Now Reading
Pasi catre o mai buna cunoastere de sine

Pasi catre o mai buna cunoastere de sine

Revista Psychologies

Demersurile pe care le intreprindem pentru o cunoastere de sine mai aprofundata ne ajuta sa ramanem in permanenta conectate la propria persoana. Iata cativa pasi in acest sens.

 

Cum ne ajuta cunoasterea de sine

Cu totii ne cunoastem anumite preferinte, dorinte si aspiratii. Din moment ce le formulam, inseamna ca ne definesc. Totusi, cate dintre ele pornesc din noi si cate sunt influentate de altii?

Odata ce inveti sa te asculti mai bine si sa te evaluezi mai corect, in primul rand vei fi mai fericita ca poti exprima cu adevarat cine esti.

Mai mult, vei avea o motivatie in plus sa obtii ceea ce vrei. Scade totodata si conflictul intern, atunci cand actiunile tale sunt in acord cu ceea ce simti si valorile personale.

Cunoscandu-te, vei lua decizii mai bune incepand cu lucrurile marunte si continuand cu hotararile decisive. Tot din cunoasterea de sine porneste si autocontrolul.

Afli astfel ce te motiveaza sa rezisti anumitor obiceiuri si cum sa dezvolti comportamente pozitive. Introspectia iti dezvaluie acele valori si obiective care iti activeaza vointa.

Inveti sa spui „nu” mai usor si sa nu cedezi presiunii celor din jur. Vei fi mai toleranta si intelegatoare, mai capabila de empatie si cu un nivel mai crescut de satisfactie in general.

 

Valorile personale

Ceea ce te ghideaza in procesul decizional si te motiveaza in atingerea obiectivelor sunt valorile personale.

Cercetarile demonstreaza ca simplul fapt ca iti rememorezi valorile sau le notezi pe hartie, te va ajuta sa intreprinzi actiuni mai sanatoase.

Totodata, cand esti motivata de propriile valori in urmarirea unui obiectiv, ai sanse mai mari sa rezisti oboselii sau tentatiei de a renunta.

In consecinta, daca vrei sa ramai motivata, cunoaste-ti valorile personale. Iar acestea pot varia intre a oferi ajutor altora, a fii creativa, a fii sanatoasa, a avea siguranta financiara etc.

 

Interesele

Orice iti atrage atentia si o mentine neabatuta pentru o perioada de timp poate fi catalogat drept interes personal.

Fie ca vorbim despre pasiuni sau hobby-uri, daca vrei sa le descoperi intreaba-te ce anume iti capteaza atentia.

Ce te face curioasa? Ce te preocupa? Interesul catre o activitate anume si capacitatea de a ramane concentrata pe activitatea respectiva, iti face viata mai captivanta si iti da indicii despre pasiunile tale reale.

Multi oameni si-au ales astfel profesiile. Pornind de la curiozitati sau interese pe care le-au descoperit fie in copilarie, fie mai tarziu, au continuat explorarea si le-au transformat in cariere.

Un motiv in plus pentru care spunem ca celor mici sa le fie permisa explorarea propriilor preocupari si atractii, intrucat astfel isi construiesc interesele si, de ce nu, viitorul.

 

Temperamentul

Temperamentul am putea spune ca se refera la anumite preferinte innascute. De exemplu, poti descoperi despre tine insati ca iti poti recapata energia dupa o perioada petrecuta singura (si astfel, este o introverta) sau, din timpul petrecut in compania altora (si te definesti ca extroverta).

De felul tau iti place sa planifici sau sa fii spontana? Iei decizii in functie de instinct si sentimente sau bazate pe date si dovezi? Preferi detaliile sau imaginea de ansamblu?

Raspunzandu-ti la aceste intrebari aflii cum anume functionezi mai bine si inveti sa alegi acele situatii care te stimuleaza si in care te poti dezvolta, evitandu-le pe cele care nu iti sunt benefice.

Poate trendul este sa fii spontan si creativ, dar daca tu esti o persoana care functioneaza bine cu reguli, proceduri si analiza faptelor, atunci fii fidela tie insati si nu trendurilor.

 

Planificarea timpului

Aceasta tine de bioritmul tau si momentul zilei in care ai mai multa energie si dai mai mult randament. Esti o persoana matinala, careia ii plac primele ore ale zilei sau, din contra, devii mai creativa si implicata odata cu lasarea serii?

Daca inveti sa iti planifici activitatile tinand cont de ritmul tau interior, atunci vei avea si mai mult succes in ceea ce intreprinzi.

Poate ideea bioritmului nu pare atat de importanta comparativ cu listarea valorilor personale. Totusi, activitatile tale zilnice nu vor mai fi coplesitoare atunci cand totul este sincronizat.

Vei fi mai putin stresata, nu vei mai simti oboseala acut si vei gestiona mai bine situatiile de criza. Merita incercat!

 

Calitati si situatii semnificative

Daca vrei sa descoperi care sunt cele mai importante obiective pentru tine, intreaba-te care au fost cele mai semnificative evenimente din viata ta?

Ce evenimente te-au ajutat sa descoperi lucruri noi despre tine? Poate pe parcursul acestora ai aflat ca ai capacitati si abilitati despre care nu stiai. Sau, poate in timpul lor ai descoperit ceea ce iti place cu adevarat.

Foloseste orice informatie despre tine in avantajul tau. Iar acest lucru il poti face cand esti atenta la ceea ce descoperi si sincera cu tine in a recunoaste ceea ce ti-ai dori sa faci. Poti chiar sa iti descoperi o identitate cu totul diferita!

Calitatile sunt acele avantaje pe care le stim atat noi cat si cei care ne cunosc. Dincolo de talente si abilitati, vorbim despre trasaturi de caracter precum loialitatea, respectul, inteligenta emotionala, corectitudinea, etc.

Sa iti cunosti aceste calitati inseamna sa ai mai multa incredere in tine si o stima de sine ridicata. Fii atenta la toate acestea si recunoaste-ti-le.

Fii ingaduitoare cu tine si invata sa te valorizezi. Cel mai important pas pe care il poti face catre o buna cunoastere de sine este sa fii mereu sincera cu tine insati.

 

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top