Now Reading
Povestea complexelor noastre fizice

Povestea complexelor noastre fizice

Ne place sau nu corpul pe care il „locuim“. Adevarul e ca sunt putini cei care nu au avut vreodata o nemultu­mire legata de propriul fizic. Dar de ce nu ne convine „ambalajul“ si de ce complexele pot fi atat de deranjante? Cateva raspunsuri de la psihoterapeuta Tamara Nichita.

 

Psychologies: Ce sfat ati da unei adolescente complexate de corpul ei sau de ten, etc.?

Tamara Nichita: Adolescenta este o perioada marcata de transformari majore in plan hormonal, comportamental, emotional, cognitiv si social. Procesul transformarilor de ordin fizic este unul continuu, ceea ce ar trebui sa ii linisteasca pe adolescenti si sa ii ghideze in trairile lor.

Fiecare om este unic si diferit in acelasi timp, iar frumusetea fizica este imaginea ta unica pe care doresti sa o transmiti celor din jur, doar sa stii cum sa o transferi in avantajul tau. De aceea, efectele tensiunii afective, ale conflictelor interioare, diferitelor framantari, nemultumiri, frustrari, ajung la suprafata prin intermediul pielii mai repede decat ajung sa-si gaseasca exprimarea in cuvinte.

Foarte important este ca adolescenta sa-si stabileasca o identitate proprie si sa nu se lase influentata de cei din jur. Sa nu se raporteze la ceilalti, sa invete sa isi iubeasca corpul asa cum este el, chiar cu imperfectiuni.

Solutii sunt la tot pasul, orice problema are o rezolvare, e nevoie doar de timp, rabdare, tact si multa incredere. Imaginea ta are valoarea pe care vrei tu sa i-o dai! Nu trebuie sa fii altcineva, decat ceea ce esti!

 

Mai general, cum se pot contracara complexele legate de fizic?

T. N.: Pentru a ne vindeca de complexe, trebuie mai intai sa le aducem la suprafata din inconstientul nostru, dupa care sa le inlocuim cu alte tipare mentale, care ne avantajeaza. Indiferent de tipul de complexe aparute, nu se vor depasi usor decat pornind de la o imagine de sine pozitiva, incredere si, foarte important, de la asteptari realiste.

Daca tintim si ravnim la perfectiune, vom fi complexati mereu, obiectivul trebuie sa scoata in evidenta  partile frumoase ale corpului… Sa invatam sa ne simtim bine cu noi insine si sa ii facem si pe altii sa se simta bine in preajma noastra.

Astfel, daca ne acceptam pe noi insine, daca ne apreciem pentru ceea ce facem bine, aceasta contribuie la autorespectul si increderea in sine; daca acceptam ca avem si slabiciuni, fara sa ne criticam in permanenta pentru ele, putem trai confortabil si din punct de vedere emotional. Cauta ce-ti place la tine, asculta si complimentele care ti se fac; astfel, vei invata sa-ti privesti corpul ca pe o sursa de placere.

 

Cand debuteaza un complex fizic si cum?

T. N.: Complexele sunt stari patologice emo­tio­nale care apar ca urmare a unei autoevaluari eronate a calitatilor si performantelor individuale in urma confruntarilor cu alti semeni. Cand se raporteaza la lumea din jur, se compara observand ce au in raport cu altii sau ce lipseste in raport cu ceilalti; felul in care se percepe si in care isi doreste sa ajunga, creeaza o serie de frustrari, conflicte interioare, tensiuni, generand „complexe“.

Multe persoane traiesc o adevarata drama atunci cand isi inventariaza defectele, se analizeaza in permanenta si isi dau verdicte negative legate de aspectul fizic. Sunt complexate de propria imagine, au dificultati de relationare si de comunicare, nu pot depasi imperfectiunile reale sau exagerate. Si atunci, aspectul fizic devine obsesie…

Reactia fireasca va fi izolarea, inchiderea in sine, apar semne clare de depresie, hipersensibilitate, tulburari emotionale, tocire afectiva, irascibilitate, stari de inferioritate.

O persoana cu adevarat complexata va simti rusine si nu va dori sa impartaseasca cu restul lumii ceea ce simte. Cu atat mai mult, aceste complexe, in cadrul adolescentilor, dezvolta riscul sa se prelungeasca si sa-i afecteze viata de adult. Astfel, adolescentul complexat va deveni un adult complexat.

 

Barbatii sunt la fel de complexati ca si femeile? Pe ei ce ii complexeaza?

T. N.: Persoanele complexate sunt cele care se simt inferioare, intr-un fel sau altul, fata de cei din jur. Femeile sunt, in general, nesigure si complexate mai de toate nimicurile. Dar bineinteles ca si barbatii au complexele lor legate de aspectul fizic, starea materiala sau sociala.

Chiar daca unii barbati par dezinteresati de propriul aspect fizic, realitatea este alta: pentru multi dintre ei, conteaza enorm si au temeri ascunse legate de cum arata.

Incepand de la preocupari legate de silueta, gradul de pilozitate corporala, forma si/sau de marimea nasului, inaltime, griji cu privire la tenul lor, la ridurile aparute, pana la statutul social considerat poate inferior, lipsa bunastarii materiale, performantele profesionale, sexuale scazute, nivel de informatie si de cultura inferior.

Complexele masculine sexuale sunt legate ceva mai mult de putere, tin de teama de pierdere a virilitatii. Teama de a nu dezamagi, asteptari ireale, autocritica exagerata, imaginea de sine – toate acestea joaca un rol important in aparitia complexelor.

Barbatii complexati pot fi violenti, obsedati si foarte posesivi. De obicei, un complex apare in urma unui conflict intre natura individului si o regula impusa din afara.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top