Primul ajutor emotional dupa o respingere
Despartirea de iubit sau atitudinea rece din partea celor dragi poate fi catalogata drept respingere. O situatie pe care o traim intens, dureros si ne poate afecta pe termen lung. De aceea este foarte important sa ne vindecam ranile emotionale, iata cum.
Primul ajutor emotional
Daca in viata de zi cu zi racim, ne taiem la un deget, ne luxam glezna sau facem o iritaţie aproape cu totii stim ce avem de facut imediat pentru a calma, a preveni urmarile si complicatiile unor astfel de mici accidente si a le vindeca. Dar cu micile accidente sufletesti ce facem? De obicei, din pacate, le ignoram…
La intensitate mica spre medie aceste stari fac parte din viata noastra de zi cu zi si nu necesita intotdeauna o terapie, ele putand fi gestionate de noi insine.
Dar, desi nu declanseza neaparat traume vechi, erodeaza incetul cu incetul vitalitatea, fac tonusul sa paleasca, iar noi vedem brusc totul gri.
Nu stam in spital pentru o raceala, dar ne ocupam de ea, considerand firesc sa facem acest lucru. Pentru a evita orice risc de agravare si ranile psihice minore trebuie tratate imediat sau cat mai repede posibil.
În cartea sa ”Primul ajutor Emotional” Guy Winch, specialist in igiena emotionala, ne prezinta cele mai frecvente tipuri de rani emotionale minore (Respingere, Singuratate, Pierdere, Vinovatie, Esec, Stima de sine scazuta) si cum le putem ingriji pentru a nu se transforma in rani majore.
Poti numi aceste exercitii “aspirina psihologica” sau “paracetamol psihic”. Sau cum vrei, dar nu ezita sa le folosesti!
Ranile cauzate de o respingere
O respingere cauzeaza patru rani si consecinte psihologice distincte. In primul rand, chiar si respingerile minore sunt resimtite puternic drept rani. Apoi respingerile declanseaza furie si tendinte agresive.
Mai mult, respingerile profunde sau repetate ne doboara stima de sine si mai mult, tindem sa devenim noi insine critici cu propria persoana, generalizand si adaugand sare pe rana.
Si nu in ultimul rand, respingerile ameninta serios nevoia noastra fundamentala de apartenenta si acceptare din partea celorlalati.
Acest lucru ne poate conduce la negarea si reprimarea acesteia „nu mai am nevoie de nimeni si de nimic”, fapt ce ne va ameninta serios sanatatea psihica pentru ca astfel ne blocam si sursele de hrana emotionala.
Gestionarea autocriticii
Scrie gandurile negative pe care le ai cu privire la respingerea traita si foloseste pentru fiecare cate contraargumente ai nevoie.
Apoi, de fiecare data cand ai un gand autocritic pe acest subiect combate-l constient in minte cu argumentul potrivit.
Dureros resimtita este o respingere romantica. Poate prefera alt tip de persoana, aveti ritmuri, viziuni sau obiective diferite?
In egala masura, poate nu esti genul sau, esti prea buna pentru el si se simte amenintat, prefera confortul sau are alte angajamente. Cel mai probabil respingerea nu are de-a face cu tine asa ca inceteaza sa te mai invinovatesti.
La fel de puternica este si respingerea in domeniul profesional. Fie nu te potrivesti companiei sau tipului de job, fie era deja ocupat, cautau pe cineva cu un set anume de abilitati sau stiau dinainte pe cine vor angaja.
Poate nici cultura organizationala nu ti se potrivea prea bine, asa ca mai bine te concentrezi pe ceea ce ai de facut in viitor.
Indiferent de varsta pe care o avem, resimtim puternic la nivel personal si o respingere sociala. Totusi, gandeste-te ca poate nu aveti aceleasi pasiuni sau aceeasi disponibilitate de implicare si angajament in relatia de prietenie.
Important este sa incerci sa nu depinzi de un prieten sau de un anumit grup ci sa iti largesti cat mai mult cercul social pentru a corespunde nevoilor tale.
Revigorarea stimei de sine
Reaminteste-ti aspectele importante, frumoase si valoroase ale caracterului si personalitatii tale, pe care ceilalti in afara de cei care te-au respins sunt capabili sa le vada si sa le aprecieze la tine.
Fa o lista cu cinci caracteristici sau insusiri pe care le pretuiesti cel mai mult la tine, in special in domeniul in care ai experimentat respingerea.
Alege doua dintre acestea si scrie cateva fraze despre fiecare, mentionand de ce este importanta pentru tine acea calitate, cum iti influenteaza ea viata, de ce este o parte care conteaza in imaginea ta de sine.
Refacerea conexiunilor sociale
Este momentul sa inlocuim conexiunile sociale pe care le-am pierdut prin respingere cu altele noi, poate chiar mai potrivite si mai hranitoare.
Putem considera respingerea chiar ca pe o oportunitate de a reevalua daca respectivele persoane erau intr-adevar cele de care noi aveam nevoie in viata noastra. Este momentul sa ne conectam cu persoanele dragi.
Fie petrecem o dupa-amiaza cu oamenii apropiati sau doar privim fotografiile lor, daca nu se afla langa noi in momentul respectiv.
Putem sa citim un mail sau o scrisoare de la aceste persoane, ori pur si simplu ne reamintim momente frumoase si incarcate pozitiv de caldura si apropiere cu ele.
Atunci cand ne simtim singuri, putem sa privim un obiect-memento cu valoare „calorica” si nutritionala pozitiva pentru noi. Pana la urma, amintirile la asta ne servesc.
Desensibilizarea
Dupa ce experimentam un sir de respingeri „de rutina” este greu sa mai avem curajul initiativei, pentru ca ne este foarte greu sa primim un alt refuz.
Cu cat suntem expusi mai mult la o situatie neplacuta, cu atat ea ne irita, ne tulbura sau ne supara din ce in ce mai usor.
Dar, observam ca avem un prag dincolo de care daca insistam, aceste respingeri nu ne mai afecteaza. Daca suntem perseverenti, vom reusi sa gasim acest prag.
Totusi, desensibilizarea trebuie aplicata cu intelepciune si numai daca stim ca stima noastra de sine va suporta perseverenta expunerii la respingere uzuala pana ce ne descoperim pragul.
Este important si sa avem suficient sprijin pentru a tolera disconfortul creat de aproprierea de acest prag limita.
Aplicarea primului ajutor emotional in respingere ar trebui sa aiba efectul de racorire si curatare a ranilor si leziunilor usoare produse de aceasta.
Totodata, acest ajutor trebuie sa faciliteze procesul natural de vindecare a psihicului nostru. Cu toate acestea, daca respingerea experimentata este profunda sau cronica este mai indicat sa cautam ajutor profesionist.
Daca ai aplicat deja recomandarile mentionate si intensitatea emotiilor negative nu a scazut sau calitatea lor nu s-a modificat deloc, atunci este mai bine sa discuti cu un specialist.
De Florentina Mandoc, psihoterapeut
Psihoterapie individuala, cuplu, traume, EMDR – Pitesti
www.totulpoatefisialtfel.wordpress.com
Foto: shutterstock.com