

O parte din tine vrea sa reusesti, simti profund ca in aceasta noua cale iti poti manifesta calitatile tale nebanuite, si o alta parte din tine vrea sa ramai acolo unde esti, sa nu evoluezi, poate din teama de necunoscut.

Aceste doua parti sunt in conflict, fie mai clar, la suprafata, fie mai subtil, discret. In functie de raportul dintre ele, alegi inconstient persoana careia te confesezi si, tot inconstient, o mandatezi cu „ce sa faca' pentru tine, ce sa sustina si cum: distructiv sau constructiv.

Cand vei constientiza nevoile tale reale, vei putea sa ti le expui in primul rand tie, pentru a incerca sa le depasesti.

Nu uita ca deciziile care tin de viata ta sunt, in primul rand, in grija ta personala. Opiniile celor din jur ne pot uneori largi orizonturile, dar ei nu pot lua hotarari in locul nostru. Cel mai important pas este asumarea propriilor dorinte si nevoi, a posibilelor reusite, dar si a esecurilor.

 

De Cristina Apateanu, psihoterapeut psihanalitic

www.psihanaliza-de-cuplu.com

 

Citeste si:

 Modalitati de a-ti constientiza propriile nevoi si dorinte

8 etape pentru luarea unei decizii

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Parerile celorlalti sunt necesare? Pro si contra
Parerile celorlalti sunt necesare? Pro si contra

Iei decizii de una singura? Cand ai nevoie sa afli parerile celorlalti? Te ajuta alte puncte de vedere? Iata cateva idei despre cat ar trebui sa conteze ce spune restul lumii.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste