Now Reading
Povestea complexelor noastre fizice

Povestea complexelor noastre fizice

Ce tipuri de terapii sunt mai potrivite pentru cineva care vine la psiholog cu o imagine de sine dezastruoasa?

T. N.: Pentru a indeparta orice asemenea complex, este necesar, in primul rand, sa ne recucerim stima de sine. Acest demers incepe prin a ne inconjura de oameni binevoitori si toleranti.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este utila in afectiunile psihosomatice pentru: diminuarea impactului factorilor psihologici in afectiunea pacientului, schimbarea atitudinilor disfunctionale si maladaptative, modificarea comportamentelor nefavorabile sanatatii.

Intrucat imaginea de sine se construieste in primii ani de viata, tipul de psihoterapie psihanalitica isi dovedeste poate mai mult eficienta tocmai prin faptul ca se bazeaza pe analiza profunda a experientelor din copilarie, precum si a relatiilor cu parintii, care au avut un rol esential in construirea imaginii de sine.

Terapii de scurta durata, focalizate pe problema, integrarea intr-un grup de dezvoltare personala, masajul si beneficiile acestuia, autosugestia, exercitiile de respiratie, miscarea si comunicarea nonverbala, pentru a-l ajuta pe pacient sa se foloseasca de inteligenta propriului corp in procesul de dezvoltare si schimbare personala, sunt, de asemeni, procedee utile.

Psihoterapia iti ofera instrumentele necesare pentru a explora cauzele care au determinat scaderea stimei de sine si, in acelasi timp, pentru descoperirea fortei interioare sa iti acorzi timp pentru a te analiza, pentru a-ti schimba optica asupra propriei persoane, sa faci pace cu tine si, in final, sa te placi asa cum esti.

 

Ce inseamna sa-ti placi corpul?

T. N.: In general, complexele definesc caracterul, iar individul ce nu se lasa condus de acestea, are o stare de spirit mult mai sanatoasa. Corpul nu creeaza niciodata niciun fel de probleme, mintea este cea care creeaza probleme. Ideea ca nu iti place propriul corp este o idee mentala, insa fericirea o gasesti numai in acceptare.

E atat de simplu… si de ajuns sa contribuim la sanatatea si mentinerea lui intr-o stare cat mai adecvata, curata, ingrijita. Organismul uman este o adevarata minune a Naturii, dar pentru a functiona la un nivel optim, are nevoie de odihna, dar si de sport, miscarea reprezinta cel mai simplu mod de a imbunatati stima de sine!

Uneori, personalitatea si atitudinea valoreaza mai mult decat orice corp perfect, iar noi trebuie sa invatam si sa ne educam pentru a eradica complexele psihice. Beneficiul va fi cel de a permite modelarea unei relatii bune cu sine si cu celalalt, inclusiv cu propriul corp. Fii toleranta cu trupul tau. Impaca-te cu tine, accepta ceea ce esti, transmite ceea ce  te reprezinta!

 

Care sunt cele mai frecvente probleme somatice dezvoltate pe fond psihologic? Ce fel de somatizari vedeti mai frecvent in terapie?

T. N.: Suferintele in plan psihologic pot sa genereze nu numai boli psihice, ci si boli somatice, mai exact, probleme psihologice care iau o forma fizica. Tulburarea de somatizare se caracterizeaza printr-o combinatie de durere, simptome gastrointestinale, sexuale, pseudoneurologice, se poate grefa si pe fondul unor tulburari de personalitate.

Subconstientul nu se lasa inselat si suferintele pe plan individual se manifesta sub forme obsesive prin: tulburari de alimentatie, anorexie nervoasa, dureri cronice (cefalee, migrene, dureri de spate, poliartrita cronica), tulburari de somn, astm bronsic, alergii, afectiuni dermatologice, spasme, ticuri, boli ale sistemului gastrointestinal (esofagita de reflux, colonul iritabil), hipertiroidism, boli ale sistemului cardiovascular, tulburari de vorbire (balbism); tulburari sexuale, alcoolism etc.

Tulburarile afective, tulburarea algica, tulburarea hipocondriaca, simptomele anxioase si dispozitia depresiva sunt cauzele cele mai frecvente ale prezentei in cabinetul psihologului. Nu uita: tu esti stapanul starii tale de spirit!

 

Psiholog  Nichita Tamara, Cabinet Individual Psihologie, Policlinica Med­gidia.

E-mail: [email protected]

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top